JURNAL ARĂDEAN: Domnule Sergiu Bîlcea, cum se explică revenirea dumneavoastră în poziția de vicepreședinte al Consiliului Județean Arad?
SERGIU BÎLCEA: Sunt un om de acțiune, consider că mi se potrivește mai bine administrația, un loc în care ai o strategie și trebuie să urmărești proiecte și investiții de la început până la sfârșit. Vin din mediul privat cu o anumită mentalitate, cu o experiență care înseamnă acțiune, rezultate și dezvoltare. În afară de opțiunea personală, a contat și propunerea echipei PNL care a considerat că ar fi bine să revin în poziția de vicepreședinte al Consiliului Județean. Am o colaborare foarte bună cu președintele Iustin Cionca și cred că vom lucra foarte bine împreună în următorii ani. Am avut o experiență utilă în Parlament, am înțeles mai bine funcționarea statului. Am văzut ce înseamnă o finanțare din perspectivă locală dar și din perspectiva administrației centrale și am convingerea că avem nevoie să continuăm descentralizarea. Vă dau un exemplu, centura de sud-est. Este primul proiect realizat din fonduri europene prin parteneriat între Guvern și o administrație locală. Consiliul Județean este cel care s-a ocupat de implementarea investiției și a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul mult mai repede decât ar fi făcut-o Guvernul.
JA: O investiție importantă, inaugurată chiar în prima zi de mandat…
S.B.: Da, este o coincidență frumoasă pentru că am lucrat la această investiție în primul mandat de vicepreședinte, la etapele de început. Mă bucur că avem acum această centură care închide inelul de circulație în jurul Aradului, cu un pod peste Mureș și un pasaj peste calea ferată, o legătură între Vladimirescu, Fântânele și autostradă. Deja CJA a demarat următorul segment al centurii, care duce mai departe acest drum de la Vladimirescu la Zimand, cu legătură la viitorul drum expres Arad – Oradea. Odată cu aceste investiții și cu drumul expres Arad – Oradea vom avea un nou inel de centură în jurul municipiului Arad, care va ajuta la scoaterea unei mari părți a traficului greu din Micălaca și Gai.
JA: Care sunt prioritățile Consiliului Județean pentru următorii ani?
S.B.: Să vedem mai întâi de unde am plecat și unde suntem: în 2016 Consiliul Județean a avut un buget de 60 de milioane de euro, în 2024 a ajuns la un buget de 220 mil euro, în care nu includem drumul expres Arad Oradea. Creșterea este datorată în principal fondurilor europene și ne ajută să trecem la alt nivel al investițiilor. Dacă în 2016 ne gândeam să modernizăm drumul județean Arad – Șiria și alte câteva drumuri județene, astăzi ne gândim să realizăm drumul expres Arad – Oradea, continuarea centurii de sud – est despre care am vorbit, construcția Complexului Matern – pediatrie, vorbim despre proiecte cu valoare de miliarde de euro. Până în 2028 avem ca obiectiv modernizarea tuturor drumurilor județene!
JA: Ce trebuie să înțelegem prin acest obiectiv?
S.B.: Ne dorim ca pe toate drumurile județene să se circule în condiții foarte bune. În perioada 2016 – 2028 toate drumurile ar trebui să beneficieze de intervenții, în unele cazuri refacere din fundație, acolo unde este cazul covoare asfaltice.
JA: S-a constituit o majoritate în CJA și Consiliul Local Municipal care cuprinde PNL, USR și UDMR. Cum s-a ajuns la această opțiune?
S.B.: Eu am susținut o construcție de dreapta pentru Arad, care reflectă votul primit de cele trei partide la alegerile locale dar și voturile pe termen lung pentru dreapta politică în județul nostru. Această majoritate trebuie să susțină investițiile și dezvoltarea, reformele necesare. Din alegerile recente, chiar dacă a fost o evaluare mai mult la nivel central decât local, putem trage concluzia că este nevoie de mai mult respect, mai multă muncă, atacurile reciproce între partidele politice au scăzut încrederea nu doar în partide ci și în proiecte, investiții și apartenența europeană. Cred că este nevoie de altă abordare, altă atitudine și la acest nivel.