Domnule profesor, ce caracteristici prezintă boala diabetică?
STERN. Sunt câteva tipuri de diabet, dar toate au un numitor comun: niveul zahărului în sânge este mai ridicat decât normal şi răneşte corpul din cap până-n picioare. De fapt, strică vasele de sânge, venele şi arterele, produce ateroscleroza şi distruge nervii. Şi atunci apar dureri, paralizie, amputaţii…
Care e incidenţa cazurilor de diabet?
STERN. Astăzi, avem în lume cam 250 de milioane de oameni care au diabet, dar, conform calculelor, în anul 2025 vom urca până la 400-500 de milioane de diabetici. Ceea ce înseamnă că nu mai suntem în epidemie de diabet, ci în pandemie. Adică boala se va răspândi vertiginos în toată lumea.
Ce efecte ar avea această pandemie?
STERN. Diabetul este, astăzi, prima cauză a morţii. În fiecare minut, în lume moare un om de diabet. În fiecare secundă se naşte un om care va avea diabet. Orbirea, amputaţiile, infarcturile, dializele – cele mai multe – sunt din pricina diabetului. Deoarece diabetul distruge.
Dar diabetul se poate trata…
STERN. Ştim să tratăm această boală pentru că armamentarium-ul medicamentelor este foarte vast, în prezent. Chiar şi aici, în România, am văzut că aveţi toate mijloacele moderne de a trata diabetul.
Aţi vorbit de efecte şi de tratament. Dar care sunt cauzele creşterii nivelului de zahăr în sânge?
STERN. Modernitatea: ne mişcăm mult mai puţin, ne îngrăşăm mult mai mult, aerul este tot mai poluat, iar viaţa pe care o trăim e tot mai stresantă. Cel mai important factor este viaţa sedentară: în loc să mergem cu picioarele, mergem cu maşina. Sunt înspăimântător de multe cazuri de diabet la copii deoarece stau în faţa computerului în loc să joace fotbal afară, deoarece mama îi dă să mănânce mult mai gras…
Ce avem de făcut pentru a preveni îmbolnăvirea?
STERN. În toate ţările mari se fac programe pentru prevenirea diabetului, prin care se face educaţia oamenilor astfel încât ei să înţeleagă de ce trebuie să ţină dietă, de ce trebuie să facă mişcare, de ce trebuie să-şi măsoare o dată pe an cantitatea de zahăr din sânge etc. Analizele de sânge îţi arată care sunt oamenii care vor dezvolta diabet. Prevenirea apariţiei diabetului ar fi cel mai bun tratament pentru diabet.
Cât credeţi că sunt de receptivi oamenii la recomandările medicului?
STERN. Cred că sunt receptivi. În urmă cu două luni am publicat o lucrare după o observaţie de 12 ani la dispensarele periferice, unde am derulat un program de prevenţie a diabetului. Am comparat cu o regiune unde nu am avut acest program, iar rezultatul a fost foarte clar: în zona unde s-a făcut educaţie au fost cu 50% mai puţine cazuri de diabet.
Ce ar trebui să învăţăm din asta?
STERN. Ar trebui să învăţăm că soluţia constă în educaţie. Trebuie să existe o echipă formată din doctor, soră medicală, dietetician, fizioterapeut – care să educe oamenii. Acesta este mijlocul de a trata astăzi, modern, diabetul. Şi se poate! Eu, împreună cu domnul Raul Bălănescu, vom deschide în Arad, pe B-dul Vasile Milea, o clinică – cea mai modernă din Europa. Vreau să las această moştenire, ca român, românilor.
CARTE DE VIZITĂ
Ervin Stern s-a născut la 27 aprilie 1947 la Şimleul Silvaniei. Pe când avea 17 ani, în 1964, a emigrat în Israel. După trei ani, a plecat la Padova, în Italia, unde a urmat cursurile Facultăţii de Medicină. În prezent, este director al Departamentului de endocrinologie, metabolism şi diabetologie din Tel Aviv şi director consultant principal pe probleme de diabetologie şi endocrinologie, peste toată ţara Israelului. De asemenea, predă endocrinologie la Facultatea din Tel Aviv.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!