Domnule preşedinte, ce înseamnă remanierea guvernului pentru România şi pentru români?
SECULICI. Remanierea unui guvern este un exerciţiu politic obişnuit în orice ţară democratică. Remanierea se face atunci când un guvern nu dovedeşte coerenţă şi nu găseşte soluţii pentru o guvernare eficientă. Toată lumea ştie că România, ca şi alte ţări, se află în criză economică, iar scopul guvernării actuale este ieşirea din criza economică. Fiecare ţară recurge la soluţiile pe care şi le poate permite. România, deocamdată, din cauza slabei dezvoltări economice, trebuie să recurgă şi la soluţii de austeritate. Remanierea guvernului Boc s-a produs în acele ministere unde au lipsit decizia, coerenţa şi măsurile eficiente anticriză. Sperăm ca noua formulă de guvernare să vină cu soluţii economice anticriză mai eficiente pentru România şi cu costuri mai mici pentru populaţie.
Şi ce înseamnă remanierea pentru Partidul Democrat Liberal?
SECULICI. Toată lumea trebuie să înţeleagă că PDL a ajuns la guvernare într-un moment dificil din punct de vedere conomic şi social. Un guvern se erodează chiar în condiţii normale, darmite în condiţii de criză. Ne-am asumat condiţia de guvern pe timp de criză şi trebuie să scoatem ţara din criză. Nu abandonăm lupta, nu suntem laşi, nu ne lăsăm initimidaţi de opoziţie şi presa angajată politic şi încercăm să găsim soluţiile pe care şi le poate permite România pentru a depăşi criza. Problema fundamentală pentru partid în această perioadă este unitatea. Dacă vom fi uniţi – şi mă gândesc atât la parlamentari, cât şi la oamenii noştri care lucrează în administraţie – vom reuşi să depăşim criza, o criză care are repercusiuni şi asupra partidului. Trebuie să punem în practică o strategie care să ducă la recâştigarea încrederii populaţiei în PDL. Nu ne sperie căderea partidului în sondaje pentru că scopul principal este scoaterea ţării din criză.
Unii analişti politici spun că PDL pune prea mare accent pe administraţia locală şi neglijează administraţia centrală. În ce măsură această afirmaţie stă în picioare?
SECULICI. Stă într-un picior. În sensul că, într-adevăr, PDL pune un mare accent pe administraţia locală. Pot să afirm, fără falsă modestie, că Aradul este un exemplu în acest sens. O ştie toată lumea, indiferent că locuieşte la oraşe sau la sate.
Opoziţia locală vă contestă realizările.
SECULICI. Am spus-o şi altădată, opoziţia locală n-a făcut nimic pentru arădeni. Opoziţia locală se leagă de nimicuri şi încearcă să se bage în seamă prin discursuri demagogice.
Să revenim la administraţia centrală.
SECULICI. Trebuie să recunoaştem că PDL – atât în partid, cât şi în administraţie – are nevoie de lideri noi. Aşa cum se erodează o guvernare, aşa se erodează şi liderii. În partid există o preocupare pentru o nouă generaţie de lideri, dar aceasta nu apare peste noapte. Nu poţi arunca în lupta politică – o luptă dură, fără menajamente – nişte oameni nepregătiţi să facă faţă acestei lupte. Există frământări şi în PDL, aşa cum există şi în alte partide. Dar toate aceste frământări înseamnă căutări şi încercări de a găsi cei mai potriviţi oameni pentru etapa actuală, mai ales că etapa actuală înseamnă şi o mare responsabilitate generată de guvernare. E greu să reformezi un partid când asupra lui apasă o asemenea responsabilitate, dar încercăm să reformăm partidul din mers.
De 20 de ani, românii orbecăiesc prin tunel şi nu mai văd celebra luminiţă de la capătul tunelului. Cât de lung e tunelul?
SECULICI. O societate prosperă şi aşezată pe baze solide nu apare peste noapte. Cum a ajuns Occidentul la prosperitate? Prin muncă, seriozitate, perseverenţă, competitivitate. Toate acestea sunt generate de o anumită mentalitate, iar mentalitatea românilor e încă tributară unor epoci revolute. Un lucru trebuie să fie limpede: numai prin efortul tuturor românilor vom avea o altă Românie.
Ne-am asumat condiţia de guvern pe timp de criză şi trebuie să scoatem ţara din criză.
DIANA DUŢU
Citiți principiile noastre de moderare aici!