Jurnal arădean: Ne apropiem de final de an. Cum apreciați a fi 2020 pentru Forumul Prieteniei și Colaborării Româno- Chineze Arad?
Lizica Mihuț: A fost un an dificil, pentru toți, dar am continuat să fim activi, nedorind să existe un hiatus în activitatea noastră. Am continuat Conferințele de presă și le mulțumim ziariștilor arădeni, care au fost și în acest an, alături de noi, consemnându-ne activitatea.
Jurnal arădean: Referiți-vă, vă rog, în mod concret, la aceasta.
L.M.: În primul rând, ediția a VI-a a Simpozionului Internațional „Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri Româno-Chineze”, desfășurată în Sala „Regele Ferdinand”, cu participarea oficialităților arădene, cărora le mulțumim pentru alocuțiunile rostite, cu acest prilej. Păstrând rigorile impuse de pandemie, importanți lideri de opinie ai Aradului: profesori (învățământul preuniversitar și universitar), economiști, medici, psihologi, istorici, scriitori, ingineri, ziariști, studenții, au susținut lucrări de real interes, ce vor fi publicate în volum, precum în anii precedenți. Desigur, ne-a bucurat SCRISOAREA SPECIALĂ DE FELICITARE (citită în cadrul Simpozionului), ce ne-a fost adresată de către E.S. Jiang Yu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România.
Jurnal arădean: Știm că ați publicat un articol în cartea elaborată, recent, de către Ambasadă, privind dialogurile româno-chineze între civilizații și schimburi culturale.
L.M.: Sunt onorată că mi-a apărut un articol în această prestigioasa carte, apărută în condiții grafice excepționale, care se referă la relațiile, din ultimii cinci ani, ale Aradului cu China, fără îndoială, una din marile puteri economice ala lumii.
Jurnal arădean: Știu că ați exprimat, în mai multe rânduri, regretul de a nu fi apărut, în acest an, volumul al IV-lea al cărții „Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri româno-chineze”.
L.M.: Am înțeles că numai din pricina pandemiei, Primăria, prin Centrul Municipal de Cultură nu a finanțat proiectul privind tipărirea acestui volum, dar sperăm în apariția sa anul viitor, pentru ca această frumoasă tradiție să nu se stopeze, cu brutalitate.
Jurnal arădean: Ați declarat că anul 2021 vine cu vești bune…
L.M.: Da. Sunt câteva propuneri concrete pentru Arad din partea Ambasadei, personal, a Doamnei Ambasador. Pe lângă interesul economic, comercial, cultural, instituțional prin „înfrățirea” dintre Consiliul Județean și bogata regiune Fujian (o delegație a acesteia va face o vizită oficială la Arad, după pandemie), este exprimat dezideratul de a contribui direct la dezvoltarea turismului și, implicit, a județului nostru. Știind că ziariști, de la postul național de televiziune și radio, cu peste 10 MILIARDE de privitori / ascultători vor veni în România spre a o promova, i-am propus Doamnei Ambasador ca aceștia să vină și la Arad. Excelența Sa nu numai că a aprobat această propunere, dar și-a reiterat sprijinul pentru dezvoltarea pragmatică, profitabilă, pentru ambele țări, a relațiilor româno-chineze. Depinde de Consiliul Județean, viitorul în acest sens. Va trebui elaborat un program de identificare a posibilelor atracții turistice din Arad și județ, inclusiv pachete turistice de o zi pe trasee turistice noi, cunoscute amatorilor de drumeții, deoarece hotelurile, pensiunile, restaurantele, terasele, serviciile comerciale au nevoie „ca de aer” de numeroși turiști. De asemenea, a fost făcută propunerea de a se realiza investiții în aeroportul arădean, în vederea efectuării unor curse directe cu Beijingul, atât pentru Arad, cât și pentru Ungaria (zona dinspre România). Credem că, în cadrul vizitei la Arad, a oficialilor din regiunea Fujian, Consiliul Județean are oportunitatea de a prezenta propuneri concrete si profitabile de colaborare și cooperare. Să reținem că toate țările puternic industrializate din Uniunea Europeană au numeroase schimburi comerciale cu Republica Populară Chineză, iar noi, în loc să fim preocupați de propriul nostru interes, facem referiri, în mod artificial, la doctrine, neavând în atenție propria noastră dezvoltare economică, comercială, culturală, învățământul, cercetarea cu una din marile puteri ale lumii, care este China.
