JURNAL ARĂDEAN. Se discută mult în aceste zile despre componența Consiliilor de Administrație ale societăților administrației locale. USR de ce nu ia parte la această discuție?
DORIN IOAN RUS-MIȚCO. Noi la USR am susținut tot timpul depolitizarea administrației locale. Se pare însă că actuala clasă politică arădeană nu vrea acest lucru, vrea cu orice preț să își impună proprii oameni. Lumea nu realizează că această aliniere politică, de sus în jos, aduce atâtea deservicii. La un moment dat ajungi la un blocaj de comunicare, venit din vârf. Am lucrat o perioadă și în privat, acolo se respectă proceduri, organigramă clară, la privat politicul nu poate impune. Pe când la Stat, la societățile comerciale, politicul poate, din păcate să se impună și mai important, se treace de multe ori peste partea tehnică. Dar repet şi subliniez, oameni competenţi şi profesionişti există atât la Stat, cât şi la Privat.
Ok, și atunci dacă nu politicul, cine să facă aceste numiri?
DORIN IOAN RUS-MIȚCO. Nu democrația este problema, ci politizarea. Nu sunt organizate concursuri transparente, pentru pozițiile de conducere în interiorul societăților. În acest sens s-ar promova valoarea, competența și eficiența. Criteriul politic domină acum și impune niște reguli nescrise, cum ar fi cea de prioritizare a unor lucrări sau acțiuni în funcție de culoarea politică sau dacă vine comanda „de sus”. Democratic ar fi ca orice acțiune să fie făcută în mod egal, fără discriminare. Dacă angajezi pe cineva care nu știe cu ce se ocupă de exemplu Compania de Apă, de fapt șubrezești imaginea întregii instituții. Mie îmi pare rău pentru că politizarea nu face decât să discrediteze instituția în ansamblul ei. Din păcate se aruncă în cele din urmă cu noroi în toți angajații, care chiar muncesc, sunt specialiști și nu au venit în companie pentru că i-a pus acolo vreun politician vremelnic.
Cum funcționează totuși instituțiile?
DORIN IOAN RUS-MIȚCO. Eu fac parte dintr-un birou tehnic. Chiar dacă vine cineva impus politic, persoana trebuie să fie de bună credință, să vrea să performeze instituția. Să existe o colaborare între oameni, chiar și cu cei numiți politic, altfel se rupe lanțul de funcționare. Mă revoltă situația existentă, dar am puterea să îmi fac treaba și să îmi exprim punctul de vedere când simt că se face o eroare. Nu mă înțelegeți greșit, accept orice lucru bun ce se face, dacă se investește benefic, dar politicul a făcut mai mult rău decât bine, iar oamenii se resemnează și multora le este frică să ia atitudine. La Stat, la societăți comerciale, cei care iau deciziile nu sunt neapărat cei mai competenți, iar dacă sunt competenţi, tot politicul impune. Pentru ca o societate să progreseze este necesar ca factorul tehnic, factorul economic și factorul politic să fie într-o simbioză perfectă și eficientă. În momentul în care fiecare din cei trei factori își depăşesc atribuţiile, apar probleme cu efecte negative şi grave în timp. Pentru companiile administrației o soluție bună este auditul extern, o analiză imparțială și profesionistă. Astfel poți să vezi, în mod obiectiv, unde e nevoie să intervii, să investești, să angajezi și așa mai departe. Aș vrea să pot să schimb starea de lucruri în bine, dar nu poți face asta din postura de neimplicat.
Cum ați devenit implicat în politică? Ce poate face USR în problemele pe care le-am dezbătut?
DORIN IOAN RUS-MIȚCO. Pe mine tocmai revolta m-a împins în zona aceasta și ca mine cred că sunt mulți. La nivel local, impactul USR este mai redus pentru că nu avem reprezentanți în Consilii. Dar asta nu ne împiedică să analizăm bugetele, să venim cu propuneri și sugestii de îmbunătățire. Scopul nu este să ai neapărat o doctrină pe hârtie ci să demonstrezi că fiecare, în domeniul său de activitate, poate face lucrurile corect pentru cetățeni. Politicienii să aibă caracter, să se respecte pe sine și pe ceilalți, să nu fugim de răspundere dar nici să prindem rădăcini adânci. Pentru un politician unu sau două mandate de câțiva ani sunt destule ca să faci ceva pentru o instituție și pentru cetățeni, trei e deja prea mult. Nu știu care va fi doctrina în anii ce urmează dar un curent ca al nostru există și în alte țări. Dacă sunt mai mulți de dreapta, nu îi marginalizăm pe cei care sunt mai degrabă de stânga.
Cum vedeți USR pe viitor în Arad?
DORIN IOAN RUS-MIȚCO. Eu am fost în județ în campania din decembrie și am luat pulsul de pe străzi, din piețe. M-au frapat multe lucruri, cum ar fi că oamenii au impresia că depind de politicianul local. Pe când politicianul ar trebui să fie în slujba cetăţeanului. Apoi arădenii se pot clasifica în relația lor cu democrația: neinteres (nu mă interesează), resemnare (nu se întâmplă nimic) și foarte mică implicare. Aceste lucruri le putem schimba. Din păcate cei 27 ani de politică românească și-au pus amprenta, au făcut ca societatea să nu mai aibă încredere și să privească cu reticență clasa politică. Noi, ca oameni, gândim că s-ar putea face multe în societatea noastră, dar fără implicare nu se schimbă nimic în plan concret. Mulți rămân la stadiul de „ar fi bine să se facă”. Nu văd tineretul să se implice, nu se face la școală educație civică la modul real, să conștinetizeze noile generații ce sacrificii au existat pentru a putea vota liber. Eu nu pot să stau la colț de stradă, să chibițez, nu știu cum o fac alții. Trebuie să-ți asumi responsabilități.
Cine este Ioan Rus-Miţco
Lucrează la SC Compania de Apă Arad SA din 1988, cu o pauză de câțiva ani în perioada crizei din 2007, când a activat în mediul privat. Dorin Ioan Rus-Mițco este membru al Biroului organizației USR Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!