JURNAL ARĂDEAN. Domnule senator și totodată, domnule doctor, traversăm astăzi o criză? Ce ne puteți spune despre situația în care se află România?
ADRIAN WIENER. Nu cred că greșesc dacă afirm că România traversează de mult timp o criză, pe multiple paliere și cu manifestări și consecințe din cele mai diferite. Avem fără îndoială o criză morală, cel puțin la nivelul clasei politice, avem chiar și o criză politică ad literam, aproape că avem o criză în sănătate. O situație de criză ne arată uneori realitatea despre noi ca oameni și despre societatea pe care am construit-o: neajunsurile, hăurile dinlăuntrul nostru și dintre noi, dar și lucrurile bune despre care nu ne credeam capabili. Criza este cea care scoate la iveală altruismul, dar și egoismul de sub coaja de umanitate a unora dintre noi.
Legat de ceea ce ne doare cel mai mult astăzi, cât de pregătiți suntem pentru epidemia cu coronavirus?
ADRIAN WIENER. Niciun sistem de sănătate și nicio societate nu sunt pregătite pentru o astfel de criză. Nu există experiența recentă a unei astfel de epidemii, nu la această scară. În principiu, știm suficient de multe lucruri despre acest virus – COVID 19, despre felul în care se transmite, pentru a institui măsuri de prevenire a răspândirii. Dar România nu are o cultură consolidată a prevenției. Măsurile de igienă nu sunt aplicate constant și universal. Instituțiile publice, spațiile de folosință publică, în ciuda reglementărilor legale, nu asigură permanent nici măcar săpun în toalete. Mai mult, „educația pentru Sănătate” în școli este o materie opțională de cele mai multe ori neglijată.
Sistemul nostru sanitar este fragil. Ceea ce este important însă este transparența în comunicare dinspre autorități și acțiuni eficiente făcute de oameni competenți. Credibilitatea decidenților și a profesioniștilor din sănătate, felul în care se comunică în scenariul unei epidemii sunt esențiale.
Spuneți-le cititorilor noștri, ce putem face pentru a ne proteja?
ADRIAN WIENER. Măsurile de igienă personală sunt esențiale. Virusul se transmite atât prin contact, cât și pe calea aerului. Astfel, spălatul frecvent al mâinilor, folosirea gelurilor dezinfectante pe bază de alcool sunt măsuri foarte utile. Folosirea măștii de protecție în spațiile publice este o altă măsură eficientă dar deocamdată aceste măști nu prea sunt de găsit. Sigur că e important să evităm aglomerările umane, în special din spații închise. Evident călătoriile în zonele de risc, iată acum și în nordul Italiei, trebuie evitate. Chiar călătoriile în afara zonelor de carantină presupune risc de contact cu persoane în tranzit care provin din zone de risc epidemic. Un alt element de care trebuie însă să ne protejăm este așa-numita infodemie – abundența de informații false sau parțial adevărate, neverificate, transmise iresponsabil și neasumat. Este foarte important să acționăm în cunoștință de cauză pe baza unor certitudini. Panica, anxietatea generalizată face tot atât rău ca și componenta medicală a crizei.
Când ar trebui să ne prezentăm la medic?
ADRIAN WIENER. Simptomele infecției cu COVID-19 sunt similare tuturor infecțiilor de tract respirator: tuse, febră, dificultăți ale respirației. 80% dintre cazuri sunt forme ușoare. La vârstnici însă sau la persoanele cu condiții medicale preexistente, boala declanșată de acest virus poate fi severă și, iată, în unele cazuri mortală. E vorba de pacienți cu boli cronice precum diabetul, boli cardiovasculare, cancer. Astfel, chiar dacă suntem tineri și sănătoși și putem trece peste această viroză respiratorie cu ușurință, trebuie să avem în vedere faptul că o putem transmite altor persoane pentru care boala poate fi serioasă.
Este important, în cazul în care virusul se respândeşte și în România și avem simptome de boală respiratorie acută să sunăm la 112 sau la medicul de familie pentru a informa asupra stării noastre, nu să ne deplasăm direct în sălile de așteptare ale unităților sanitare. Există protocoale de acces și interacțiune separată pentru cazurile suspecte.
Cât de pregătit este sistemul de sănătate din România pentru această epidemie?
ADRIAN WIENER. Componenta umană a sistemului sanitar s-a mobilizat și a făcut tot ce a fost posibil de fiecare dată când s-a confruntat cu o criză. Așa cum spuneam mai sus însă, este important ca performanța administrativă a sistemului să fie și ea pe măsură. Să înțelegem faptul că epidemia de coronavirus este subiectul unei campanii de informare uneori exagerate și că este esențial să reacționăm cu calm și fermitate. În aceste condiții, eu sper că vom traversa cu bine această perioadă.
„Niciun sistem de sănătate și nicio societate nu sunt pregătite pentru o astfel de criză. Nu există experiența recentă a unei astfel de epidemii, nu la această scară”
Trimite articolul
XBai senator de doi bani, în locul tău nici nu as mai iesi in public după marsaviile care le-ai realizat în spitalul județean Arad. Cereri si înscrisuri ne înregistrate la intrarea în instituție, Voluntari fara contracte de voluntariat, studenti practicanti fara contracte de practica in incinta sputalului , despre ce discutăm? Exactvrealitatea fiindca tu ar trebui să fii in puscarie pentru mizeriile care le-ai facut fiindca ți-ai trimis inclusiv masina sa ridice medicamente si instrumentarea medicale din magazie declarând mai apoi ca au fost furate de nu stiu cine.