1.JURNAL ARĂDEAN. D-le deputat, unii politicieni își exprimă nedumerirea pentru faptul că PNL se pronunță împotriva unor măsuri liberale, doar de dragul de a critica Guvernul și PSD. Cum vedeţi aceste afirmaţii?
Glad Varga. Evident că sunt scoase din context, pentru a putea fi interpretate în mod convenabil PSD. Partidul Naţional Liberal nu este împotriva măsurilor liberale, ci dorește ca acestea să fie implementate conform principiilor liberale, adică doar după ce s-a demonstrat că acestea sunt sustenabile, etapizat și nu la grămadă, pe principiul „poate că dă Dumnezeu să fie bine”. Nu sunt expert în economie sau finanțe, dar pot să-mi dau foarte ușor seama că nu poți să adopți măsuri economice benefice creării locurilor de muncă, creșterii veniturilor și așa mai departe, sacrificând exact izvorul sustenabilității acestor măsuri, adică investițiile. Este regulă de căpătâi a liberalismului, doar investițiile permit celelalte măsuri.
2. Dar, dacă creșterea economică permite, de ce să nu iei măsuri de protecție socială, de ce să nu simtă cetățeanul un pic, în buzunar, creșterea economică?
Glad Varga. Este greu de explicat pe înțelesul și, mai ales, pe acceptul tuturor, dar voi încerca să rezum. Ceea ce vrea să facă acum coaliția PSD-ALDE este schimbarea filosofiei fiscale, o adevărată revoluție fiscală. Numai că așa ceva nu se poate face decât pe baza unui istoric de cel puțin un deceniu, nu pe baza unei creșteri economice conjuncturale, pentru că peste un an sau doi nu mai ai această creștere și nu mai ai de unde să dai pensiile, salariile, ajutoarele sociale și toate celelalte. Dar, pentru că ai făcut lege și trebuie să respecți legea, te pui și tai, din nou, de la investiții, de la apărare, de la educație și sănătate. Rezultă un adevărat haos, un faliment al statului. Implicit, falimentul cetățenilor.
3. Totuși, repet, de ce să nu beneficieze cetățeanul de creșterea economică, fie ea și conjuncturală?
Glad Varga. Așa cum am mai spus, deși sunt familiarizat cu domeniul economic, nu mă consider specialist, dar soluții există. Vă dau un exemplu: Guvernul Tsipras, al Greciei, a decis ca în acest an, având în vedere revigorarea economiei Greciei, toți cei afectați de măsurile de austeritate să primească despăgubiri, un fel de donație din partea statului. Doar pentru acest an! Iar dacă anul viitor, peste doi sau trei ani economia va funcționa cum trebuie, pe trend ascendent, măsura se va putea menține. Dar nu a făcut lege care să fie valabilă permanent, pentru că nu avea de unde să știe dacă va fi sau nu va fi sustenabilă peste cinci sau zece ani. Guvernul PSD-ALDE a preferat să facă legi pe baze conjuncturale, doar din rațiuni electorale.
4. Atunci, de ce, în comisie, ați votat pentru legea prevenirii, promovată de către PSD ?
Glad Varga. E bine că m-ați întrebat, pentru că, oricum, urma să răspund la a doua parte a întrebării dumneavoastră, cea referitoare la opoziția PNL față de legi liberale, de dragul criticării guvernării. Da, sunt de acord cu această lege a prevenirii sau prevenției, cum i-au spus jurnaliștii, pentru că este în spiritul liberalismului. Nu mi-a cerut nimeni să votez împotrivă. Dacă mi-ar fi cerut cineva, aș fi cerut explicații, argumente. Nu a fost cazul. Pe de altă parte, dacă tot este vorba despre disciplina de partid, îi întreb pe cei de la PSD: dacă susțin că doresc o justiție independentă, de ce nu legiferează răspunderea magistraților, pe care liberalii o cer cu insistență? Nu cumva vor ca justiția să fie în slujba lor și să nu răspundă pentru nimic? Doar întreb: dacă nu vreți să fie în slujba voastră, de ce nu vreți ca magistraţii să răspundă pentru ceea ce fac, doar pentru că este o lege susţinută de către PNL? Vă temeţi, stimaţi PSD-işti, că PNL ar câştiga capital electoral din promovarea unor legi, printre care şi aceasta?
5. Puteţi să ne daţi exemple de legi pe care PSD le respinge doar pentru că aduc atingere intereselor proprii?
Glad Varga. Sunt multe, dar ce sare în ochi, cum se spune, este respingerea Legii- propusă de PNL- care interzice condamnaţilor penal să candideze la Preşedinţia României. Este pur şi simplu străveziu că PSD nu are candidat viabil pentru alegerile prezidenţiale din 2019 şi încearcă cu disperare să facă posibilă candidatura lui Liviu Dragnea. Îi dau zor cu prezumţia de nevinovăţie, cu dreptul de a candida, a fi ales sau a deţine o funcţie până la decizia finală a justiţiei, dar de data asta nici măcar de aceasta nu este vorba, ci despre un om care a fost deja condamnat penal, cum este cazul lui Dragnea. Vă daţi seama ce imagine are România în exterior când pentru Preşedinţie vin să candideze diverşi indivizi care au făcut puşcărie pentru fapte extrem de grave. Un fost puşcăriaş care, în ciuda a ceea ce a făcut, rămâne cu o anumită cotă de popularitate în rândurile electoratului mai puţin avizat, poate să producă prejudicii imense României, mai ales dacă, fiind foarte mulţi candidaţi în primul tur, în urma disipării voturilor, ajunge în turul doi, blocând candidaturi „normale” să le zicem.
Un alt exemplu: tot o propunere a PNL, alegerea primarilor în două tururi, a fost respinsă de către PSD, pentru că vrea să-şi conserve numărul mare de primari. Spre deosebire de alţii, eu nu spun că alegerea primarilor într-un singur tur nu ar fi democratică, este vorba, pur şi simplu de câştigarea funcţiei de candidatul cu cei mai mulţi susţinători, ai săi şi ai partidului pe listele căruia candidează. Este perfect posibil ca în turul 2 să câştige un candidat care în primul tur a avut doar 20%, dar în urma negocierilor cu alte partide să obţină voturile lor şi să-l învingă pe primar, care în primul tur a avut peste 40%. Dar, chiar şi aşa, alegerile în două tururi sunt mai democratice. Iar PSD nu doreşte să se revină la acest sistem, din motivele pe care le-am arătat.
„PNL este de acord cu măsurile liberale, dar cu condiţia sustenabilităţii” Glad Varga
Citiți principiile noastre de moderare aici!