Consiliul Local a decis să implice locatarii din blocuri în întreţinerea spaţiilor verzi din cartiere. De ce era nevoie să se încheie contracte între primărie şi asociaţii pentru aceasta? Obligaţia exista şi până acum…
GHEORGHE FALCĂ. Aşa este, multe asociaţii locative şi-au amenajat şi îşi îngrijesc dintotdeauna spaţiile verzi din jurul blocurilor, chiar fără să le impună cineva asta în mod special. Aveam şi reglementări prin Hotârâre CLM, dar prevederile erau foarte generale. Prin noua Hotărâre aprobată în această săptămână de CLM se tratează această problemă în mod specific. La cererea locatarilor, aceste spaţii verzi se atribuie în întreţinere asociaţiei. Primăria se angajează să le amenajeze din bugetul local, iar locatarii se angajează să se ocupe de îngrijirea lor. Astfel, ambele părţi îşi asumă clar responsabilitatea pentru aspectul zonei. Asta este normalitatea raportului administraţie-comunitate.
Dacă în cartiere doriţi să implicaţi cetăţenii pentru a îmbunătăţi aspectul spaţiilor verzi, ce se întâmplă în zona centrală, cu parcurile publice?
G.F. Sunt bucuros că am reuşit să ajungem ca oraş în etapa în care agenda publică este preocupată prioritar de tema spaţiilor verzi. Asta indică foarte clar faptul că am reuşit să rezolvăm problemele de confort urban elementar, respectiv utilităţile obligatorii pentru un standard de viaţă civilizată în secolul XXI. Aici mă refer la faptul că în 2004 jumătate din oraş nu avea canalizare şi arădenii de pe zeci de km de străzi nu aveau reţea de apă potabilă, la fel cum mare parte din reţelele existente erau foarte vechi şi degradate. Aceste probleme trebuiau rezolvate cu prioritate, pentru că erau stringente şi pentru că au necesitat resurse financiare uriaşe. A trebuit să ne concentrăm pe găsirea de soluţii şi am reuşit, poate mai mult decât orice altă municipalitate din România, să atragem zeci de milioane de euro pentru a duce la bun sfârşit aceste investiţii în timp record.
Doar odată rezolvate problemele vitale de infrastructură am putut să ne îndreptăm către spaţii verzi şi proiecte care ţin de «estetica urbană». Proiectele pentru parcurile din zona centrală sunt doar o parte din preocupările noastre, pentru că tematica spaţiilor verzi pe care o tratăm la nivel de Primărie este mult mai cuprinzătoare.
Concret, despre ce proiecte vorbim?
G.F.Stiţi bine că parcul Pădurice este deja în fază avansată de reamenajare; aici beneficiem de fonduri europene nerambursabile şi de o finanţare din partea Ministerului Mediului. Astfel, în această vară, arădenii se vor bucura de noua imagine a acestui frumos parc ultracentral. Urmează proiectul pentru Parcul Eminescu, unde toţi consilierii municipali, fără nici o excepţie, au votat la sfârşitul anului 2011 Studiul de Fezabilitate pentru reabilitare şi modernizare, iar pentru acesta investiţie sperăm să obţinem fonduri europene.
Acum este, însă, acută problema Parcului Copiilor, pe care Primăria intenţionează să-l mute în Micălaca…
G.F. Fals! Este o dezinformare, nimeni nu ia Parcul Copiilor de unde este. De altfel să ne amintim ce investiţii am făcut acolo pentru modernizare! Acum amenajăm încă un parc pentru copii în Micălaca, în continuarea Parcului Europa. Suntem în procedură de licitaţie pentru Studiul de Fezabilitate, iar cine are dubii cu privire la intenţiile noastre poate consulta tema de proiectare şi celelate documente pe site-ul de licitaţii publice. Este nevoie de acest parc pentru arădenii care locuiesc în zonă şi este de neînţeles cum cineva se poate opune creării acestui nou parc. Aşadar, avem o situaţie de-a dreptul stranie: o mână de oameni prost informaţi ori rău intenţionaţi contestă faptul că vom avea două parcuri cu facilităţi dedicate copiilor, în loc de unul.
Deci, să concluzionăm că oferta cu care veniţi în faţa arădenilor pentru încă un mandat de primar va avea un program pentru un Arad “verde”?
G.F. Eu cred că arădenii au văzut că preocuparea noastră pentru spaţii verzi de calitate este serioasă şi că a venit timpul să abordăm această chestiune la modul profesionist, apelând la soluţiile şi expertiza specialiştilor. Sunt bucuros că avem dovada clară: profesioniştii au fost încurajaţi să vină spre comunitate cu ideile lor şi şi-au oferit în mod sincer competenţele şi experienţa în proiectul pe care l-am lansat “3 pentru Arad”. Chiar primele propuneri care au venit au fost la tema “Spaţii Verzi şi Ecologie”! De acum înainte, arădenii vor vedea pas cu pas rezultate în acest domeniu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!