Au trecut două săptămâni de când aţi părăsit funcţia de prefect al judeţului Arad şi încă nu există un înlocuitor cu acte în regulă. Unde credeţi că s-au blocat lucrurile şi de ce Aradul nu are încă prefect?
CĂLIN BIBARŢ. Îmi este foarte greu să spun eu care sunt motivele pentru care Aradul nu are încă prefect; cred că nici nu ar fi moral să caut eu cauzele. Pot să vă spun că este o situaţie fără precedent şi că judeţul nostru ar trebui să aibă cât mai repede un prefect şi să se încheie perioada de incertitudine şi speculaţii. Sunt convins că în Monitorul Oficial de astăzi va fi publicat şi numele noului prefect. Doresc doar să precizez că în perioada cât am fost la conducerea Prefecturii Arad am încercat să păstrez echilibrul în toate deciziile şi să ţin departe instituţia de orice dispută politică. Sper să fie la fel şi de acum înainte.
Cum arată bilanţul activităţii dumneavoastră, după mai bine de trei ani de muncă în Prefectura Arad?
BIBARŢ. Mi-am început mandatul pornind de la premisa că în viaţă nu contează unde te afli, ci pe cine ai alături. De aceea vreau să apreciez faptul că în toate acţiunile pe care le-am desfăşurat am avut sprijinul instituţiilor administrative din judeţ. Am demonstrat că ştim să ne batem la Bucureşti şi să aducem bani pentru judeţul pe care îl reprezentăm. Instituţia Prefectului trebuie să fie liant între administraţiile locale şi Guvern, nu barieră.
Cum a fost colaborarea cu directorii de deconcentrate şi cu angajaţii din Prefectură?
BIBARŢ. Apreciez că am avut o relaţie bună cu toţi directorii şi am încercat ca la fel cum în Prefectura Arad a dominat echilibrul şi transparenţa să transfer aceste două lucruri şi în instituţiile publice. În ceea ce priveşte colaborarea cu angajaţii Prefecturii nu pot decât să le mulţumesc pentru sprijinul pe care mi l-au acordat. În ceea ce priveşte activitatea Prefecturii, atributul şi preocuparea principală s-a îndreptat în direcţia verificării legalităţii hotărârilor şi dispoziţiilor locale adoptate de primării. Precizez că modul de acţiune, al meu şi al instituţiei pe care am condus-o, a fost de verificare a legalităţii, nu a oportunităţii.
În activitatea Serviciilor de permise şi înmatriculări şi a celui de paşapoarte am reuşit să le poziţionăm într-o locaţie nouă, modernă şi mult mai primitoare. De asemenea, avem o nouă locaţie pentru proba practică la obţinerea permisului. Nu în ultimul rând, am fost primul judeţ din ţară care a obţinut două staţii mobile pentru paşapoarte, astfel încât arădenii din zonele mai puţin accesibile ale judeţului să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze până în municipiu.
Ce va face Călin Bibarţ de acum înainte, vă gândiţi la o carieră politică?
BIBARŢ. În primul rând, mă gândesc la profesia mea. Sunt inginer silvic şi îmi place ceea ce fac. Anticipez următoarea întrebare şi subliniez că m-am implicat în administraţie deoarece cred că fiecare dintre noi este dator să se implice în viaţa comunităţii, pe măsura posibilităţilor. Nu regret că am făcut pasul spre administraţie şi, cu atât mai mult, nu regret nici perioada cât am fost prefect. Consider că s-a încheiat un ciclu şi am satisfacţia lucrului bine făcut. Mi-am încheiat mandatul cu un mesaj care îi aparţine lui Albert Einstein care spunea: „Încearcă să fii om de valoare şi nu neapărat de succes!” Eu am încercat, încerc şi în continuare să fiu şi om de valoare, dar şi de succes.
Citiți principiile noastre de moderare aici!