Domnule preşedinte, Partidul Democrat Liberal e pe val. A câştigat alegerile parlamentare, a câştigat şi alegerile prezidenţiale. Care e strategia partidului pentru a rămâne pe val?
SECULICI. Esenţial este ca electoratul să ştie ce poţi să-i oferi. Aşa că PDL şi-a făcut cunoscută strategia cu care a participat la alegeri. Iar votul demonstrează că strategia a fost bună. Electoratul ne-a identificat ca partid de dreapta, deşi, în mod declarativ, doctrina de dreapta ne-am asumat-o mai recent. Dar, de-a lungul timpului, Partidul Democrat a promovat multe principii care se înscriu în politica de dreapta europeană. Cred că dacă PDL va continua aceeaşi linie politică, va rămâne pe val.
Dreapta europeană a preluat destule politici sociale de la stânga. Dumneavoastră cum veţi proceda?
SECULICI. Este limpede că programele de guvernare ale partidelor europene promovează o politică ce se apropie de centru. Partidele de stânga se înghesuie spre centru-stânga, iar cele de dreapta se apropie de centru-dreapta. Când am promovat noua doctrină a Partidului Democrat Liberal, am spus explicit că ne înscriem în centru-dreapta eşichierului politic. Prin urmare, vom promova şi politici sociale, mai ales că în perioada de criză economică astfel de politici sunt absolut obligatorii.
Guvernarea presupune oameni bine pregătiţi, capabili să facă faţă provocărilor legate de guvernare. De unde luaţi aceşti oameni?
SECULICI. PDL nu e o instituţie de învăţământ superior ca să pregătească astfel de cadre. Dar le poate atrage. Persoana numită şi susţinută de PDL va trebui să cunoască strategia, programul partidului şi va conduce specialiştii din subordine în domeniul respectiv. Orice partid – şi PDL nu face excepţie – trebuie să aibă activişti de partid, oameni politici care aplică doctrina partidului. În jurul acestor oameni politici se pot grupa specialişti în diverse domenii. Iar când partidul stabileşte strategia, se consultă cu specialiştii în domeniu. Partidul defineşte strategia, iar specialiştii o pun în practică, concretizează direcţia politică a partidului.
Există o strategie în politica de cadre?
SECULICI. Sunt promovaţi oameni din cadrul partidului, evident cei care au confirmat. Se porneşte de jos, de la bază. Exemplul cel mai elocvent este chiar primarul Gheorghe Falcă. El a parcurs toate etapele şi a confirmat în toate funcţiile pe care le-a deţinut în partid. După cum s-a putut constata până acum, PDL a avut şi are o politică de promovare a tineretului.
În PDL au apărut voci care critică unele aspecte din viaţa partidului, ceea ce nu s-a prea întâmplat până acum. Ce anume a determinat apariţia acestor voci şi ce scop urmăresc?
SECULICI. Suntem într-o perioadă post-alegeri, lumea e mai deconectată şi se pot purta discuţii fără a fi presaţi de evenimente. Astăzi, în PDL există o transparenţă politică şi o dezbatere cum n-au mai fost până acum. Există întâlniri la nivel central, unde sunt transmise ideile din filiale. Una dintre idei, bunăoară, este separarea politicului de executiv, foarte importantă pentru viitorul partidului.
Aceasta presupune că cei din executiv nu vor mai avea funcţii politice?
SECULICI. Deocamdată încă mai au funcţii politice, dar în viitor tendinţa este ca cei din executiv să-şi vadă de treaba lor şi să nu mai aibă şi grija funcţiei politice.
Ce va însemna congresul PDL pentru partid şi liderii săi?
SECULICI. Se va încerca o organizare mult mai pragmatică a partidului. Un exemplu: se va impune organizarea pe colegii a partidului în toate judeţele ţării, după modelul de la Arad. Vom căuta căi şi mijloace pentru a întări identitatea de centru-dreapta a Partidului Democrat Liberal, atât în cadrul Partidului Popular European, cât şi în rândurile electoratului.
Veţi mai candida pentru funcţia de preşedinte al filialei arădene?
SECULICI. Având în vedere rezultatele de până acum, răspunsul este da, voi candida. Ţin cont însă şi de Legea lui Murphy care spune că în politică ai trei etape: unu, luptă să fii ales, doi, luptă să fii reales, trei, consolează-te! Consider că n-am ajuns la etapa a treia.
CITAT
Astăzi, în PDL există o transparenţă politică şi o dezbatere cum n-au mai fost până acum.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!