Aveți o cifră de invidiat pentru mulţi primari din România. Dar realizări? Cu ce se mândreşte primarul Falcă? După 11 ani de mandat, ne puteţi enumera trei dintre cele mai mari realizări în baza cărora să le cereţi arădenilor să vă realeagă?
GHEORGHE FALCĂ. În opinia mea, administrarea și dezvoltarea unui oraș trebuie întemeiate pe o viziune pe termen mediu și lung, nu în vederea unor proiecte punctuale care să ia ochii alegătorilor. Încă dinainte de a ajunge primar am avut în minte viziunea unei dezvoltări organice a orașului. O asemenea dezvoltare nu se poate realiza fără un un aparat administrativ eficient. De aceea am și candidat la primul mandat cu sloganul „Prima Dată Ordine” și pot spune că fundamental pentru succesul mandatelor mele a fost că am reușit să ofer aparatului administrativ provocarea unor obiective care i-au crescut dinamismul și i-au permis să-și demonstreze capacitatea. Așa se face că Aradul se poate mândri la ora aceasta că este campion național la atragerea fondurilor europene, cele mai importante proiecte realizate cu aceste fonduri fiind: reabilitarea clădirii Colegiul Național Moise Nicoară Arad, în valoare de 52 milioane de lei (cea mai mare investiție în învățământ realizată din fonduri europene din România), rețeaua de piste de biciclete în valoare de 28 de milioane de lei, cu o lungime de 122 de kilometri (cea mai lungă rețea de piste de biciclete realizată din fonduri europene din România), reabilitarea termică a blocurilor, în valoare de 26 de milioane de lei, în cadrul căreia au fost reabilitate termic circa 900 de apartamente (cele mai multe apartamente reabilitate din fonduri europene din România), reabilitarea zonelor urbane cu deficiențe severe ale serviciilor de canalizare din municipiul Arad, în valoare de 324 milioane de lei, proiect care a dus la reabilitarea cartierelor Gai, Bujac și Sânicolau Mic (dacă nu luăm în calcul municipiul București, acest proiect este cel mai mare proiect de infrastructură din România și al treilea mare proiect din istoria Aradului după construcția Combinatului Chimic și construcția CET Arad), reabilitarea Centrului Vechi al oraşului, reabilitarea Podului Traian, construcţia centurii Aradului în regim de autostradă și altele. De asemenea, ne numărăm printre cele mai căutate orașe de către investitori, motiv pentru care avem una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din țară, în anul 2004 aveam 32.000 locuri de muncă, iar în anul 2014 existau un număr de 68.000 locuri de muncă. Nu cred că, la o privire obiectivă, se poate nega dinamismul pe care l-a cunoscut Aradul în timpul mandatelor mele.
Care este cel mai important proiect pe care nu l-aţi realizat şi din ce cauză? Care e cel mai important proiect pe care l-aţi vrea realizat în următorii ani şi de ce?
GHEORGHE FALCĂ. Nu am reușit să pun în practică proiectul de modernizare a parcului Eminescu, proiect care ar fi dus la crearea celui mai frumos și modern parc din municipiul Arad concomitent cu fluidizarea traficului dintre bulevardul Dragalina și strada Praporgescu, dând posibilitatea Aradului să folosească o parte a bulevardului Revoluției ca o zonă pietonală, precum și la crearea unui important număr de locuri de parcare pentru instituțiile din această zonă (Filarmonica, Muzeul, Tribunalul, Universitatea de Vest Vasile Goldiș, Colegiul Național Economic, Colegiul Național Elena Ghiba Birta, Prefectura Arad, Primăria Arad). Nereușita aceasta e o victorie a celor care critică de dragul criticii, cu argumente false și denaturând realitatea, a celor care cred că pot compensa lipsa realizărilor proprii punându-le altora bețe în roate.
Un proiect foarte important este candidatura la titlul de capitală culturală europeană. Aradul nu are o strălucire pe măsura capacității sale economice, iar această situație trebuie remediată. De aceea am crescut an de an bugetul alocat culturii, ajungând de la 2% în 2011, la 9% în 2015. Candidatura la titlul de capitală culturală e o provocare cum nu se poate mai potrivită în acest moment și, chiar dacă se va întâmpla să nu câștigăm, sunt sigur că viața culturală a Aradului va beneficia de pe urma acestei candidaturi.
