D-le Crişan, cum resimte un primar instalarea unui Guvern de tehnocraţi, îl ajută sau îl încurcă?
Ioan Crişan. Orice schimbare a forţei sau forţelor politice conducătoare are, inevitabil, efecte asupra primarilor. Partidele politice blamează schimbările structurale la nivelul administraţiilor locale după ce pierd alegerile, dar le practică atunci când ajung ele din nou la putere, susţinând că este necesară depolitizarea. În fapt, a devenit un fel de cutumă ca primăriile partidelor aflate la putere să fie, mai mult sau mai puţin, favorizate, la accesarea fondurilor guvernamentale, la acceptarea proiectelor. Trebuie să fii ipocrit să susţii că doar adversarul politic practică acest lucru, pe când tu nu ţii cont de culoarea politică a primarilor. Depinde până unde mergi. Când se amestecă interesele personale cu cele ale comunității lucrurile scapă de sub control. În fond, indiferent de culoarea primarului, banii alocaţi sunt folosiţi în interesul comunităţilor pe care le conduc, în folosul cetăţenilor, care tot cetăţeni sunt, indiferent cu cine votează.
De această dată, suntem într-o conjunctură inedită, în sensul că nu mai vorbim despre schimbarea unui Guvern politic cu alt Guvern politic, ci despre instalarea unui Guvern de tehnocraţi, care, teoretic, este imparţial şi neafectat de politic. Poate că, având acest apanaj, va putea să demareze o reală depolitizare a administraţiilor locale şi centrale.
Credeţi că vrea şi poate Guvernul Cioloş să facă acest lucru ? Ce aşteptări aveţi de la el ?
Ioan Crişan. În primul rând, aştept să dea ţării cât mai urgent un buget, să opereze corecturile pe care le crede de cuviinţă, dacă sunt necesare şi argumentate şi să-l supună aprobării Parlamentului în timp util. Avem mare nevoie de buget, pentru că dacă vine abia prin ianuarie, februarie, trimestrul 1 va fi din start ratat în ceea ce privesc investiţiile, primăriile funcţionând la cota de avarie. Deasemenea, aştept ca Guvernul să asigure funcţionarea pe trend ascendent a economiei şi să valorifice la maximum posibilităţile de accesare a fondurilor europene, atât pe proiecte mari, de infrastructură mai ales, cât şi pe proiecte locale. Să scadă drastic birocraţia în depunerea şi prelucrarea dosarelor şi, mai ales, să dispară favorizarea celor care fac parte din partidele politice aflate la putere, să se analizeze proiectele şi să fie promovate cele prioritare. Fără nicio urmă de ipocrizie, dacă proiectul pe fonduri europene de care beneficiază Comuna Vladimirescu, privind drumurile agricole, ar fi pus în balanţă cu construcţia de autostrăzi sau cale ferată, am fi gata oricând să renunţăm la fonduri, pentru ca acestea să meargă pe marile proiecte.
Personal, ce vă doriţi să facă acest Guvern?
Ioan Crişan. Ceea ce am dorit de la toate guvernele, adică să fiu lăsat să fac administraţie, să-mi onorez obligaţiile faţă de cei care m-au ales, fără să fiu constrâns de către factorul politic. Spre exemplu, să nu mai fiu nevoit să consum timp, nervi şi energie în procese cu Prefectura, procese din motive politice. Că despre asta este vorba, o dovedeşte faptul că le-am câştigat pe toate. Există şanse ca un prefect care reprezintă un Guvern apolitic, el însuşi fiind prin lege apolitic, să nu mai recurgă la tracasarea unor primari.
A propos de culoarea politică, comisiile parlamentare de specialitate au „picat” celebra ordonanţă Dragnea, iar dacă rezultatul va fi acelaşi şi la votul în plen, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care au trecut la alte partide vor reveni obligatoriu la partidele pe listele cărora au fost aleşi. Deasemenea, toţi consilierii care au schimbat partidele îşi vor pierde mandatul. Cum vedeţi această problemă?
Ioan Crişan. Celebrul actor Jean Gabin a fost solicitat să joace rolul unui preot, iar el a răspuns că nu va accepta decât un rol de episcop, iar cererea i-a fost îndeplinită. La ora actuală, eu sunt vicepreşedinte la PNL, dar dacă mă vor obliga să trec înapoi la PSD nu voi accepta decât dacă mă fac preşedinte. Glumesc, desigur, dar, la modul serios, nu cred că parlamentarii, indiferent de la ce partide sunt, vor instaura haosul în ţară. Pentru că asta ar însemna. Gândiţi-vă, peste 550 de primari din ţară sunt în această situaţie. Ce vor câştiga partidele dacă îi vor reprimi, vor avea sprijinul lor la alegerile parlamentare? Mă îndoiesc, va fi chiar invers, mai rău îi vor încurca. Să zicem că nu-i mai acceptă pe listele lor la locale, dar atunci nu fac decât să-şi întărească adversarii, care abia aşteaptă candidaţi cu mare popularitate. Ba mai mult poate chiar se va schimba clasa politică, apărând noi formațiuni. Mai mult, vor dispărea pur şi simplu întregi consilii locale, prin pierderea mandatelor consilierilor, va fi o debandadă totală şi comunităţile vor fi în aer, în toiul iernii. În concluzie, cred că este vorba doar despre exprimarea unor poziţii de principiu, care dau bine la electorat. Cum este, de pildă, insistenţa pentru revenirea la alegerea primarilor într-un singur tur. Toţi spun că vor acesta, deşi ştiu bine că legea nu poate fi schimbată sub un an înainte de alegeri. Nu este vorba despre o pledoarie în favoarea mea, pentru că niciodată nu am avut nevoie de al doilea tur, toate mandatele le-am câştigat din primul, cu scoruri de peste 70%. Ca să revin la ce spuneam înainte, primarii au trecut la alte partide pentru că nu erau ajutaţi de partidele lor să obţină bani pentru comune, fie pentru că partidele respective nu erau la putere, fie pentru că şefii lor pe linie de partid voiau să-i înfunde, din diverse motive. În momentul în care puterea centrală va trata toate administraţiile locale la modul obiectiv şi imparţial, primarii nu vor mai avea motive să treacă de la un partid la altul, pentru că, oricum, politicul nu îi va mai ajuta să-şi mascheze lipsa de pricepere, de performanţă administrativă. Repet, poate că unui Guvern de tehnocraţi îi va fi mai uşor să demareze un asemenea proces, de lungă durată, zic eu şi care va fi realizat treptat de către guvernele politice care vor urma după el. Cel puţin, aşa sper. Un aşa numit Guvern de tehnocraţi este doar conjunctural, soluţia va fi ca toate partidele care acced la putere să formeze guverne din adevăraţi tehnocraţi, chiar dacă sunt membri de partid.
„Toate partidele care ajung la guvernare ar trebui să facă guverne de tehnocraţi, de specialişti, chiar dacă sunt membri de partid” Ioan Crişan
Citiți principiile noastre de moderare aici!