De curând ați participat la Conferința Națională de Medicina Muncii organizată la Arad. Ce ne puteți spune despre această participare?
GABRIEL LUNGU: Am avut onoarea de a fi invitat de către Societatea Română de Medicina Muncii la Conferința Națională care s-a desfășurat la Arad. Am transmis un mesaj din partea d-nei Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Din discuțiile purtate cu reprezentanții societății și cu medicii am sesizat că sunt destule probleme, atât legate de Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, cât și de Ministerul Sănătății. Am stabilit o întâlnire în cursul lunii iunie, la Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, unde vom avea discuții în acest sens și vom dezbate aceste probleme. Alături de noi va fi și conducerea Inspecției Muncii, conducerea Serviciului de Securitate și Sănătate în Muncă, din cadrul Ministerului Muncii, dar și reprezentați ai Ministerului Sănătății, pentru a rezolva punctual mai multe probleme ridicate de medicii din cadrul medicinii muncii, în special pe proiecte legislative, care să îi ajute în activitatea dumnealor.
Ce alte probleme au fost ridicate în cadrul conferinței de la Arad?
GABRIEL LUNGU: S-au adus în discuţie și clinicile de medicină a muncii, care nu au fost sprijinte în ultimii ani. Au fost reduse substanțial numărul de paturi și în unele localități, din secții s-au transformat în compartimente, ceea ce implică reducerea calității actului medical, care duce la numeroase dezavantaje pentru muncitorii noștri. Oamenii trebuie susținuți și chiar și-ar dori ca aceste clinici să treacă de la Ministerul Sănătăţii la Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, pentru a lucra în colaborare cu reprezentații Inspecției Muncii.
Medicii din domeniul medicinii muncii sunt nemulţumiţi de actuala legislație. Se va modifica aceasta?
GABRIEL LUNGU: Aceste modificări legislative trebuie să vină ca urmare a dialogului și a propunerilor venite din partea medicilor și a celor care cunosc cel mai bine acest sistem. S-a discutat despre faptul că bolile profesionale sunt urmărite numai doi ani după ieșirea la pensie și culmea este că există persoane la care aceste tipuri de boli se manifestă și după mai mulți ani. Medicii doresc să fie cât mai uniți, să existe o mai bună colaborare între ei la nivelul țării, să atragă cât mai mulți membri în această Societate de Medicina Muncii, pentru binele oamenilor care sunt în activitate și care trebuie, prin controalele și prin analizele pe care le fac, să fie sănătoși.
Din discuțiile purtate am înțeles că atât dumneavoastră, cât și ministerul pe care îl reprezentați sunteți foarte deschiși în această problemă a medicinii muncii.
GABRIEL LUNGU: Ne dorim să fim cât mai practici, să oferim sprijin. Le-am propus, în urma întâlnirii care va avea loc la București, să stabilim o zi în care toate inspectoratele teritoriale de muncă să aibă o întâlnire cu medicii de medicina muncii pentru a stabili și pe plan local problemele existente și cum pot fi acestea rezolvate.
Ați avut discuții și cu reprezentații ITM Arad în cadrul acestei vizite?
GABRIEL LUNGU: Am avut o întâlnire cu inspectorul șef al ITM Arad și sunt convins că în urma acestei Conferințe de Medicina Muncii și mai ales în urmă întâlnirii care va avea loc la București, va exista o colaborare mai bună și la nivelul ITM Arad.
În decurs de două săptămâni ați vizitat municipiul nostru și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad de două ori.
GABRIEL LUNGU: Mă bucur că am revenit la Arad, mai ales că în urmă cu două săptămâni am participat la manifestările prilejuite de împlinirea a 25 de ani de existență a Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”, unde am întâlnit absolvenți de seamă ai acestei Universități – ALUMNI UVVG și mai ales am avut onoarea de a-l cunoaște pe dl. prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universităţii. Sunt bucuros că și această Conferință de Medicina Muncii a avut loc în Sala Senatului Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”, deci iată că în decurs de două săptămâni am vizitat de două ori această Universitate, chiar dacă distanța între Bucureşti și Arad este destul de mare. Vreau să mulțumesc în mod deosebit dlui. prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universității, pentru faptul că susține și menține în municipiul Petroșani, Facultatea de Pedagogie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”, deoarece și tinerii din Valea Jiului au nevoie de o astfel de facultate.
„S-au adus în discuţie și clinicile de medicină a muncii, care nu au fost sprijinte în ultimii ani”
Citiți principiile noastre de moderare aici!