Domnule deputat, ce mesaj le transmiteți cetățenilor, acum că se prefigurează, în context internațional, o nouă criză economică?
Gondor: Înainte de a vă răspunde la intrebare vă rog sa-mi permiteti să mă refer la lucruri mai plăcute şi să urez la mulţi ani tuturor celor care astăzi (nr- ieri) îşi serbează onomastica de Sfânta Maria. Revenind la întrebare, am convingerea că toţi ne-am dori să eliminăm din vocabularul de zi cu zi cuvântul criză. Ceea ce se întâmplă acum, este doar o reacţie a pieţelor la unele decizii economico-financiare luate atât în Europa, cât şi în Statele Unite şi sper să nu reprezinte începutul unui al doilea val de criză. Totuşi, noi trebuie să rămânem prudenţi şi să menţinem echilibrul macroeconomic pe care l-am restabilit, chiar dacă deocamdata este unul fragil. La momentul de faţă, împrumutarea de bani de pe pieţele externe pentru a acoperi deficitul de aproape 20 miliarde de lei, cumulat la fondul de pensii, cel de şomaj şi în sănătate, ar fi cel mai mare rău care l-am putea face României. Noi trebuie să ne concentrăm asupra unor mecanisme de producere a acestor bani, care odată câştigaţi la bugetul de stat, pot fi redirecţionaţi acolo unde e nevoie de ei, iar aceste mecanisme pot fi create cu ajutorul investiţiilor.
Și cum considerați că se pot realiza aceste investiţii în România?
Gondor:Aceste investiţii se vor face, în parte cu bani de la bugetul de stat, dar un rol mult mai important îl au fondurile europene. Vă pot spune că prin prevederile bugetare pentru anul acesta, România are cel mai mare procent din PIB orientat către investiţii, astfel Guvernul a reuşit să menţină şi şomajul la un nivel sub media din Uniunea Europeană. Cât despre absorbţia fondurilor europene, pot să afirm că, deşi până acum nu am atras un procent semnificativ din sumele care ne erau destinate, există premisele ca noul minister care se va înfiinţa în toamnă şi al cărui unic obiectiv este chiar absorbţia de fonduri europene va remedia această situaţie şi vom putea continua acest program investiţional şi prin fonduri nerambursabile.
Dacă tot am discutat despre investiţii, ce ne puteţi spune despre investiţiile ce se realizează în judeţul nostru ?
Gondor: Pot să vă spun cu satisfacţie că şi în ceea ce priveşte investiţiile judeţul Arad este fruntaş. Am să vă dau şi câteva argumente în acest sens. Chiar miercuri, 10 august, am participat la inaugurarea drumului dintre Lipova și Ususău, o investiţie de 2,5 milioane de lei realizată de CJA pentru reabilitarea a 5,2 km de drum judeţean. Tot la Lipova, a fost inaugurată filiala locală a Centrului Judeţean de Voluntariat, care are ca scop promovarea implicării în mod voluntar a membrilor comunităţii în dezvoltarea societății civile.
De asemenea s-a dat startul unui proiect important al Consiliului Judeţean Arad, realizat cu fonduri europene, în valoare de 61 milioane de lei, şi anume „Drumul Vinului: Păuliş – Ghioroc – Covăsânţ – Şiria”. După finalizarea acestor lucrări, va trebui să ne axăm pe promovarea turismului în această zonă, care prezintă un potenţial ridicat din acest punct de vedere.
Pe lângă aceste obiective, în judeţul nostru, se lucrează intens la porţiunea de autostradă care va lega oraşul Arad de Timişoara, care va fi finalizată, în trimestrul II al anului următor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!