Domnule preşedinte, primul pas ar fi ca oamenii să înţeleagă ce anume a generat criza cu care se confruntă astăzi România.
SECULICI. Cred că toată lumea ştie că nu doar România, ci aproape toate ţările lumii se confruntă cu criza economico-financiară. Spre deosebire de alţii, România se confruntă, însă, şi cu o criză de sistem. Avem un aparat stufos de stat, care a generat cheltuieli mari, acestea conducând la agravarea crizei economico-financiare. Să mai adăugăm slaba dezvoltare a economiei româneşti, în speţă sectorul de producţie, dar şi uriaşa evaziune fiscală. Una peste alta, statul nu are surse de venituri la buget iar, dacă bugetul este sărac, nici nu ai de unde să plăteşti angajaţii instituţiilor statului.
În ce măsură PDL se face răspunzător de această criză?
SECULICI. PDL a guvernat ţara numai în perioadă dificilă, de criză economică. În ceea ce priveşte criza de sistem, nu noi am provocat-o, ci ne este extrem de greu să o gestionăm acum. Criza de sistem a fost generată de întreaga perioadă post-revoluţionară, dar şi de o mentalitate pe care românii au moştenit-o de-a lungul istoriei: să trăim bine azi, iar mâine om mai vedea ce se întâmplă.
De ce nu a luat guvernul măsuri anti-criză până acum?
SECULICI. Guvernul a încercat să ia măsuri, dar mereu s-a lovit de inerţia sistemului. Am încercat o nouă salarizare, vrem să impunem un nou sistem de pensii, mult mai echitabil, dar sistemul a creat legi care se opun schimbărilor pe care noi vrem să le facem. Poate nu a existat nici suficientă voinţă politică. Am încercat să facem reforma statului, dar ni se pun tot felul de piedici, în principal de natură juridică. Pur şi simplu, nu putem pune în practică legile pe care încercăm să le promovăm.
Preşedintele Traian Băsescu a ieşit la rampă şi a prezentat măsurile anti-criză. De ce el şi nu Emil Boc?
SECULICI. Dintr-un motiv foarte simplu: preşedintele beneficiază de cea mai mare încredere din partea românilor. Iar acum e nevoie de încredere. Guvernul singur nu poate face nimic dacă nu are sprijinul populaţiei. Preşedintele Traian Băsescu ştie să se adreseze oamenilor simplu şi convingător. Iar dacă oamenii sunt convinşi că situaţia e de aşa natură încât măsurile luate sunt cele care scot ţara din criză, în mod cert România va ieşi la liman. Fără sprijinul populaţiei, e greu să vorbim de depăşirea crizei.
Românii au avut întotdeauna probleme când a trebuit să treacă de la teorie la practică. Ce anume va putea împiedica aplicarea măsurilor anti-criză?
SECULICI. Piedicile ar putea fi generate de o opoziţie inconştientă şi politicianistă care nu vede interesele ţării, ci interesele de partid, de o presă preocupată doar de scandal, dar şi de proteste ale oamenilor conduşi de lideri sindicali care trebuie să-şi justifice şi ei funcţia şi lefurile. Dar sprijinul pe care contăm rămâne tot la populaţie.
Suntem din nou în faza de a căuta luminiţa de la capătul tunelului. Cam când estimaţi că o s-o vedem?
SECULICI. România, de-a lungul istoriei, a mai trecut prin crize mult mai grave şi nu a dispărut de pe hartă. Teoriile catastrofice vehiculate de opoziţie şi de diverşi vânători de senzaţional nu se justifică. Nimeni nu spune că nu-i greu, dar sper ca această criză să aibă şi partea ei pozitivă: o mai mare responsabilitate pentru toată lumea, mai mult realism şi pragmatism, dar şi mai multă muncă. Dacă vom continua să fentăm munca, ne vom întâlni tot mai des cu tot felul de crize. Cred că anul viitor vom putea vorbi despre criză la timpul trecut.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!