JURNAL ARĂDEAN: Ați acordat multe interviuri în calitate de rector. Presa a manifestat interes pentru Universitatea, pe care ați condus-o trei mandate.
LIZICA MIHUȚ: Fiind prima femeie aleasă rector după evenimentele din anul 1989, m-am aflat în atenția presei, încă de la începutul primului mandat, presa susținând de-a lungul anilor, demersul nostru de dezvoltare instituțională. De aceea, am exprimat cu multe prilejuri rolul fundamental al presei arădene în dezvoltarea învățământului arădean de stat. Am trăit momente dificile în plan instituțional și pot spune, cu responsabilitate, că în afară de Dumnezeu, numai mass-media ne-a sprijinit în mod constant, desigur cu excepția calomniilor, în mare parte, incriminate în justiție.
JURNAL ARĂDEAN: Ați plecat din UAV, la sfârșitul mandatului de rector … LIZICA MIHUȚ: Am mai rămas în Universitate aproape 3 ani, ca președintă a Consiliului Academic și director al Școlii Doctorale. Pensionarea mea a însemnat, în mod firesc, încheierea activității de cadru didactic la catedră, mai puțin în calitate de conducător de doctorat, deoarece ultimele două doctorate, al 15- lea și al 16- lea, le-am coordonat până la finalizarea acestora. Este o bucurie să subliniez că toate cele 16 doctorate în domeniul gramaticii limbii române (Limba Română Contemporană) au fost validate de CNADTCU, Comisia națională de specialitate.
JURNAL ARĂDEAN: Încă de când erați la Universitate ați început activitatea desfășurată ca președintă a Casei Româno-Chineze.
LIZICA MIHUȚ: Da, eram la UAV, dar nu mai aveam calitatea de rector. Am citit încă din liceu, multe cărți despre Cultura și Civilizația Chineză, fiind impresionantă nu numai de vechimea ei de 5000 de ani, ci și de contribuția fundamentală adusă la dezvoltarea umanității. Casa Româno-Chineză din Arad era o filială a celei din București. Apoi, am înființat Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-chineze, asociație la nivel național, ce a însemnat organizarea și desfășurarea „Simpozionului internațional Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri româno-chineze” (7 ediții), un simpozion despre medicina tradișională chineză, precum și elaborarea a 5 cărți, ce însumează peste 2000 de pagini, înfățișând contribuții ale unor prestigioși intelectuali arădeni (istorici, matematicieni, scriitori, profesori, medici, ziariști, filosofi, manageri) cu privire la aspecte ale culturii și civilizației chineze.
JUNRAL ARĂDEAN: Înalți reprezentanți ai Ambasadei Republicii Populare Chineze au fost prezenți la Arad în repetetate rânduri.
LIZICA MIHUȚ: Este important să precizez că trei Ambasadori Extraordinari și Plenipotențiari ai Chinei au fost oaspeți ai Aradului și ne-au onorat prin participarea la evenimente de anvergură pe care le-am organizat împreună cu distinșii mei colegi. Apreciez ca excepțională colaborarea, pe care am avut-o cu Ambasada R.P. Chineze în România. În așteptarea activităților promise de Universitatea privată din Arad în cadrul Consiliului Local Arad, privind Medicina Tradițională Chineză, am suspendat deocamdată proiectul nostru în această direcție.
JURNAL ARĂDEAN: Apoi, a apărut Asociația „Susținem excelența” care a reușit să se impună deja în spațiul arădean.
LIZICA MIHUȚ: Am avut inițiativa înființării unei asociații care să reunească personalități la vârf în domeniile educației (Anton Ilica) / învățământ / cultură / literatură (Diana Achim, Viorica Popescu, Lizica Mihuț), învățământ medical (Liliana Bran), medicină (Corina Crișan, Mihaela Orădan), justiție (Diana Chițoi), gastronomie (Tabita Cristea), management (Ana Maria Dragoș), psihologie și proiecte internaționale ( Cristina Nistor), jurnalism (Georgiana Burcă). Au fost organizate deja serii de dialoguri despre excelență în domeniile menționate, dar ne propunem, de asemenea, elaborarea unor proiecte europene în vederea promovării excelenței și nu în ultimul rând, premierea unor tineri, ce au obținut rezultate de excepție.
JURNAL ARĂDEAN: Ne aflăm la început de an. Aveți pregătit vreun proiect -surpriză pentru 2025?
LIZICA MIHUȚ: Îmi propun să public o nouă carte „Atitudini și confesiuni”, nu doar pentru faptul că s-a bucurat de un larg interes și se află în toate marile biblioteci din România, ci pentru că doresc să salvez de „noaptea uitării”, articolele publicate în ultimii trei ani, de fapt de la apariția precedentului volum.
JURNAL ARĂDEAN: Vă dorim mult succes.