Domnule doctor, vă rog să vă prezentaţi!
DAN ANDREI KORODI: Sunt medic specialist chirurgie generală, din anul 2014, la Spitalul Municipal Arad, secţia Chirurgie Generală II. Am absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, promoţia 2005. În urma examenului de rezidenţiat, în 2006, am ales specializarea medicină de familie pe care am urmat-o 2 ani, după care am dat din nou rezidenţiatul şi am ales specializarea chirurgie generală, activand în Spitalul Municipal Arad, secţia Chirurgie Generală II. După aceea, timp de un an şi jumătate am efectuat stagiul de chirurgie de urgenţă la Spitalul Judeţean, secţia Chirurgie Generala I. Am efectuat timp de doi ani stagii de chirurgie oncologică, chirurgie hepatică, transplant hepatic la Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni, dar şi stagii de chirurgie laparoscopică la Cluj şi Bucureşti. Din anul 2012 sunt asistent universitar la Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, catedra de Semiologie şi Patologie Chirurgicală, doctorand din anul 2012, în domeniul gastroenterologie, coordonator fiind dl. prof. Eftimie Miuţescu, având ca subiect „Tumorile gastrointestinale stromale (GISTs) Angiogeneza tumorală”. Sunt doctorand anul trei în prezent, iar în această toamnă voi termina teza de doctorat. Pentru realizarea şi finalizarea temei colaborez şi cu Facultatea de Medicină „Victor Babeş” din Timişoara, catedra de histologie. De asemenea, beneficiez de o bursă doctorală în cadrul POSDRU şi colaborez cu Institutul „Victor Babeş” din Bucureşti.
Faceţi parte dintre cei trei medici care au definitivat rezidenţiatul?
DAN ANDREI KORODI: Fac parte, alături de alţi doi colegi, Andrei Tomescu şi Viorel Ţepeş, dintre cei care am terminat cei 6 ani de rezidenţiat la Spitalul Judeţean Arad, secţia Chirurgie Generala I şi II. Am luat parte la examenul de specialitate, sesiunea octombrie 2013. În ianuarie am primit şi decizia de confirmare prin care am devenit medic specialist de chirurgie generală.
Ce înseamnă să fii medic chirurg?
DAN ANDREI KORODI: Este o meserie foarte frumoasă şi grea, în acelaşi timp, solicitantă care presupune multă dăruire, compasiune faţă de bolnavi şi necesită o pregătire continuă, o updatare a cunoştinţelor şi a tehnicilor medicale pentru a furniza pacienţilor tratamentele cele mai performante şi adecvate necesare vindecării.
Spuneaţi că Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” v-a ajutat în meseria pe care o practicaţi?
DAN ANDREI KORODI: Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a avut un rol deosebit în meseria pe care o practic. Toate cadrele, printre care dl. prof. Alexandru Dumnici, dl. lector Horaţiu Papiu, precum şi cadrele universitare de la Spitalul Judeţean, ne-au ajutat în pregătirea noastră profesională cu foarte multe sfaturi. Pot spune că, efectiv, am furat de la ei meseria aceasta. Ei ne-au învăţat cu drag tainele chirurgiei, deoarece un rol foarte important în formarea ucenicilor îl are dascălul , pe langă studiul individual. Cu alte cuvinte, Universitatea a avut un rol determinant, prin şcoala de chirurgie care există în Arad şi pe această cale ţin să le mulţumesc pentru eforturile pe care le-au depus în formarea noastră. De asemenea aş dori să mulţumesc doamnişoarei doctor şef de secţie Hornung Edith , domnilor doctori chirurgi ai secţiilor I şi II , dr. Ciobanu , dr. Oniţa, dr. Ciucuriţă , rezidenţilor mai mari şi mai mici şi, nu în ultimul rând părinţilor mei pentru ajutorul acordat în continua perfecţionare a cunoştiinţelor chirurgicale.
Care vă sunt planurile de viitor?
DAN ANDREI KORODI: În viitor aş dori să urmez cursuri şi să obţin competenţe în chirurgia laparoscopică, oncologică, ecografie, care sunt necesare în activitatea noastră zilnică, pentru diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor. Dorim să aducem tehnici noi chirurgicale, minim invazive, la fel cum sunt şi în străinătate şi să le utilizăm in practică pentru a oferi servici performante medicale.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” are şi un centru laparoscopic condus de dl. prof. Alexandru Dumnici…
DAN ANDREI KORODI: Aşa este. Alături de domnii profesori Alexandru Dumnici şi Zoltan Galadja am luat parte la operaţii complexe, atât de chirurgie cardiovasculară şi chirurgie laparoscopică, ori de câte ori am avut ocazia. Aproape săptămânal participăm la astfel de operaţii şi putem să ne lăudăm cu un număr foarte mare de intervenţii chirurgicale în clinica „Sfântul Gheorghe”. Până în prezent am participat la peste 80 de operaţii la această clinică.
Dar în cadrul spitalului, la câte operaţii aţi participat?
DAN ANDREI KORODI: În cei 7 ani, având în vedere că avem anual peste 1200 de operaţii, am participat la peste 5000 de operaţii, reuşind astfel să ne indeplinim şi să ne depăşim cu mult baremul din curicula specialitaţi.
Având în vedere că sunt şi asistent universitar şi foarte mulţi studenţi au trecut de-a lungul a celor 3-4 ani prin mâinile noastre, pot să vă spun că studenţii UVVG sunt deosebiţi, vin zilnic la spital, chiar după orele de curs şi doresc să intre în sala de operaţie. Participă la activitatea de pe secţie, la îngrijirea bolnavilor, iar noi îi primim cu mult drag. Deja mulţi dintre ei îşi exprimă dorinţa de a îmbrăţişa această brăţară de aur care este chirurgia.
„Chirurgia este o meserie foarte frumoasă, care presupune multă dăruire”
Citiți principiile noastre de moderare aici!