Trimite articolul
Xceva covid la pachet…lizi asta e sclerozata rau..
Si-a facut singura interviul!Va plateste mult sa-i apara poza in ziar?
Dar o investitie chineza mai serioasa in Arad cand o sa vedem? Sau nu-i voie ca-i suparam pe cei de la Bruxelles? In afara de fastfood-ul de pe Victoriei zic….:))))))))) In rest, dialoguri, discutii si bullshit-uri se fac de cativa ani….
-
In Arad exista cea mai mare investitie chineza din Romania si anume firma Joyson ( fosta Takata ) care este detinuta de 2 ani de chinezii de la Ningbo Joyson. Fara aceasta investitie circa 5000 de persoane din judet nu ar avea un loc de munca…
-
Noroc cu globalizarea, nu-i asa? Forumul ceai-dansant ce merit are in aceasta fuziune?
-
China daca vrea colaborari de inchredere cu Romania ar trebuii sa ridice vizele si pretentiile de sedere pentru Romani iar Romanii la fel pentru ei. Majoritatea Romanilor sunt backpackers si doresc sa vada China asa cum este ea si nu prin creatia agentiilor de turism. Nu vrem sa fim urmariti sau tratati ca invadatori sau teroristi. Ne-am saturat de asa zisa colaborare cu SUA si mai nou cu UE. Nu mai vrem acelasi tip de colaborare si cu China. Lizica, le poti transmite asta.
-
Poti sa spui ca te-ai saturat tu, dar nu noi. Asa ca, in comentarii, nu vorbi pentru altii. Noi nu colaboram cu UE, noi sintem parte di UE. Daca nu ar fi asa, ai avea nevoie de vize sa mergi la Mako.
-
Tu asa pui problema viitorului Romaniei, ca nu iti trebuie viza pentru Mako? Datoria totala a Romaniei e de 116 miliarde de euro zapacea. Cum s-a ajuns aici daca ne e atat de bine in UE? Oameni care gandesc ca tine au dus Romania in starea de tara de categoria a 3-a. Ai fost lasat in UE sa cureti grajduri si sa culegi capsuni, nu sa fi parte din UE, si cu banul facut acolo sa vi si sa cumperi marfa lor pe care ai lucrat-o acolo. Eu am vorbit despre Romani, iar la cum gandesti, nu cred ca esti Roman.
-
Discutii de baba plictisita. De china avem noi nevoie? De ce platim noi aradenii din bugetul Aradului pentru cartile despre China? Ce naiba apar in cartile alea atat de important ca nu le vede nimeni niciodata si de ce nu si le plateste din buzunar daca vrea sa dea bine la chinezi cu asta?
Relatiile culturale sunt poduri de configurare a colaborarilor interumane! De atatia ani, d. Prof. Univ. Dr. L. Mihut se preocupa de stiinta cunoasterii in tara noastra a celei mai elevate, prin vechime si discurs, civilizatii si culturi din lume! Atragerea unor investitori economici este consecinta Forumului Prieteniei Romana-Chineze, animat de implicarea unui grup de intelectuali aradeni, care scriu despre Confucius, Mo Yan, Zidul chinezesc ori medicina alternativa din China! Succes mult!
-
toni si tu si ce spui sunteti niste chinezarii
Probabil ”vechitura” ceausista primeste moca salata de pangolin,liliac si alte alea care o tin in forma….. Duca-se la culcare!!!!!
Vin la noi în calitate de patroni ,dacă e buna sau nu viața angajaților la ei nu stiu.Oricum ăsta ar trebui urmărit de către partea romana.
Schimburi culturale???!!🤔
Cel mai bun ambasador cultural este fără discuție mult hulita Filarmonică!!! dar d-na Lizuca cu Administratia securistoida pnl de Tărnova sunt fără cultură!! Nu înțeleg fenomenul !!
I-a plăcut să de-a din (și cu ) gura din 1984,când era la Școala Generală Nr.6 profesoară de limba română…