D-le primar, am înţeles că, din cauza majorităţii fragile, întâmpinaţi unele probleme la votarea unor hotărâri ale Consiliului Local.
Ioan Crişan. Nu cred că este cazul să dramatizăm, dar nici să ne prefacem că nu observăm că unii au devenit „Gică contra”, votând împotriva oricărei iniţiative a primarului sau a unui consilier de la PNL. Sunt proiecte importante pentru comună, iar eu întotdeauna am încercat să-i conving pe consilieri, indiferent de culoarea politică, de faptul că oamenii din comună aşteaptă de la toți consilierii să le servească interesele și să contribuie la dezvoltarea comunei. Aşa cum eu niciodată în comună, nu am așezat și nu voi așeza pe primul loc interesele partidului meu. Acest fapt este de necontestat și este remarcat atât de cetăţenii comunei, cât şi de consilierii de la alte partide. Mi-aș dori să facă la fel toți membrii Consiliului Local. Bineînțeles, cu părerile și variantele pe care fiecare dintre noi le consideră benefice pentru comunitate. De aceea consider că nu trebuie să fie votul „pentru” sută-n sută. Și nici opoziție de dragul opoziției.
Dacă sunt întârzieri la realizarea unor proiecte importante, din cauza votului opoziţiei, ce le spuneţi cetăţenilor, că nu dumneavoastră sunteţi de vină, ci consilierii opoziţiei, care vor răul comunei, numai ca să vă „înfunde” pe dumneavoastră?
Ioan Crişan. Vă spun sincer, nici eu nu ştiu cum este mai bine. Am avut, de pildă, intenţia să popularizez toate hotărârile care nu pot fi puse în practică şi să spun nominal cine se face vinovat. Nu sunt, însă, genul de om care să-i blameze pe alţii că vor răul comunei, că nu le pasă de oameni. Toate aceste neplăceri sunt cauzate de apropierea alegerilor parlamentare, zic eu. Din păcate, liderii partidelor politice care sunt în opoziţie au impresia că a face campanie partidului tău înseamnă să arunci cu noroi în partidul care este la putere, inclusiv pe plan local. Ei cred că dacă împiedică realizarea unor obiective, votând împotriva acestora, lovesc în partidul din care face parte primarul, implicit în primar. Le spun: tactica aceasta este depășită. Îmi permit să le amintesc o vorbă a lui Nicolae Iorga: ,,poporul român a fost întotdeauna cu un cap peste oamenii săi politici”. Astăzi, parcă această pertinentă observaţie este mai pregnantă. Greșesc grav aici, oamenii te cunosc și percep gargara. Vă dau două exemple. Unul, la nivel de județ. Pe noi, la Vladimirescu, ne afectează foarte mult neterminarea pasajului peste calea ferată de la intrarea în Arad prin Micalaca. Circulația este deviată în mare parte prin Vladimirescu, aproape în întregime pe strada Gării. Cauza: la venirea la guvernare a PSD, dl Căprar Dorel a decis să aplice aceeași tactică ,,Gică contra’’ și să-l pedepsească pe Falcă. Rezultatul: pasajul stă neterminat de ani buni, Falcă a câştigat din nou alegerile. Spuneți-mi cine a pierdut? Falcă? Căprar? Niciunul. Au pierdut CETĂȚENII ÎNTREGULUI JUDEŢ, iar cei din Vladimirescu, cel mai mult. Urmându-le ordinele celor de la centru, unii dintre colegii noștri au votat împotriva achiziţionării unui autocar pentru comună, pentru transportul la competiții și concursuri sau spectacole ale tinerilor fotbaliști, dansatori, luptători, pentru excursii cu reducere pentru vârstnici. Cine pierde? Cine câștigă? Nu pierde primarul, nu câștigă cel ce a dat ordinul, dar sigur cei care pierd sunt tinerii și toți ceilalți cetățeni.
Bine, dar, totuşi, consilierii locali pot să nu ţină cont de ceea ce fac liderii de la judeţ, ci să facă în continuare ceea ce este bine pentru cei care i-au ales.
Ioan Crişan. Tocmai aici este problema: pe cei de la judeţ îi doare în cot de binele oamenilor din comune, ei dau ordin de partid consilierilor, iar aceştia sunt obligaţi să se supună, pentru că altfel le retrag de urgenţă sprijinul politic şi îşi pierd mandatul. Din păcate, dacă cei de la centru vor să schimbe un consilier, pentru că nu ascultă ordinele date de partid, nici măcar şefii locali nu pot să se împotrivească, pentru că a doua zi sunt ei destituiţi. Cred că la mijloc este o mare doză de lipsă de înţelegere a modului de reacţie a electoratului. De pildă, şefii de la judeţ nu înţeleg că partidul lor mai mult ar câştiga când consilierii locali ar populariza faptul că au votat un proiect valoros care nu ar fi putut să se realizeze fără contribuţia lor, decât să voteze împotriva proiectului, doar pentru că este al primarului. Fac apel la toţi preşedinţii partidelor să înţeleagă aceste adevăruri, să priceapă că, făcând rău unei comune, şi ei şi partidul nu au decât de pierdut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!