JURNAL ARĂDEAN. Care sunt punctele forte ale ediţiei cu număr 3 fARAD? Cu ce vrea să surprindă în acest an? Am observat că sunt mult mai multe filme şi un produs cu totul nou, care, ce-i drept, era în planurile organizatorilor de anul trecut şi chiar s-a realizat. Şi că arădenii şi-au făcut loc în acest an în festival. Dar pentru Centru, care e piesa de rezistenţă?
DANA PĂDUREAN ANDREICA. Ediția 2016 a Festivalului de Film Documentar de la Arad este și calitativ și cantitativ superioară ediției din 2015. Dacă în anul trecut au fost făcute 9 proiecţii de film, anul acesta vom avea un număr de 19 proiecții, în timpul celor patru zile de festival.
Pe lângă filme documentare care se adresează adulților, în acest an vor avea loc și trei proiecții pentru copii. Mai mult decât atât, începând cu această ediție se va organiza în paralel și laboratorul fARAD, prilej cu care cei interesați de filmul documentar vor putea să afle noutăţi, detalii și amănunte de la specialiștii în domeniu. Iată punctele forte ale fARAD 2016.
Pornind de la tema festivalului prezenTrecut, unde ar trebui să ne uităm când vorbim de fARAD? Cu încredere la viitor şi să sperăm că acest festival va tot creşte şi va beneficia de şi mai multă finanţare din partea CMCA? Sau cu mândrie spre trecut?
D.P.A. Vorbind despre tema festivalului PrezenTrecut, percepem evenimentul de anul acesta ca un reper, un mic bilanț al edițiilor trecute, dar cu siguranță un stimul și o promisiune pentru edițiile viitoare. Să nu uităm că Aradul a semnat un protocol cu Ministerul Culturii pentru participarea la proiectul național „Orașe europene de cultură”, fapt ce constituie o promisiune fermă, că un eveniment de talia și calitatea fARAD-ului va fi cu siguranță în atenția administrației locale și în anii următori.
Anul trecut, directorul artistic al festivalului, Mona Nicoară, vorbea de dorinţa ca fARAD să se extindă şi în alte spaţii, aşa cum îi stă bine, am spune noi, unui festival mare. fARAD va ajunge anul acesta şi la Teba. Să sperăm, doamna director, că anul viitor, la ediţia cu nr. 4, festivalul de film documentar va mai „primi” o sală de cinema? Mai putem visa la încă un cinematograf reabilitat în Arad şi primit în grijă de CMCA ? Unul avangardist, aşa cum mi-ar plăcea mie, de pildă?
D.P.A. Este și dorința Centrului Municipal de Cultură Arad să primească spre folosință unul sau două spații cu funcționalități multiple, care să ne permită organizarea de evenimente culturale de mare amploare, extinderea și diversificarea acestora, astfel încât să putem propune publicului experiențe artistice noi și creative, care să ne permită îmbinarea cu succes a tradiției cu noutatea, cu experimentalul.
Unde aţi include fARAD-ul printre evenimentele susţinute de CMCA? Pe ce loc în topul preferinţelor arădenilor s-a situat festivalul în cadrul chestionarelor realizate de instituţia dvs.?
D.P.A. Festivalul de film documentar fARAD este cu certitudine unul dintre evenimentele culturale simpatizate și chiar preferate de publicul arădean iar constatarea noastră este că, de la an la an, spectatorii sunt tot mai numeroși, fapt care ne îndreptățește să afirmăm că în Arad există deja un public avizat care agreează și așteaptă cu plăcere acest festival. Un lucru îmbucurător este acela că interesul tinerilor față de fARAD este în permanentă creștere.
„În Arad există deja un public avizat care agreează și așteaptă cu plăcere acest festival”
Citiți principiile noastre de moderare aici!