Flavius Măduţa vorbeşte despre principalele direcţii ale Guvernului, realizările sale la jumătate de mandat, imaginea parlamentarilor şi îl provoacă pe Gheorghe Falcă.
JA. Domnule deputat Flavius Măduța, după ce ați prezentat răspunsul oficial al autorităților din care reiese că autoritățile locale nu au solicitat apartamente ANL pentru militari, conform protocolului pentru reluarea Cetății Aradului, ați fost atacat public de către primarul Falcă. Doriți să răspundeți acestor acuzații?
FLAVIUS MĂDUŢA. Am explicat de la început de ce am solicitat un răspuns oficial cu privire la apartamentele ANL pentru militari: nu am dorit să atac autoritățile locale, am observat interesul legitim al arădenilor pentru Cetate și cred că orice discuție serioasă trebuie să plece de la realitate și de la documente, nu de la povești. Acesta este motivul pentru care am verificat dacă autoritățile locale au solicitat construirea de apartamente ANL pentru militari, conform cu obligațiile pe care și le-a asumat foarte clar în anul 2010. Răspunsul oficial este că autoritățile locale nu au făcut nici măcar o simplă cerere. Am așteptat ca primarul Falcă să iasă și să demonstreze prin documente că răspunsul Guvernului este eronat sau să ofere explicații în legătură cu unele obligații pe care și le-a asumat, dar nu a făcut nimic să le îndeplinească. În locul unui astfel de răspuns, primarul Falcă a ales să mă jignească. Sincer, mă așteptam la acest lucru, face parte dintr-un mod de a face politică pe care eu nu îl agreez dar este practicat frecvent în România. Aceste atacuri au scopul de a distrage atenția de la problemele aflate în discuție. În locul unui răspuns pertinent, Gheorghe Falcă m-a jignit. Eu îl invit pe Gheorghe Falcă la o lectură publică, la Primărie dacă dorește. Textele pe care merită să le lecturăm împreună, de dragul de a restabili adevărul, sunt hotărârea CLM din 2010 girată de Gheorghe Falcă și HG din același an, referitoare la preluarea Cetății Aradului de către comunitatea locală. Vom vedea atunci cine știe să citească și cine nu, sau, ca să fim serioși, cine spune adevărul și cine minte.
Ați intrat în a doua parte a mandatului de deputat și implicit în a doua parte a mandatului Guvernului Ponta. Din punctul dumneavoastră de vedere, care vor fi prioritățile în perioada următoare?
F.M. Cel mai important proiect național este adoptarea noului Cod Fiscal. Din păcate, scandalurile publice create mai mult sau mai puțin artificial deturnează atenția de la acest proiect extrem de important, cu un impact major asupra vieții românilor. Este pentru prima dată când un Guvern are curajul să propună un program de relaxare fiscală radical, și noi trebuie să susținem acest proiect. TVA scade de la 1 iunie pentru produsele agro-alimentare și pentru afacerile conexe, de la 24% la 9%. Când TVA a scăzut pentru produsele de panificație, când a scăzut CAS la angajator, mulți au spus că sunt măsuri electorale și că nu sunt sustenabile. S-a demonstrat că nu este deloc așa. Reducerea fiscalității duce la reducerea evaziunii fiscale și la crearea de noi locuri de muncă. Iată că noi, care suntem numiți ironic comuniști, luăm măsuri liberale, iar cei care se consideră de dreapta au fost în stare doar să majoreze TVA și să taie salariile. Cred că măsurile noului Cod Fiscal sunt cele mai importante decizii din ultimii ani, care vor ajuta mediul privat și fiecare familie de români. Este normal să urmărim creșterea colectării impozitelor, dar mediul de afaceri este sufocat de un nivel al impozitării prea mare. Programul de relaxare fiscală va conduce la scăderea prețurilor și va crește puterea de cumpărare a populației. În acest fel, vom încuraja consumul și vom genera creștere economică.
Cum caracterizați prima parte a mandatului de parlamentar?
F.M. Principala realizare este susținerea unor măsuri prin care am făcut dreptate unor categorii de români: redarea pensiilor și salariilor tăiate abuziv, o serie de decizii în favoarea unor categorii socio-profesionale. Trebuie să recunosc însă că un parlamentar are o capacitate redusă de a promova decizii cu impact major pentru oameni, are o capacitate redusă de a schimba în bine viața oamenilor, așa cum ar dori. Legislativul a ajuns în bună măsură dependent de executiv, de guvernare. Din păcate, mulți parlamentari au mascat acest aspect, și-au asumat merite care nu le aparțin din scopuri pur propagandistice. Sumele de bani care vin de la Guvern pentru diferite proiecte ale județului, în acest mandat și în guvernările anterioare, nu sunt meritul parlamentarilor. Cei care și-au asumat astfel de merite au mințit pentru a obține voturi. Sistemul politic românesc este greoi și centralizat, capacitatea unui parlamentar de a promova schimbări majore este foarte redusă, trebuie să fim cinstiți cu alegătorii. Ceea ce pot să spun, la nivel personal, alegătorilor mei este că am făcut un altfel de politică: nu sunt corupt și nu am urmărit interese personale prin ceea ce am făcut în exercitarea mandatului, întotdeauna m-am ținut de cuvânt, nu am făcut promisiuni pe care nu le pot onora. Cu această atitudine, am deranjat și adversarii și pe unii colegi de partid. Am făcut lobby pentru unele obiective, cum ar fi finanțarea pasajelor, în mod transparent, dar nu pot să spun că reluarea finanțării este meritul meu, ar fi o exagerare. Sunt parlamentari care stau cu urechea ciulită să vadă ce mai face Guvernul pentru județul lor și repede își asumă merite care nu le aparțin. Este o atitudine nedemnă.
Imaginea Parlamentului și a parlamentarului nu este prea bună în acest moment…
F.M. Este în mare parte vina politicienilor care au mințit ani de zile, au creat așteptări false pentru a fi aleși la care nu pot răspunde ulterior. Atunci, ascund minciunile din campania electorală cu alte minciuni. Atribuțiile parlamentarului permit puține merite personale vizibile și spectaculoase, așa că politicienii au preferat minciuna. Eu am libertatea de a spune deschis acest lucruri pentru că nu sunt în politică să mă căpătuiesc. Am ales să fac politică pentru a schimba în bine societatea în care trăim. Alții au intrat în politică pentru a-și promova interese personale sau de grup. Din păcate, capacitatea de a produce schimbări este, trebuie să recunosc, limitată. Cu atât mai mult cu cât există și o campanie, mediatică și nu numai, împotriva Parlamentului și parlamentarilor, de multe ori nedreaptă. Cred că, în noul context, se prefigurează o schimbare majoră la nivelul clasei politice, în ideea în care se va separa radical sfera de decizie politică de sfera afacerilor. Toți oamenii politici vor trebui să facă alegeri radicale în privința carierei profesionale. În viitor, ei vor trebui să aleagă: ori vor fi oameni politici cu demnități publice, ori vor activa în sfera afacerilor sau vor avea cariere profesionale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!