J.A. Domnule doctor, vorbiți-ne pentru început despre partea de chirurgie plastică și despre motivele pentru care ajung arădenii la dumneavoastră.
GYŐRI Zsolt. Pe partea de urgențe, primul motiv pentru care o persoană se prezintă la noi – deși lumea crede că e sângerarea – este durerea și, pe lângă durere, faptul că nu poate să doarmă noaptea din cauza disconfortului. Abia când pacienții ajung să nu mai poată dormi noaptea din cauza durerii, atunci se trezesc să vină la spital. După durere urmează sângerarea pentru că orice om se sperie de la sânge și vine la spital. Pe partea de cronici, avem de la formațiuni tumorale, cutanate, subcutanate. Noi ne ocupăm cu partea de membru superior și mai exact cu chirurgia mâinii; tot ceea ce cuprinde mâna e de chirurgie plastică, începând de la oase, tendoane, nervi, vase, părți moi, tegumente. Consulturile interdisciplinare de regulă sunt pentru reconstrucții, când colegii noștri nu reușesc să închidă o operație sau să facă o intervenție până la capăt, iar când există pericolul să rămână un defect, atunci se solicită chirurgia plastică. Aceasta este ceea ce facem pe partea de spital, dar după cum bine știți, avem și partea de chirurgie estetică care se face în afara spitalului.
J.A. Cum adică în afara spitalului? Ce înseamnă exact acest lucru, pentru că de fapt intervențiile estetice pot fi făcute și în spital.
GYŐRI Zsolt. Intervențiile estetice sunt contracost. Iar cine se adresează spitalului, în general are bilet de trimitere de la medicul de familie, cu o problemă anume, iar aici nu este cazul. Există, însă, contract și la spital pentru intervențiile estetice, dar totul se face contracost. Adică se plătește internarea de zi sau de durată, se plătește intervenția, totul exact ca la o clinică privată. Avantajul este că prețurile sunt mai mici, dar fiecare își alege prețul, prin produsele cu care lucrezi. Dacă vorbim de implant mamar, ridicare de sâni, vorbim de proteze care pleacă de la o sumă modică și pot ajunge la prețuri foarte mari, în funcție de calitate și de furnizor. Facem astfel de intervenții și la spital, iar spitalul, în baza contractului încheiat, își ia partea pentru intervenția estetică. Se emite factură, se emite bon, se emite scrisoare medicală. Înainte de pandemie, aș putea spune că am avut mulți pacienți, dar numărul lor a scăzut dramatic pe perioada de pandemie, pentru că marea majoritate s-a abținut de la astfel de intervenții.
J.A. Haideți să rămânem la chirurgia estetică și să discutăm despre intervențiile care se fac, pe lângă lege, în anumite saloane. Sunt acestea periculoase?
Zsolt Gyori. În primul rând, există legi, au fost și discuții cu Colegiul Medicilor Stomatologi, au dat o hârtie care spune clar că nici măcar medicii stomatologi nu au voie să facă așa ceva. Partea de injectare este restrânsă doar pentru chirurgie estetică și, hai să zicem, dermatologie. Este însă exclus să se facă în saloane de înfrumusețare, pentru că până și un medic stomatolog, care este medic, și are diplomă de medic, nu are voie să facă așa ceva. Iar riscurile sunt destul de mari, pentru că după câteva cursuri făcute nu ai cum să ai cunoștințele necesare. Poți să dai în vase de sânge, pot apărea necroze – acestea sunt complicațiile cele mai mari –, dar pe lângă asta, mai putem avea de-a face cu mutilări: deformări de buze, ochi, pleoape – am avut de toate. O greșeală care se face în foarte multe locuri – și am început deja să avem pacienți – se face la injectările cu grăsime proprie, care sunt permanente. Am avut o pacientă care și-a făcut injectare de grăsime în pleoape. Injectarea s-a făcut superficial, iar grăsimea a fost aproape exteriorizată și nu aveam cum să intervin, decât prin excizie. Dacă greșești cu acidul hialuronic, asta este, arăți cum arăți câteva luni, dar trece, dar această pacientă a rămas cu cicatricea sub ochi.
J.A. Ați avut multe solicitări în care să intervenți în urma unei operații făcute de altcineva, pentru a repara „stricăciunile”?
