Jurnal arădean: Domnule vicepreședinte Răzvan Cadar, Consiliul Județean a împlinit 30 de ani. Cum vedeți evoluția instituției în această perioadă?
Răzvan Cadar: Consiliul Județean este o parte din identitatea județului Arad. Acesta este și scopul nostru principal, dacă ne gândim bine: să legăm comunități locale și oameni, în comunitatea mai mare a județului Arad. Există, bineînțeles, mai multe căi prin care realizăm aceste legături. Cultura, tradițiile și obiceiurile sunt probabil legătura cea mai puternică și, așa cum știți, Consiliul Județean este un partener al tuturor evenimentelor culturale și artistice care mențin vii tradițiile arădene, susține producătorii locali și produsele tradiționale. Pe lângă legătura spirituală este desigur cea fizică, mă refer la infrastructură. Avem o rețea vastă de drumuri județene și încercăm să creăm legături noi; dar infrastructura nu este doar cea rutieră, ci și cea edilitară: apă și canalizare, extinderea rețelei de gaze sau parcuri fotovoltaice, unde Consiliul Județean este implicat. Apoi, vorbim despre servicii publice: rețea de spitale, asistență socială, salubritate, transporturi, cu un rol foarte bine profilat al Consiliului Județean. Dacă vedem lucrurile din acest punct de vedere, înțelegem că noi, Consiliul Județean, ne-am asumat un rol în a aduce împreună oamenii și comunitățile pentru a menține identitatea județului Arad.
JA: Cum apreciați că a evoluat Consiliul Județean în acești 30 de ani?
R.C.: Începuturile au fost marcate de nevoia de descentralizare, de mutare a deciziilor și proiectelor cât mai aproape de cetățeni. Consider că încă nu am dus la bun sfârșit acest proces de descentralizare, care trebuie să continue în anii următori. Consiliul Județean este un partener în dezvoltarea comunităților locale, are rolul de a ajuta la dezvoltarea unor proiecte zonale, regionale și de a realiza un echilibru în dezvoltarea comunelor și orașelor. Instituția și-a asumat de-a lungul timpului un rol tot mai important în proiectele de dezvoltare și în serviciile de sănătate și sociale oferite, cu un impuls după 2007, anul integrării europene, când au devenit disponibile fondurile europene. Aș remarcat faptul că viziunea Consiliului Județean de-a lungul timpului a fost orientată spre susținerea investițiilor și dezvoltarea infrastructurii, cu o consecvență din partea alegătorilor care au acordat întotdeauna puterea de decizie partidelor de centru-dreapta.
JA: Cum caracterizați astăzi Consiliul Județean Arad?
R.C.: Astăzi Consiliul Județean este o instituție impozantă, cu un sediu mare, un buget important, administrăm instituții foarte mari, cu mulți angajați și responsabilități mari, mă refer la Spitalul Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Centrul Cultural Județean. Dar eu cred că oamenii sunt sufletul acestei instituții și explicația principală pentru succesul nostru din ultimii ani, ca și pentru perspectivele bune pe care le avem. Așa cum am spus, avem continuitate la nivelul viziunii de dezvoltare. Președintele Iustin Cionca conduce o echipă unită, care merge pe o strategie clară: investițiile din fonduri europene sunt o prioritate, pentru a ajunge la dezvoltarea infrastructurii, indiferent dacă vorbim aici de drumuri, rețele de apă și canalizare, spitale noi sau instituții de cultură. Oamenii care lucrează la Consiliul Județean merită aprecierea noastră; doar prin funcționari pregătiți și onești am reușit și continuăm să derulăm proiecte mari și suntem pe primul loc în regiune la absorbția de fonduri europene.
JA: Cum vor arăta următorii 30 de ani pentru Consiliul Județean?
R.C.: În ciuda provocărilor ultimilor ani, în care am traversat o pandemie și acum suportăm efectele unui război regional, cred că perspectivele sunt bune. Noi am trecut de mult de faza în care administram servicii și reparam infrastructura. Am lansat proiecte mari, care trebuie să dea roade în anii următori. Președintele Cionca și-a asumat un plan curajos de a construi noi spitale în județ, rezultatele sunt vizibile și perspectivele foarte bune. Am demarat proiecte de infrastructură la care nici nu visam acum câțiva ani, așa cum este drumul expres Arad-Oradea. Avem un plan coerent prin care realizăm un nou inel de centură în jurul municipiului, prin centura de sud-vest, drumul expres și prin legătura dintre Vladimirescu și Zimand. Acestea sunt toate drumuri noi, proiecte mari pe care le putem realiza doar prin fonduri europene și care vor schimba profund nu doar circulația rutieră, ci și economia locală. În această perioadă continuăm să muncim la proiecte pentru o viață mai bună, printre care sistemul integrat de gestionare a deșeurilor, cu accent care se va pune tot mai mult pe colectarea selectivă și reciclare. Cred că în anii următori trebuie să fim foarte atenți la problemele de mediu și la dezvoltarea oportunităților de a produce și folosi energie verde, mai ieftină și nepoluantă.
Trimite articolul
XPe când un CV și o declarație de avere la vedere? Pe pagina consiliului județean, zero informații. Măcar atât meritam , sa vedem și noi cum ,,evolueaza”financiar un numit (ca nu e ales) al urbei.
Cand noi facem doi trei pasi inainte altii fac douazeci, dar din cauza ca ne place sa ne laudam nu avem timp sa vedem pe ceilalti. Star racolare de voturi, gretos si imbecilitate maxima
Du te si lasa ne,bati cimpii.