JURNAL ARĂDEAN.Sunteţi candidatul ALDE pentru funcţia de primar al Municipiului Arad. Cu ce proiecte intraţi în campania electorală?
IONEL CIUPE. Intru în această cursă cu experienţa a două mandate de consilier local. Am înţeles cum funcţionează o administraţie, am intrat în contact cu nevoile multor arădeni care au aşteptări din partea Primăriei Arad pentru diferite probleme. Şi am mai înţeles un lucru foarte important. Acela că oamenii s-au săturat să audă promisiuni din partea candidaţilor, dar care nu se pot realiza. Pentru toate aceste motive am considerat că este important să le propun arădenilor patru direcţii de acţiune astfel încât oamenii să simtă în anii următori că viaţa lor are perspectiva unui nivel de trai mai ridicat. Am hotărât să intru astfel în campania electorală după ce am sondat nemulţumirile faţă de actuala administraţie. Consider că un candidat la funcţia de primar trebuie să propună proiectele pe care oamenii le vor şi de care au nevoie, pentru că un edil local este în slujba celui care îl alege. Faptul că văd contracandidaţi care mi-au preluat ideile şi proiectele pe care eu le-am anunţat deja îmi confirmă că am avut dreptate cu privire la ce lipseşte în Arad.
Prima direcţia anunţată de dvs. este cea a transparenţei în cheltuirea banului public. Arădenii chiar dacă au unele nemulţumiri în acest sens par împăcaţi cu ideea că „cine-mparte, parte-şi face”. Credeţi că vor fi interesaţi să schimbe ceva?
CIUPE. Da, cred cu tărie că arădenii s-au săturat de lozinca „a furat, dar a şi făcut”. Ceea ce s-a făcut, de multe ori nu s-a făcut cum trebuie, s-a făcut doar de ochii lumii, s-a investit în proiecte care puteau satisface multe interese de grup. Arădenii ştiu şi văd aceste lucruri, sunt total de acord cu nemulţumirea lor, cu pretenţiile lor de a avea un oraş aşa cum sunt altele în România, mult mai frumos amenajate, mai dinamice şi atractive . Regret să văd tineri care nu-şi găsesc locul în oraşul nostru decât foarte greu. Îşi doresc să câştige mai bine, dar nu găsesc astfel de locuri de muncă. Ele sunt rezervate pentru un număr prea mic de tineri. Ceilalţi… îşi doresc cu disperare să plece în alte oraşe sau în străinătate. Sunt foarte conectat la lumea tinerilor, pentru că am o relaţie de prietenie extraordinară cu fiica mea şi cu prietenii ei. Îi văd că sunt interesaţi de propria dezvoltare şi bunăstare. Îi aud cum vorbesc despre alte oraşe şi cât de înverşunaţi sunt pe blazarea şi lipsa de perspective din Arad. Părinţii şi bunicii din Arad, tinerii din oraş au responsabilitatea viitorului oraşului nostru şi în consecinţă acum trebuie să decidă: mergem mai departe aşa sau schimbăm administraţia, pentru că vrem pentru Arad normalitate, dinamism, perspective de afaceri, perspectiva unor venituri mai mari.
Cum credeţi că poate fi generat acest tip de schimbare în Arad?
CIUPE. În primul rând ,cred că ar trebui să ne gândim foarte bine la ce resurse locale avem şi cum pot fi ele valorificate pentru a genera salarii pentru oameni, venituri la bugetul local, competitivitate în servicii. Domeniul cu cel mai mare potenţial din punctul meu de vedere este turismul. Este inadmisibil să avem în mijlocul oraşului cel mai mare ştrand din Europa şi să nu ne putem prezenta Europei astfel. Nu putem face asta pentru că ştrandul a beneficiat până acum de prea puţine resurse. Avem nevoie de o modernizare radicală a ştrandului, pentru care trebuie să consultăm arhitecţi foarte buni, să învăţăm de la alţii cum anume au transformat astfel de baze de agrement în afaceri extrem de profitabile, de tipul unui Aqualand. Ştrandul Neptun ar trebui să fie principalul punct de atracţie al oraşului pe toată perioada anului. Este un mare atu al Aradului, abandonat de prea mulţi ani. Apoi, pentru a completa strategia turistică este important să identificăm alte repere turistice locale, să le prioritizăm şi să creăm circuite turistice care să fie promovate corespunzător. Dacă vrem turişti în oraş, ei trebuie să aibă de ales unde vor sta, ce vor mânca, pe unde se vor plimba, ce suveniruri îşi doresc să cumpere, câţi bani vor să cheltuie în Arad. Discutăm de bani care vor veni din exterior şi vor dezvolta o serie de servicii. Oraşele îşi construiesc resurse turistice, în timp ce noi ne uităm la ele şi… punem taxe de parcare şi de acces care omoară orice iniţiative private.
Sunt multe alte oraşe care au resurse mai multe ca noi. Va fi greu să intrăm în competiţie cu acestea.
Aşa cum spuneam şi despre listele prea lungi de promisiuni electorale şi aici consider că nu trebuie să ai în acelaşi loc şi mare, şi munte, şi soare, şi zăpadă, ca să poţi deveni interesant din punct de vedere turistic. Nu putem să le facem pe toate dintr-o dată. Dar cel mai important e să începem de undeva, să ştim unde vrem să ajungem, să stabilim o prioritate şi pe aceea să o ducem la nivel de perfecţiune.
Care sunt celelalte proiecte pe care le mai propuneţi arădenilor?
CIUPE. Este foarte important să luăm măsuri pentru sistemul de sănătate. Suntem fruntași la prea multe boli. Este şi în sarcina unui primar să găsească soluţii pentru spitale şi pentru acţiuni de prevenţie. Apoi, îmi doresc să avem o infrastructură mai bună, un transport în comun mai eficient şi atractiv pentru arădeni, să corectăm în mod corespunzător reţeaua de piste de biciclete. Suntem de râsul lumii cu pistele de biciclete suprapuse cu traficul rutier.
Sunt multe de făcut în Arad. Îi îndemn pe oameni să mă urmărească pe site-ul www.ionelciupe.ro şi pe pagina mea de facebook. Acolo voi anunţa şi voi detalia programul pentru Arad. Sper să vadă alegătorii că propunerile mele sunt generatoare de schimbare, sunt bazate pe nevoile din comunitate şi toate au resurse pentru a fi realizate.
„Sunt total de acord cu nemulţumirea arădenilor, cu pretenţiile lor de a avea un oraş dinamic şi atractiv” Ionel Ciupe
Citiți principiile noastre de moderare aici!