1. Jurnal Arădean: Domnule Sergiu Bîlcea, sunteţi unul dintre cei care au atras constant atenţia asupra intenţiei PSD de a subordona justiţia. Cât de gravă este în acest moment situaţia în România?
Bîlcea: Se dă o luptă pentru menţinerea independenţei justiţiei, este o temă foarte importantă. Independenţa justiţiei stă la temelia libertăţilor individuale şi a democraţiei. PSD este partidul care încearcă din răsputeri să ne întoarcă la nivelul anilor 1990, când politicienii nu puteau fi anchetaţi, când sistemul politic dicta în toate sferele. Cred că aceasta este tema majoră care separă clasa politică. Pe de o parte, avem PSD ajutat de ALDE, care încearcă să subordoneze justiţia prin toate mijloacele posibile – modificarea legislaţiei penale, presiuni, mitinguri, intimidări, linşaj mediatic. Pe de altă parte, avem o opoziţie virulentă faţă de această atitudine: reacţionează societatea civilă, preşedintele României, domnul Klaus Johannis, care este în această perioadă un garant al statului de drept şi opoziţia politică, cu PNL ca partid principal. PSD a încercat mai întâi să subordoneze justiţia printr-o ordonanţă de urgenţă dată noaptea, ca hoţii – aşa cum inspirat s-a spus, imediat după alegeri, aş adăuga. N-a mers pentru că sute de mii de români au ieşit în stradă să apere justiţia şi să nu permită să ne întoarcem în timp. În spatele lor erau milioane de români, care împărtăşeau aceeaşi îngrijorare. PSD a dat atunci înapoi dar a rămas obsesia subordonării justiţiei. Mă bucur că există un instinct al unei părţi a opiniei publice, care apără justiţia liberă cu sentimentul că apără de fapt viitorul lor, într-o societate pe care o vor normală, europeană, democrată.
2. Credeţi că această dispută va împărţi scena politică şi în viitor?
Bîlcea: Da, a făcut-o deja de fapt în 2014, când milioane de tineri în general neinteresaţi de politică au ieşit la vot şi l-au ales preşedinte pe Klaus Johannis, simţind pericolul PSD. Ne aflăm în faţa unui moment crucial, în care societatea românească este din nou divizată. Cred că tinerii care au ieşit la vot în 2014 şi cei care gândesc ca ei, generaţia noastră are de făcut o revoluţie a mentalităţilor. În 1989, tinerii au făcut o revoluţie politică, au stabilit pentru România un parcurs democratic, integrarea europeană. Deceniile care au urmat a arătat cât de grea a fost tranziţia, câte dificultăţi au apărut. Primii ani după revoluţie a separat scena politică între continuatorii comunismului şi anti-comunişti, între anti-europeni şi pro-occidentali. Generaţia noastră trebuie să apere democraţia, care este din nou în pericol. Generaţia actuală are de făcut o revoluţie a mentalităţilor, împotriva unor politicieni şi a unor grupuri care vor să confişte societatea prin corupţie şi abuz de putere, a unor grupuri care vor să îşi ia privilegii de tot felul, inclusiv imunitate în faţa justiţiei şi dreptul de a fura. PSD demonstrează de fapt că nu este capabil să se modernizeze, este acelaşi partid al abuzurilor şi corupţiei, al mineriadelor în forme noi şi manipulărilor de tip comunist. Modernizarea României se poate face eliminând democratic PSD de la guvernare pe termen lung. Nu va fi uşor, pentru că PSD a prins în captivitatea populismului categorii sociale largi, care trăiesc cu impresia că PSD le asigură existenţa. Trebuie să stăm de vorbă cu aceşti oameni şi să le spunem foarte clar: PSD nu îi ajută, acest partid trăieşte pe spatele lor! PSD le consumă resursele şi le compromite viitorul tinerilor şi copiilor. Suntem din nou într-un moment de cumpănă, avem două Românii. Pe de o parte, sunt cei dinamici, implicaţi, întreprinzători, care îşi asumă riscurile economiei de piaţă şi responsabilităţi, care vor o societate normală garantată de democraţie şi statul de drept. Pe de altă parte, acei români care privesc cu neîncredere viitorul, aşteaptă sprijinul statului şi care sunt captivi în minciunile electorale ale PSD. Cred că cele două Românii nu trebuie să fie în conflict. Trebuie să ne asumăm obiectivul de a ridica nivelul general al societăţii, prin educaţie, promovarea unei mentalităţi europene. Trebuie să se impună România europeană, democrată. Primul pas este să respingem atacul PSD asupra instituţiilor statului, asupra democraţiei.
3. Poate că şi PSD se poate reforma…
Bîlcea: A demonstrat că nu poate. În ultimii ani, PSD a schimbat generaţiile, a venit rândul tinerilor la conducere atât la Bucureşti, cât şi la Arad. Nu s-a schimbat nimic, dar au reuşit să compromită ideea tinerilor în politică. Reforma PSD a însemnat Ponta, Şova, Vâlcov, Ghiţă şi alţii. Ştim eşecul acestora. Noua generaţie din PSD, zeci de parlamentari tineri, acceptă şi susţin împărăţia lui Dragnea în PSD. Este trist. La Arad, lucrurile stau la fel. Cei patru parlamentari PSD, Mihai Fifor, Dorel Căprar, Adrian Todor şi Florin Tripa susţin atacurile PSD la adresa justiţiei. Cei patru parlamentari au susţinut şi atacurile PSD la adresa Aradului, deturnarea banilor pentru investiţii dinspre Arad spre judeţele fiefuri ale PSD. Este o generaţie a oportunismului şi a interesului personal. Ei sunt expresia eşecului unei generaţii în PSD.
„Mă bucur că există un instinct al unei părţi a opiniei publice, care apără justiţia liberă cu sentimentul că apără de fapt viitorul lor”
Citiți principiile noastre de moderare aici!