REPORTER: Care sunt şansele unui agent ecnomic să supravieţuiască acestei perioade extrem de dificile?
DANCIU. Pe de o parte, depindede felul de a fi al omului de afaceri, dar şi de modul în care îşi genstionează afacerea, iar din păcate mulţi dintre noi nu ştim să ne gestionăm afacerea. Dar, ţinând cont de mişcările care se petrec pe piaţă, de deciziile, din punctul meu de vedere complet cretine, care se iau de către politicienii noştri, şansele sunt foarte mici. Am putea spune în procente că se situează undeva la 0,5%.
REPORTER: Ce ar trebui să facă statul în această perioadă?
DANCIU: Mediul de afaceri s-a pliat şi şi-a revăzut toate calculele în vederea acestei crize pentru a putea rezista. Din păcate, partea care ţine de politică nu a făcut nimic, sau ce-a făcut poate fi descris foarte bine prin caracterizarea făcută de un mare economist de la Comisia Europeană, care a spus că măsurile luate de Guvernul român sunt ilare şi chiar fanteziste. În cazul de faţă se puteau face mult mai multe şi cu o senzaţie mai puţin neplăcută decât acum, dacă toate măsurile se luau la timpul lor. Acum însă, într-adevăr, suntem puşi în situaţia de a alege între una şi alta (n.r. – reducerea salariilor sau creşterea taxelor). Nu mai aveam altă variantă.
REPORTER: Nu există riscul ca în cele din urmă să se aplice ambele variante?
DANCIU: Mi-e teamă că aceste măsuri vor fi complet inutile dacă nu se lucrează acolo unde trebuie. Dacă nu se iau în continuare măsurile care trebuie. Pentru că în alte condiţii ne vom trezi în noiembrie – decembrie cu exact aceeaşi presiune şi cu o creştere a taxelor şi impozitelor care, din punctul meu de vedere, este o soluţie sinucigaşă atât pentru mediul de afaceri cât şi pentru statul român şi pentru ideea de bani pe care cred ei că o vor mai primi.
REPORTER: Care este poziţia dvs. privind executarea silită a agenţilor economici mici şi mijlocii de către Fisc, în condiţiile în care există societăţi de stat cu datorii imense care sunt păsuite lună de lună?
DANCIU: Ar trebui să-i dăm în judecată pentru tratament inegal. Ar trebui să fim vreo 10-15 mii de firme obişnuite pentru a putea acoperi toate găurile făcute de o singură firmă de stat. Ce să mai spunem că dacă ar fi să le adunăm pe toate ne luăm cu mâinile de cap şi nu ştiu unde vom ajunge. Este un tratament inegal şi poate că mediul de afaceri ar trebui să reacţioneze mult, mult mai dur la asemenea inechităţi. Ar trebui să ne unim şi să luăm o poziţie mult mai clară împotriva acestor inechităţi.
REPORTER: Deciziile care urmează să fie luate sunt catalogate ca fiind pentru sectorul bugetar. Care sunt influenţele ce se vor resimţi în sectorul privat?
DANCIU: Noi am fost afectaţi de la început, doar că noi am luat măsurile care se impuneau pentru noi. Ne-am refăcut calculele, ne-am reorientat în funcţie de noile condiţii. Din păcate nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu statul. Statul nu a făcut nimic şi nici acum nu văd acele măsuri care efectiv să poate rezolva problema. Ceea ce se doreşte acum să se facă nu afectează neapărat sectorul bugetar. Mai mult sunt afectaţi oamenii nevinovaţi care sunt pensionarii. Mă bucur pentru faptul că am scăpat de creşterea taxelor şi impozitelor pentru firme, dar nu mă bucur pentru faptul că suntem nevoiţi să acceptăm aşa ceva. Acei oameni au lucrat, îşi merită banii. Nu ei trebuie să plătească pentru nişte prostii făcute de incompetenţi.
Despre Dan Danciu
Dan Danciu este managerul unei firme arădene ce activează în sectorul de consultanţă tehnică, intermedieri import-export şi consultanţă off-shore. A absolvit facultatea la Universitatea Aurel Vlaicu Arad – secţia MRCF şi a lucrat ca inginer la Astra Vagoane Arad, dar şi la alte companii.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!