Domnule preşedinte, unul dintre atuurile PDL era unitatea tuturor membrilor săi. Ce s-a întâmplat cu acea unitate?
SECULICI. Există mai multe cauze care au dus la o anumită erodare a unităţii în partid, în primul rând datorită guvernării, ca la orice partid. Mai ales că a trebuit să guvernăm în cea mai nefastă perioadă de după revoluţie. Atacurile opoziţiei şi ale presei patronate de Vântu şi Voiculescu au afectat încrederea populaţiei în guvern, deoarece guvernul a fost nevoit să recurgă la măsuri de austeritate pentru a scoate ţara din criză. Noi ştim bine că o parte a populaţiei şi-a pierdut încrederea şi nu ne este indiferentă această stare de lucruri. Unii dintre membrii PDL, obişnuiţi doar cu succesul, uită că în viaţă există şi reversul medaliei, insuccesul şi îşi pierd din încrederea care trebuie să-i motiveze în lupta politică. Şi, nu în ultimul rând, cred că lipseşte liderul de care are nevoie orice partid pentru a-i aduna pe oameni în jurul lui, mai ales în perioade de criză.
De ce nu aveţi lider?
SECULICI. Liderul Traian Băsescu nu mai poate fi liderul PDL. A declarat-o el însuşi. A fost o greşeală a noastră, a tuturor, că am neglijat formarea şi promovarea unui lider naţional. Iar un lider nu apare peste noapte, apare într-o competiţie internă.
Există pe piaţă Blaga, Boc, Frunzăverde şi alţii.
SECULICI. Nu cred că Emil Boc este liderul de care avem nevoie acum, la partid. Ceilalţi doi au calităţi şi defecte şi niciunul nu întruneşte fără rezerve acceptul membrilor de partid. Cred că pentru această perioadă avem nevoie de un lider de tranziţie, care să-şi alcătuiască o echipă combativă, cu o bună comunicare, iar peste doi ani, în urma alegerilor generale, să găsim un lider care să cumuleze cât mai multe sufragii, dar, mai ales, să câştige încrederea membrilor de partid.
Şi care, în opinia dumneavoastră, ar putea fi acea persoană?
SECULICI. Nu este uşor de spus, sunt mai multe persoane care au calităţi certe de lider. Una poate fi şi Gheorghe Falcă.
Numai că, dacă se aprobă propunerea Sulfinei Barbu, susţinută şi de preşedintele Băsescu, cei care au probleme cu justiţia – iar Gheorghe Falcă are probleme – vor fi suspendaţi din partid. Şi atunci?
SECULICI. În nicio ţară democratică nu eşti pedepsit îaninte ca justiţia să-şi spună cuvântul. Gheorghe Falcă are un proces pe rol care se amână din motive care mie îmi scapă. Ca în orice partid, atunci când e vorba de competiţie şi interese, jocurile politice devin perverse, ca să mă exprim eufemistic. Iar Gheorghe Falcă poate fi o victimă a acestor jocuri. Ce se întâmplă la alte partide? Bunăoară, Adrian Năstase are câteva procese pe rol, dar pesediştii l-au ales cu mare entuziasm preşedinte al Consiliului Naţional. Nici vorbă să-l suspende din partid! În altă ordine de idei, îi pasă electoratului că PSD colcăie de pesedişti cu tot felul de procese? Nici vorbă! PSD este în fruntea preferinţelor electoratului.
Poate unii membri ai PDL, dirijaţi de Traian Băsescu, vor să dea exemplu că nici cei de la putere nu sunt mai presus de lege.
SECULICI. Problema e că tocmai legea este încălcată. Nu Monica Macovei sau Cristian Preda decid că Gheorghe Falcă este vinovat. Asta decide justiţia. Aşadar, cei care îl condamnă şi îl suspendă sunt mai presus de lege?
Cine şi cum va gestiona aceste dispute interne din partid?
SECULICI. La întâlnirea pe care am avut-o săptămâna trecută la Bucureşti, am încercat să atrag atenţia că ideile nu se poartă singure, ci trebuie să fie nişte persoane care să le pună în circulaţie. Mai ales că PDL a avut în ultima vreme mari probleme cu comunicarea. Oamenii sunt cei care comunică. Trebuie găsiţi în PDL acei comunicatori care ştiu să se adreseze atât membrilor de partid, cât şi populaţiei. Vorbim mereu despre câştigarea încrederii populaţiei. Dar cum să recâştigi încrederea dacă nu ştii să te adresezi populaţiei?
Oricât de bun comunicator ai fi, trebuie să ai şi argumente.
SECULICI. Tocmai că am ieşit din perioada când era dificil să venim cu argumente şi am intrat într-o etapă în care există destule motive să nu mai stăm ascunşi prin birouri şi să ieşim în faţa oamenilor cu argumente. Iar de aci înainte vom avea tot mai multe argumente. Acestea sunt oferite de relansarea economică. Trebuie să-i facem pe oameni să înţeleagă că, în ciuda greutăţilor, ţara este pe un drum bun. Iar acesta este lucrul cel mai important. Pe noi ne-a costat mult acest drum, dar tot mai mulţi oameni încep să înţeleagă efortul şi sacrificiul de imagine al PDL.
Afirmaţi că aţi pus ţara pe un drum bun. Aveţi rezerve să puneţi şi partidul pe un drum bun?
SECULICI. Există două aspecte care trebuie puse în valoare: mobilizarea şi comunicarea. Spre aceste două aspecte se îndreaptă atenţia liderilor PDL. Şi eu zic că, dacă am reuşit să scoatem ţara din criză, vom reuşi să punem ordine şi în partid. Dar aceasta nu se va întâmpla decât cu voinţa tuturor membrilor de partid. Aşadar, unitatea este cuvântul de ordine.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!