1. Jurnal arădean: Ați fost la protestele împotriva OUG 13, ce părere aveți de noua tentativă a PSD de a scăpa corupții de pedepsele penale?
Daniel Răpcău: Am fost la proteste și am îndemnat cât mai multă lume să iasă în stradă ca să apere statul de drept. Cu toate acestea, pesediștii nu s-au oprit din tentativa lor de a legaliza corupția. Ordonanța de urgență 13 a fost o mizerie, dar și ce face acum Nicolae Șerban cu amendamentele lui din Parlament, tot o mizerie este. Senatorul PSD este de fapt un Iordache cu altă față. Se comportă de parcă ar instiga la proteste în țară! Nu-i bai, cred că oricine a protestat în ultima lună poate și azi să spună #rezist. Nu ne descurajează faptul că PSD nu se lasă, pentru că nici noi nu ne lăsăm. Cu astfel de tentative, oamenii rămân vigilenți și implicați.
2. Reprezentanții PSD, chiar și la nivel local, au acuzat adversarii politici, cum este şi cazul USR, că au orchestrat manifestațiile, că s-a ieșit împotriva unui partid și nu pentru probleme reale. Credeți că doar împotriva corupției a ieșit lumea în stradă?
D.R.: Sigur că oamenii au ieșit în stradă pentru mai multe probleme cu care se confruntă, corupția nu este singura problemă din România. Dar majoritatea sunt o consecință a corupției care s-a infiltrat în mai toate domeniile. Vedem că de fiecare dată când se încearcă limitarea corupției, opoziția din partea PSD este vehementă. Luăm ca exemplu depolitizarea conducerii spitalelor, încercată de fostul ministru Vlad Voiculescu. N-au trecut 3 luni de când au majoritate în Parlament, iar pesediștii vor să numească iar manageri politici și să continue secarea spitalelor de resurse. Cum ies zilele acestea britanicii în stradă pentru NHS, sistemul lor public de sănătate, așa probabil vor trebui să iasă și românii pentru depolitizarea spitalelor.
Banii publici să fie cheltuiţi cu folos” – Daniel Răpcău
3. Vorbiți de sistemul de sănătate din România, cum vedeți mai exact direcția acestuia?
D.R.: Îmi doresc un domeniu profesionalizat, nu împânzit cu politruci. De două decenii am asistat cum fiecare dintre cei ajunși la putere au secat efectiv unul dintre sectoarele cu cea mai mare responsabilitate asupra oamenilor. Sistemul de sănătate național a rămas undeva în tranziție, fără a suferi o reformă substanțială în trecerea sa de la unul socialist la unul modern. Chiar dacă în România majoritatea cetățenilor, cât și angajatorilor, își plătesc contribuțiile de sănătate, banii colectați nu sunt cheltuiți eficient și ajung să fie deturnați. Astfel, nevoile pacienților sunt nesatisfăcute, iar pericolele la care sunt supuși oamenii când ajung în spitale cresc pe zi ce trece. Este nevoie clară de o schimbare. Nu contează care partid e la putere, trebuie să scoatem politica din spitale. Doar așa vom putea să contribuim pozitiv și banii publici să fie cheltuiți cu folos. Iar singura politică care să fie permisă în sănătate să fie cea a prevenției.
4. Faceți parte din Biroul Filialei Județene a USR Arad, cum vedeți dezvoltarea organizației?
D.R.: Cei care se implică în viața publică a orașului din care fac parte au început deja să vină alături de USR, Curtici fiind cel mai recent caz. Faptul că oamenii văd în organizația noastră un exemplu de a face politică, ne întărește. Și vom continua să venim cu propuneri concrete de a îmbunătăți și moderniza adminstrația. La Arad, spre exemplu, trebuie reformat RECONS-ul, care devine tot mai ineficient și neprofesionist. Nu sunt locuri de parcare corespunzătoare în oraș, iar taxarea arădenilor se face până seara târziu. Apoi e nevoie de investiții în sistemul de sănătate, la Matern dar și celelalte spitale. Există și idei bune în dezbatere, nu reinventăm roata. Toți cei care rezonează cu cele spuse aici sunt așteptați în USR, să vină să sprijine reforma politică în România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!