Doamnă viceprimar, aveţi o funcţie importantă şi totuşi apariţiile dumneavoastră în presă sunt foarte rare. Cum se explică această stare de lucruri?
PISTRU. În general, presa caută subiecte de senzaţie sau de scandal şi, evident, persoanele care sunt implicate în astfel de situaţii. Nu-mi place scandalul, nu am de-a face cu situaţii conflictuale, îmi văd de treaba mea de viceprimar, o treabă care, adeseori, înseamnă rutină. Aşa că, ziaristic, nu prezint interes pentru presa care se face în zilele noastre.
Administraţia e criticată pe o temă sau alta. De multe ori atacurile rămân fără replică. De ce?
PISTRU. Depinde de critică. Unele critici sunt jenante şi nu coborâm în penibil. Bunăoară, cum se descoperă o groapă în şosea, imediat se sare la gâtul administraţiei, în speţă la gâtul primarului. Dar nu se spune nimic despre faptul că am asfaltat peste 100 de străzi. Importantă pentru unii ziarişti şi opoziţie e groapa aceea. Pentru ei, acea groapă defineşte munca administraţiei. Este clar că se caută scandalul cu lumânarea. Vă asigur că cetăţenii fac diferenţa între rezultatele pe care le vede toată lumea şi una sau două gropi pe care opoziţia sau presa le caută cu microscopul.
Credeţi că organizaţiile civice care critică în mod constant administraţia au interese de ordin politic?
PISTRU. În primul rând, ar trebui să vedem cine sunt aceste organizaţii civice şi ce vor ele. Abia apoi să discutăm. Pentru ei, orice dialog începe cu critici şi reproşuri nefundamentate la adresa administraţiei. Ei încă nu au auzit că există şi un dialog constructiv. Când vor învăţa şi acest tip de dialog, vom discuta în consecinţă. Cât despre politică, este evident că au anumite interese de ordin politic.
Există o reţinere a liderilor PDL de a ieşi în public. Are această reticenţă legătură cu perioada de criză?
PISTRU. Toate au o legătură cu perioada de criză. Orice om de BUNĂ CREDINŢĂ din ţara asta şi-a dat seama că guvernul a fost OBLIGAT de criză să ia măsurile de austeritate. Credeţi că a fost o fericire pentru noi să luăm aceste măsuri şi, în consecinţă, să pierdem electoratul? Vă spun că nu am avut altă soluţie. Ceea ce vehiculează opoziţia şi o parte a presei sunt poveşti care vor să discrediteze PDL. Dar, mă rog, asta face opoziţia de când lumea: încearcă să discrediteze puterea. E firesc ca oamenii să fie nemulţumiţi de măsurile de austeritate.
PDL a scăzut mult în sondaje…
PISTRU. Aşa cum vă spuneam, e firesc ca populaţia să aibă reacţii de respingere la măsurile de austeritate şi împotriva celor care au luat aceste măsuri. În faţa greutăţilor vieţii, apar resentimentele. Oamenii nu se întreabă dacă din cauza PDL este criză în ţară. Ei ştiu doar atât, că guvernul le-a tăiat din salarii şi pensii. Toţi experţii economici neangajaţi politic spun că aceste măsuri de austeritate erau necesare. Dar, cu mari sacrificii de imagine pentru PDL, am trecut peste ce a fost greu, relansarea economică e un fapt demonstrat de indicatorii economici, iar rezultatul va fi creşterea nivelului de trai al populaţiei. Ca să vă răspund punctual la întrebare, eu mă întâlnesc săptămânal cu cetăţenii şi discut cu ei despre problemele cu care se confruntă. Încercăm să le rezolvăm problemele care ţin de competenţa noastră.
Dar PDL ce face ca să contracareze propaganda adversarilor?
PISTRU. Va răspunde cu argumente faptice. Dacă luăm drept exemplu Aradul, eu zic că am făcut multe pentru arădeni, iar acestea se văd oriunde ai merge în municipiu sau judeţ. Populismul şi demagogia pot să păcălească un timp, pot să păcălească pe câţiva, dar nu pot să păcălească tot timpul şi pe toată lumea. La urma urmei, oamenii judecă după fapte, nu după vorbe!
JA-D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!