GYŐRI Zsolt. Da. Și e greu, pentru că și pacientele sunt dificile, dacă vorbim, de exemplu, despre augmentare de buze. Unele le vor exagerate, fapt cu care eu, de exemplu, nu sunt de acord. Dar, în general, pacientul își alege ceea ce vrea să obțină, iar unele femei pur și simplu nu vor buze naturale, fiziologice. Și foarte multe au fost injectate și prost, și în exces. În timp, se produce expandarea buzei, iar dacă nu se mai injectează, acidul se absoarbe și lasă în urmă niște deformări. Din momentul în care tot crești volumul, ajungi vrei-nu vrei dependent, pentru că altfel, buza va rămâne deformată. La față, vorbim despre botox, care este un neurolitic ce blochează musculatura, complet sau parțial. Evident, contează și cantitatea, și cum injectezi. Însă e mai ușor să previi decât să tratezi niște riduri preformate, care sunt deshidratate și au lipsă de colagen. Fiecare zonă are indicația de blocare a mușchiului sau de umplere cu acid hialuronic, sau grăsime proprie. Sunt multe metode și cea mai bună este cea la care se face reclamă. Sfatul meu este acela de a evita intervențiile care au caracter permanent, mai ales în zonele sensibile. Botoxul este și el riscant pentru că dacă injectezi mai mult sau nu injectezi exact unde trebuie, poate să-ți cadă pleoapa, poți rămâne cu sprâncenele ridicate, ca un fel de Mefisto. Se pot face foarte multe la față – terapie prin injectare cu proteină proprie din plasmă, terapie vampir, dermapenuri pentru partea superficială a pielii, acid hialuronic, mezoterapie, stimulare de colagen – iar lumea își face ce vede sau unde există reclamă care promite miracole. În realitate, nimic nu este miraculos și ar fi bine să încercăm să prevenim, așa cum am mai spus. Poți face puțin botox în frunte înainte să ai ridurile deja formate. Dacă vine o pacientă mai în vârstă care are deja riduri adânci, se poate face botox, dar ele nu vor dispărea, doar se ameliorează, iar pacienta nu va fi super mulțumită pentru că ea se așteaptă ca după intervenție să fie ca la 20 de ani. Nu o să fie ca la 20 de ani, dar va exista o îmbunătățire. Trebuie să înțelegem că există o diferență între perfecțiune și îmbunătățire.
J.A. Vedem tot mai multe tinere care apelează la astfel de intervenții, deși nu putem vorbi în cazul lor de riduri…
Zsolt Gyori. Nu mai există vârstă, și în ultimii ani lucrile s-au cam schimbat, poate și din cauza stratului de ozon, expunerea la radiațiile UV este mai mare, iar pielea îmbătrânește mai repede. La care se mai adaugă tratamentele începute în tinerețe – foarte mulți tineri folosesc deja creme hidratante sau de noapte, deși ei nu au nevoie de așa ceva. Însă cremele respective afectează pielea și în timp pielea cere tot mai mult și atunci o tânără de 25 de ani poate să aibă nevoie de intervenții chirurgicale, în timp ce o femeie de 40 de ani care nu a făcut exces de creme are o piele mai puțin afectată. E reclama și mass-media care creează aceste obiceiuri.
J.A. Vorbeați de prevenție? La ce vă referiți exact?
Zsolt Gyori. Principalul inamic, din punctul meu de vedere, este solarul, bronzatul artificial. Adică vorbim despre niște radiații care clar nu fac bine pentru nimeni. Plus expunerea la soare. Factorul de protecție este și el sfânt, indiferent de vreme, indiferent de anotimp. Problema este însă că efectele nocive nu le vei vedea de la un an la altul, ci poate îți vei da seama peste 10 ani cât de tare ți-a afectat expunerea la soare pielea. Dar acestea sunt aspecte pe care nu le luăm în considerare pentru că vrem să trăim în prezent: să fim bronzate acum, să avem acum buzele mari – sigur, poți să le injectezi anual, dar trebuie să fie făcute cu bun simț și să arate cât mai natural. Consider că o intervenție este reușită atunci când se vede că există o îmbunătățire a aspectului tău, fără a fi însă evident ce s-a scimbat. Dacă sare deja în ochi la prima privire, atunci acolo este o problemă.
Trebuie să înțelegem că există o diferență între perfecțiune și îmbunătățire
Trimite articolul
XAm fost operat cu succes de dr . Gyori Zsolt , chirurgie plastică , Multe mulțumiri și laude pt . Dl . doctor din partea profesorului Lasca Virgil .