Domnule senator, în ultimele luni asistăm la un spectacol în politică şi administraţie. Cum credeţi că putem depăşi acest moment ca ţară?
Igaş. Într-o ţară în care politicul este bine reglat, acţiunea acestuia ar trebui să fie nespectaculoasă. Politica este necesară, dar nu trebuie să se vadă zi de zi, oră de oră, prin orice mijloc de informare în masă. Dacă ne facem datoria cum trebuie acolo unde am fost aleşi nu mai trebuie să apelăm la artificii de imagine. Pe de altă parte, justiţia şi-a făcut simţită prezenţa mult mai vizibil în ultima perioadă pe acest front, tocmai pentru că mediul de desfăşurare este politicul. Cortina se va lăsa peste acest spectacol doar atunci când vor înţelege, atât actorii cât şi spectatorii, că ceea ce se întâmplă trebuie pus în planul secundar al vieţilor noastre cotidiene.
Ce mai poate face un parlamentar pentru colegiul său în condiţiile actuale?
Igaş. Atunci când totul în jur pare că se năruie, aşa cum se întâmplă acum în politică, trebuie să ne căutăm motivaţia. Pentru unii, din ce în ce mai mulţi, munca noastră nu contează. Eu spun că ceea ce contează este să ai sufletul împăcat că ai făcut ceea ce ai putut în timpul mandatului. Dacă eşti corect şi serios în ceea ce faci, vor fi oameni care vor aprecia ceva din munca ta, dar nu toţi. Asa este lumea şi nu putem să o schimbăm pe ea atâta timp cât nu ne putem schimba pe noi. Spunem, la modul general, că lumea este rea. Rămâne întrebarea: noi, individual, cum suntem? De aceea, de la începutul mandatului, eu mi-am canalizat energia înspre proiecte cât mai fezabile şi apropiate ca necesitate locuitorilor colegiului meu. Am avut câteva reuşite de care sunt foarte mulţumit, pentru că au atins o mare parte a locuitorilor unui colegiu preponderent rural. Am reuşit să deblochez situaţia comercializării produselor agricole. Interpelarea unui ministru este o pârghie pe care o poate folosi orice parlamentar pentru a pune presiune pe instituţii, de multe ori blocate de birocraţie, dar şi de mai multe ori, de rea voinţă. De asemenea, o iniţiativă depusă de mine anul trecut a devenit realitate, iar astăzi bugetele locale beneficiază de o cotă din veniturile generate de impozitul agricol. Pe de o parte este Guvernul care impozitează excesiv, iar pe de altă parte suntem noi, parlamentarii, care trebuie să luptăm să reducem impozitele dar şi să întoarcem banii înapoi la comunităţi. Avem şi victorii, cum este aceasta.
Sunteţi la jumătatea mandatului de senator al judeţului Arad. Cum apreciaţi activitatea de până acum în funcţie de ceea ce v-aţi propus?
Igaş. De la începutul mandatului mi-am propus să le las altora preocuparea prezentării unor viziuni, iar eu să mă axez pe politica paşilor mărunţi, pe ce pot face eu pentru cel de lângă mine, pentru comunitatea celui de lângă mine, din aproape în aproape. Atunci când reuşeşti să găseşti soluţii cercul se măreşte, vecinătăţile la fel, iar eu mă bucur să îmi pot gestiona mandatul în folosul celor care m-au ales. Apelez la toate pârghiile conferite de lege unui parlamentar şi realitatea este că, acolo unde este voinţă şi bună credinţă, lupta se soldează cu victorii. Până astăzi am depus 13 declaraţii politice, 44 întrebări, 43 interpelări din care 8 adresate premierului. Cele mai multe privesc probleme identificate la nivelul judeţului Arad, preluate de la cetăţeni, primari, reprezentanţi ai diverselor instituţii sau grupuri ocupaţionale. Am cerut soluţii pentru deblocarea exproprierilor de la Nădlac, pentru deschiderea Punctelor de Trecere a Frontierei acolo unde s-au finalizat drumurile transfrontaliere, pentru continuarea acordării gratuităţii în ceea ce priveşte cadastrarea, aşa cum am lăsat eu proiectul derulându-se la Ministerul Afacerilor Interne, pentru traducătorii şi interpreţii autorizaţi care riscă să îşi piardă o mare parte a activităţii.
Ce vă propuneţi pentru cealaltă jumătate de mandat?
Igaş. Îmi propun să continui lupta de partea autorităţilor locale. Am solicitat Ministrului Agriculturii să corecteze condiţiile de eligibilitate pentru investiţii din fonduri europene în reţeaua de apă şi canalizare pentru că localităţile care au sub 2000 de locuitori sunt excluse. Solicitarea a venit din partea primarului comunei Zerind, care este pregătit să ia legătura cu primarii tuturor localităţilor de acest fel din ţară.
Pe de altă parte, voi depune, împreună cu colegi senatori, un amendament la Codul Silvic pentru scoaterea din fondul forestier naţional a terenurilor pe amplasamentul cărora se află monumente istorice cuprinse în Lista patrimoniului mondial UNESCO, astfel încât să se poată efectua lucrările de întreţinere, conservare şi restaurare a acestor monumente. Iar în ceea ce priveşte Codul Silvic, PNL nu va vota un proiect care reduce la zero atribuţiile legale privind protecţia pădurii. Noi susţinem reducerea exportului de materie primă din industria lemnului şi creşterea exportului de produse finite la care ne pricepem atât de bine şi avem o tradiţie de peste un secol chiar în judeţul Arad. Renumita fabrică de modelare a lemnului IMAR a fost, încă de la începuturi, furnizoare de mobilă a Curţii Imperiale Austro-Ungare şi a Curţii Regale Române.
Voi depune o iniţiativă legislativă pentru a veni în sprijinul celor care au contribuit în alte sisteme de pensii decât cel public. În prezent, această categorie nu beneficiază de dreptul la pensie anticipată (inclusiv parțială). Dreptul la pensie trebuie să fie nediscriminatoriu, atâta timp cât contribuțiile aferente anilor de muncă au fost achitate. Prin urmare, trebuie găsită o soluție și pentru persoanele care au ajuns la o anumită vârstă, au ieșit din activitatea profesională sau nu își mai găsesc loc de muncă și au cotizat la un sistem de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii.
Revenind la politică, ce părere aveţi despre condamnarea ministrului Liviu Dragnea în dosarul Referendumul?
Igaş. Liviu Dragnea a fost condamnat aflându-se în funcţia de ministru, iar prin refuzul de a-şi da demisia din partid a devenit o emblemă a adevăratului PSD. Atitudinea social-democraţilor, de a se pune zid în jurul ministrului, ne arată că, pentru dânşii, furtul este tolerabil. Acest partid trebuie să înţeleagă necesitatea introducerii unor criterii de integritate pentru fiecare dintre membrii săi.
„Nu susţin proiectul iniţiat de PSD privind reintroducerea pensiilor speciale ale parlamentarilor, iar votul meu a fost, este şi va fi favorabil şi la vedere pentru orice solicitare de ridicare a imunităţii indiferent de persoană sau partid”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!