JURNAL ARĂDEAN: D-le preşedinte, alianţa de centru- dreapta a intrat pe ultima sută de metri, fiind deja desemnaţi copreşedinţii viitoarei formaţiuni.
GHEORGHE SECULICI: Aşa este, la începutul săptămânii trecute s-a convenit asupra conducerii colective, preşedinţii formaţiunilor, respectiv,Vasile Blaga- PDL, Mihai Răzvan Ungureanu- Iniţiativa de Centru- Dreapta, Mihail Neamţu- Partidul Noua Republică şi Aurelian Pavelescu- PNŢCD, urmând să ocupe funcţiile de copreşedinţi.
La Arad, acestea sunt ca şi inexistente. Asta înseamnă că PDL va avea, practic, tot ceea ce înseamnă structură de conducere ?
GHEORGHE SECULICI: După definitivarea protocolului la nivel central se vor trasa liniile pentru cele locale. Ţin,totuşi, să vă contrazic în privinţa viitorilor noştri parteneri.Chiar dacă nu au fost vocali pe plan local, nu înseamnă că nu au structuri.Deşi abia recent s-a înscris ca partid politic, Noua Republică, înfiinţată de arădeanul Mihail Neamţu, a avut o activitate importantă la nivel naţional, încă din 2011. Apoi, Iniţiativa de Centru- Dreapta a prezentat la Arad o apreciere , însuşi Ungureanu recunoscând că arădenii, pe merit, pentru prima dată după revoluţie, au intrat în prima linie a ceea ce înseamnă politica mare românească, dar, mai ales, politici administrative de tip european. Tocmai de aceea, arădenii au fost reprezentaţi bine în structurile guvernamentale ale cabinetului Ungureanu. Aşadar, revin, urmează să se stabilească, la centru, modul de aplicare a protocolului la nivel local.
Din câte am înţeles, tot Bucureştiul va „filtra”, prin intermediul Comisiei de etică, toţi candidaţii la alegerile parlamentare, având în vedere şi păstrarea unui echilibru. Să înţelegem că Bucureştiul va impune candidaturi ale unor „stranieri” , iar organizaţia locală va trebui să accepte ?
GHEORGHE SECULICI: Acum este vorba despre o construcţie politică nouă, strategia de ansamblu primând în faţa celei locale. MC-L a fost o alianţă electorală pentru alegerile locale. În caliate de copreşedinte al acesteia, am semnat actul de înfiinţare al ei, fiind conştient că a doua zi după alegerile locale, conform legii, aceasta se desfiinţează. Sigur, din partea noastră a existat propunerea ca , în perspectiva alegerilor parlamentare, să se adopte la nivel naţional această denumire, numai că, spre exemplu, ecologiştii nu se regăsesc în noua platformă. Analizând toate aceste circumstanţe, trebuie spus că decizia va fi luată dupa consultarea tuturor reprezentanţilor şi ,bine-nţeles, o prezentare în cadrul Colegiului Director care are loc luni (astăzi, nn) la Bucureşti.Aşa cum am spus, arădeanul Mihail Neamţu este preşedintele la nivel naţional al Partidului Noua Republică. Dacă el va dori să candideze la Arad, mi se pare normal, ar fi total aiurea să spună cineva că d-nul Neamţu este candidat de la centru.
Totuşi, MC-L Arad a ieşit public cu propuneri de candidaţi pentru alegerile parlamentare. Toate indiciile arată că viitoarea denumire a formaţiunii trebuie să cuprindă obligatoriu sintagma „centru-dreapta”, ceea ce înseamnă că propunerea plecată de la Arad, adică MC-L, a fost abandonată. În aceste circumstanţe, cum să interpretăm ieşirile publice ale MC-L Arad vizavi de lista de candidaţi ?
GHEORGHE SECULICI: Trebui să le tratăm la modul absolut pragmatic. În primul rând, suntem în altă etapă, aceea de coagulare a forţelor de centru-drepta la nivel naţional. Indiscutabil, mişcarea pornită de la Arad se înscrie în această etapă. Spun că această Mişcare Creştin- Liberală, pe care, în calitate de preşedinte al PDL Arad, am girat-o, trebuie să se suprapună peste cea a viitoarei alianţe de centru-dreapta. Cu precizarea că toate propunerile vor fi analizate si avizate de către conducerea judeţeană a alianţei de centru-dreapta ,verificate de către Comisia de etică şi aprobate de comisia centrală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!