Domnule Flavius Ghender, faceţi parte dintr-un grup de oameni nedoriţi de actuala conducere a PSD şi excluşi din partid. Care au fost cauzele excluderii?
Flavius Ghender. Trebuie să precizez că în acest grup sunt oameni cu o situaţie diferită. În ceea ce mă priveşte, m-am considerat în afara PSD Arad din momentul în care am decis să sprijin deschis candidatura independentă a domnului Marin Lupaş pentru Primărie şi Consiliul Local Municipal, chiar dacă nu am depus formal o demisie. Între mine şi cei care conduc PSD Arad au apărut incompatibilităţi profunde, de ordin moral, şi nu aveam cum să continui alături de ei. Pentru mine, identitatea unui partid este dată de oamenii care îl compun, de proiectele pe care pot să le promoveze, mai puţin de o istorie pe termen lung. Au fost excluse şi persoane care l-au sprijinit în campanie pe domnul Lupaş, dar care se consideră pesedişti adevăraţi, unii cu peste 20 de ani de activitate în campanii electorale pentru PSD, oameni care au pus suflet şi au făcut o muncă dezinteresată. Aceşti oameni au considerat că politica promovată de conducerea PSD Arad nu îi reprezintă pe ei şi PSD-ul, au contestat lipsa unui candidat propriu şi sprijinirea unui candidat care a atacat virulent PSD în trecut şi care nu s-a considerat reprezentant al partidului lor. Îmi pare rău pentru aceşti oameni, mai ales că au fost excluşi fără să fie ascultaţi, aşa cum cere statutul. În sfârşit, alte persoane au fost excluse fără un motiv temeinic, în opinia mea pentru că sunt persoane apropiate de deputatul Flavius Măduţa.
De ce credeţi că s-a cerut excluderea deputatului Flavius Măduţa din PSD?
Ghender. Este un gest absolut penibil al lui Dorel Căprar, probabil la solicitarea lui Mihai Fifor. Cred că motivaţia profundă este nevoia conducerii PSD de a inventa vinovaţi pentru propriul eşec major înregistrat la alegerile locale. Cum să explice altfel că în săptămâna dinaintea alegerilor spuneau că PSD va câştiga, iar în săptămâna de după alegeri că situarea cu 20% sub Falcă este un rezultat foarte bun? Strategia greşită şi rezultatele extrem de slabe nu au fost asumate de Fifor şi Căprar şi trebuiau inventaţi vinovaţi. Cererea este de două ori ridicolă. O dată pentru că Flavius Măduţa s-a retras de mult din funcţiile de conducere PSD Arad şi şi-a anunţat retragerea din viaţa politică. La alegerile locale, nu a adoptat nici o poziţie publică. Deci, au cerut să fie exclus un om care a plecat de mult. În al doilea rând, gestul lui Dorel Căprar este foarte urât la nivel personal. Flavius Măduţa este omul care l-a ajutat enorm pe Căprar să câştige preşedinţia PSD Arad şi să ajungă deputat. Din păcate, Dorel Căprar nu poate să depăşească o anumită condiţie morală: ăsta e şi nu se poate schimba. În jurul său s-au adunat în opinia mea oameni fără valori şi în general fără valoare, care promovează o politică a intereselor personale. Ăştia îi plac şi pe ăştia îi atrage ca un magnet, oameni care nu îi pot ameninţa poziţia în conducerea partidului. Flavius Măduţa şi toţi cei din jurul său au devenit incomozi şi de aceea Fifor şi Căprar au încercat mai întâi să îl schimbe la alegerile interne din toamna trecută prin viclenii de doi bani şi apoi s-au asigurat că nu poate reveni în organizaţie, dacă ar dori acest lucru.
Este posibilă revenirea lui Flavius Măduţa? Care sunt cauzele pentru care a renunţat la politică?
Ghender. În opinia mea, nu va reveni. Cauzele vi le va explica el, sunt convins, la timpul potrivit. Eu pot să spun că regret că din politică se retrag oameni cu profilul lui Flavius Măduţa şi rămân cei adunaţi de Dorel Căprar. Eu cred că politică trebuie să facă oameni care au demonstrat ceva în viaţa privată şi profesională anterior. Această convingere pe care au exprimat-o oameni ca mine, ca deputatul Măduţa sau Marin Lupaş a deranjat profund de-a lungul timpului oameni care se considerau vizaţi. De aproximativ 5 ani sunt aproape de Flavius Măduţa şi pot să spun că este un om absolut onest, bine intenţionat, nu a fost contaminat de apucăturile obişnuite ale politicianului român: traficul de influenţă şi corupţia, politica intereselor de grup. După patru ani de mandat de deputat, a rămas acelaşi om de cuvânt, cu acelaşi cerc de prieteni şi pentru mine asta spune mult. Pentru el, ieşirea din politică este o uşurare, nu o problemă, pentru că nu depinde de politică. „Alternativa” care a rămas la PSD dar o găsiţi cu uşurinţă şi la PNL, este a omului fără meserie, fără competenţe, fără studii, care se agaţă de politică pentru a-şi face un rost. E profilul de om care ar face orice pentru o funcţie şi profilul de om care a făcut din politica românească un spaţiu al corupţiei, dispreţuit de cetăţeni.
Ce veţi face în continuare?
Ghender. Voi continua aproape de fenomenul politic, voi continua să îmi exprim opiniile. Împreună cu Marin Lupaş, o persoană integră şi dedicată în care cred foarte mult şi alături de alţi oameni deosebiţi care au venit alături de dânsul gândim un proiect politic şi civic pe care îl vom dezvolta în viitor.
„Eu cred că politică trebuie să facă oameni care au demonstrat ceva în viaţa privată şi profesională, anterior” – Flavius Ghender
Citiți principiile noastre de moderare aici!