USL a lansat programul economic şi urmează să lanseze şi alte programe sectoriale, în perioada următoare. Nu este prea devreme?
Căprar: Era necesar să ieşim acum cu aceste programe, deşi de obicei ele sunt prezentate cu câteva luni înainte de alegeri. România este însă într-o situaţie atipică. Suntem ţara din UE cu cea mai lungă recesiune. Suntem, de asemenea, şi cea mai săracă ţară din UE, românii au ajuns mai săraci decât bulgarii. Este important ca USL să vină cu o ofertă concretă în acest moment, pentru a reda încrederea românilor. Împreună cu partenerii noştri din USL am crescut mult în sondaje în primul rând pentru că PDL, prin guvernarea Boc, şi-a dat măsura incompetenţei. Românii îşi pun speranţa în USL, cetăţenii cred că USL poate schimba în bine viaţa de zi cu zi iar noi trebuia să răspundem acestei încrederi cu un program economic, în care să explicăm ce trebuie făcut pentru ca România să iasă cu adevărat din criză.
Pe de altă parte, avem nevoie de baza unui program de guvernare, pornind de la ideea că normalitatea se va impune pe scena politică. Normalitatea presupune că acest Guvern ar trebui să demisioneze sau să fie demis de către Parlament, pentru că nu se bucură de încrederea populaţiei. Dacă acest lucru – normal, repet – se va întâmpla, atunci USL trebuie să fie pregătită pentru a-şi asuma actul de guvernare.
Care sunt principalele coordonate ale programului economic USL?
Căprar: Obiectivul USL este să creeze în următorii ani un milion de noi locuri de muncă şi să se ajungă la un salariu minim de 800 de lei pe lună. Pentru a ajunge la aceste obiective, viitorul Guvern trebuie să creeze un climat economic favorabil investiţiilor. Printre măsurile fiscale directe propuse putem enumera reducerea graduală a CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori. Păstrăm plafonul maxim de impozitare de 16% şi introducem impozit diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale. Astfel, vom avea cotă 8% până la 800 lei/lună, cotă de 12% până la 1600 lei/lună şi cotă 16% pentru ce depăşeşte 1.600 lei/lună. După 4 ani de mandat, TVA va reveni la nivelul de 19%. De asemenea, deblocarea posturilor pentru tinerii absolvenţi şi TVA redus la produsele agricole. Statul trebuie să fie corect cu mediul economic. Trebuie să pornească de la plata datoriilor către mediul economic. Trebuie să înţelegem că nu vom putea crea bunăstare fără să sprijinim mediul economic privat.
Accesarea fondurilor europene reprezintă o prioritate. Ştiţi probabil că România a accesat aproximativ 2% din fondurile disponibile, în condiţiile în care noi nu aveam bani! În acest sens, propunem rambursarea TVA pentru proiectele finanţate din fonduri europene, imediat după cereri, nu la final şi comasarea autorităţilor de decizie în domeniu. Dezvoltarea va fi asigurată de agricultură şi energie, sisteme publice, competitivitate, inovaţie-cercetare.
Cum credeţi că va recepta opinia publică acest program?
Căprar: Sunt convins că foarte bine. Este un program realist dar ambiţios, aşteptat de români, un document care sintetizează ceea ce reprezentanţii PSD şi PNL au spus şi până acum. Ultimul sondaj de opinie, realizat de Avantgarde, plasează USL la 61% din opţiunile electoratului, în timp ce PDL se află la 17%. De aici putem înţelege foarte clar două lucruri. În primul rând, PDL a pierdut încrederea românilor. Acest partid a avut ocazia să se reformeze, dar tot ceea ce au putut să ofere mai mult este… tot Boc! Pe de altă parte, preferinţele se îndreaptă masiv spre USL, o construcţie care poate să ofere perspective de mai bine pentru toţi românii. Sondajul de opinie amintit a arătat că opinia publică percepe favorabil tandemul Crin Antonescu preşedinte – Victor Ponta prim ministru. Aşadar, există soluţii, important este să scăpăm cât mai repede de guvernarea incompetentă a PDL, atât la Bucureşti, cât şi la Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!