După 11 ani de mandat, mai e Gheorghe Falcă interesat de primărie? Mai vede edilul provocarea din spatele fotoliului de primar? Sau un fotoliu la Bucureşti pare mai sigur şi mai liniştit?
GHEORGHE FALCĂ. Sunt foarte interesat de primărie și de Arad și cred că așa voi rămâne toată viața. Aici am dat tot ce am avut mai bun până la acești ani. Iar provocări, fotoliul de primar oferă zi de zi, mai ales că nu sunt un om lipsit de viziune. Pe de altă parte, e adevărat că experiența în administrație și studiile pe care le am îmi dau dreptul să spun că sunt pregătit pentru o funcție de anvergură națională. Însă nu liniștea și siguranța m-ar determina să fac pasul către un fotoliu de ministru, ci garanția unui guvern competent și hotărât să ducă România în direcția bună, adică un guvern care să minimizeze costurile cu aparatul de stat, care să realizeze investițiile necesare pentru dezvoltarea economică a României și care să aibă ca priorități sănătatea și educația.
Cât de mult credeţi că a contat la scrutinurile anterioare faptul că aţi candidat din partea „partidului lui Băsescu” şi cât de mult va conta faptul că acum sunteţi pe poziţii adverse?
GHEORGHE FALCĂ. În 2004, alegerea domnului Traian Băsescu în funcția de președinte m-a găsit în fotoliul de primar. De asemenea, la ultimele alegeri, în toiul uraganului USL, cetățenii mi-au acordat încă o dată votul lor. Cred că aceste fapte demonstrează două lucruri: că arădenii m-au votat pentru că au crezut în programul pe care l-am propus și că nu le-am înșelat această încredere.
În ce măsură credeţi că vă va vota electoratul dur al fostului PNL?
GHEORGHE FALCĂ. În legătură cu electoratul dur al fostului PNL, cred că nu există motive de disensiune. Sunt unul dintre promotorii construcției unui mare partid de dreapta, al fuziunii PNL-PDL, iar acest proiect a avut, deocamdată, ca rezultat alegerea președintelui Iohannis. De asemenea, modul în care am condus primăria Aradului a fost unul în perfect acord cu ideile liberalismului.
Aţi mai luat vocea străzii în ultimul timp, să vedeţi dacă mai e iubit primarul?
GHEORGHE FALCĂ. Cu arădenii sunt în contact permanent. Și sunt susținut de cea mai mare a parte a lor pentru că ei respectă ceea ce am făcut pentru oraș. Există în continuare probleme și nemulțumiri și vor exista mereu. Așa se întâmplă în viața oricărui oraș. Dar vreau să îi asigur pe arădeni că voi face în continuare tot ce îmi stă în putință pentru ca ei să aibă parte de orașul pe care îl merită.
Credeţi că mai e, pentru Arad, Gheorghe Falcă, o locomotivă?
GHEORGHE FALCĂ. N-aș spune că sunt o locomotivă pentru Arad. În politică, adevărata locomotivă sunt cetățenii. Despre mine aș spune că sunt un primar care știe să pună în valoare oamenii și să amplifice potențialul oamenilor și al orașului.
La toate alegerile, PD, respectiv PDL, a concurat ca o echipă sudată, puternică, solidară. Din acea echipă a dispărut o piesă de bază, Nicolae Ioţcu, situat, după ultimele alegeri, pe poziţii de ostilitate faţă de dumneavoastră. Mai mult, Ioţcu va fi târât în judecată, iar asocieri de tot felul, vreţi nu vreţi, se vor face cu duiumul. Cât de mult credeţi că vă va afecta episodul Ioţcu şansele?
GHEORGHE FALCĂ. Diferendele dintre mine și domnul Ioțcu au fost de natură politică. Aceste diferende nu m-au făcut să-i neg realizările: i le recunosc și i le respect în continuare. Îmi pare rău că se află într-o asemenea situație și îi doresc să-și poată proba nevinovăția. Totodată, nu cred că problemele dânsului vor avea vreun efect asupra candidaturii mele. Suntem într-o etapă în care alegătorii au înțeles că în fața justiției fiecare răspunde pentru sine.
“Nu cred că se poate nega dinamismul pe care l-a cunoscut Aradul în timpul mandatelor mele” – Gheorghe Falcă
Citiți principiile noastre de moderare aici!