Consilierul municipal contestă realizările şi proiectele cu care se mândreşte actuala administraţie.
Iată, d-le consilier municipal, că, dincolo de o vară caniculară şi capricioasă, se pare că totuşi Aradul se mişcă. Recent CLM-ul şi-a manifestat prin vot interesul pentru dezvoltarea oraşului, referindu-mă aici la masterplanul ce vizează Ştrandul Neptun, la modernizarea depourilor de tramvaie, la includerea oraşului Arad în reţeaua „Easy town”, dar şi implicarea oraşului nostru in competiţia pentru titlul de Capitală Verde Europeană 2018. Ce părere aveţi despre aceste proiecte?
CIUPE: Dacă secolul XX a fost denumit secolul vitezei, atunci nici secolul XXI nu se lasă mai prejos. Nu s-a tras frâna de mână! Asistăm, peste tot în UE, la o dinamică specială, specifică vremii acesteia. În ceea ce priveşte Aradul, este firesc să existe ceva mişcare. Contribuabilul arădean asigură fonduri la bugetul local, fonduri ce trebuie cheltuite înţelept. Pe langă acestea, mai putem beneficia şi de fonduri europene, unele nerambursabile. Dar ceea ce se petrece în Arad, în acest moment, pe zona de administraţie şi de aşa-zisă dezvoltare a Aradului, e o mare mare păcăleală pentru arădeni, instrumentată de cei ce administrează Aradul de ceva vreme, respectiv, de liderii actualului PNL Arad. Iată, am ajuns să fim mândri că Aradul va face parte din reţeaua „Easy Town”, pentru care vom primi 8.500 euro sub formă de finanţare europeană, la care trebuie să mai adăugăm încă 20.000 lei. Nu cred că pentru un proiect, care are drept obiectiv principal sporirea capacităţii administraţiei locale în abordarea unor probleme specifice comunităţilor europene, legate de multiculturalitate şi integrare, printr-o mai bună înţelegere a nevoilor cetăţenilor, era necesară inscrierea oraşului în această reţea. Pe această linie, dar cu costuri semnificativ mai mici, am propus în cadrul CLM, un proiect pentru realizarea Casei Multietnice, proiect ce viza exact aceleaşi obiective precum Easy Town… a fost respins; „nu e bun… sunt fantezii” s-a spus atunci!
Totuşi, ideea de a fi Capitala Verde a Europei este un proiect bun şi de dorit.
CIUPE: Vă dau dreptate, însă realitatea este departe de a fi atât de simplă şi transparentă. Domnul primar Falcă, dorind să joace în liga elitelor europene, a propus candidatura Aradului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană-2021. Cum verdictul se va da în luna octombrie a acestui an, iar din nefericire, nu avem şansă de câştig în condiţiile actuale, domnul primar, ştiind bine că anul 2016 va fi an electoral, are nevoie şi de o temă electorală. Nu se va putea prezenta în faţa arădenilor să le ceară votul cu un dublu eşec la activ – şi pierzători în competiţie şi cu o grămadă de bani din bugetul local risipiţi… nu! Ca un strateg politic veritabil, îşi pregăteşte una din temele de campanie, cunoscând faptul că verdictul pentru Capitală Verde se dă după alegerile locale, în iulie 2016. Cu toate acestea, a uitat cel mai important aspect şi anume faptul că arădenii sunt informaţi şi ştiu ce se întâmplă cu adevărat în spatele scenei. Arădenii mai circulă si prin oraşele vecine, Timişoara de exemplu, unde există 18 parcuri, 110 ha de spaţii verzi, exceptând Pădurea Verde, pe când la Arad drujbele au măcelărit mult prea mulţi arbuşti şi pomi. Arădenii au dat încă o dată dovadă de solidaritate în recenta problamatică „Parcul Eminescu”. Arădenii nu mai cred sintagmele domnului primar de genul „suntem pe primul loc la pistele de biciclete, la ştrand, la cinematograf în aer liber”. Din păcate, suntem pe primul loc la incidenţa bolilor de cancer, cardiovasculare, TBC. Aici suntem fruntaşi…
Conform declaraţiilor oficiale ale domnului Gh. Falcă şi a datelor din „Registrul local al spaţiilor verzi din Arad”, se precizează că avem 85,71mp de spaţiu verde pe cap de locuitor, ceea ce este extraordinar.
CIUPE: Există o vorbă, care spune aşa: „Şi minciuna-i vorbă!” Să fim serioşi. Sunt tot felul de studii comandate care prezintă rezultatul dorit, însă nici vorbă de suprafaţa aceasta. Vorbim de spaţii verzi, nu de grădinile arădenilor. Cum ar putea avea Aradul 85mp de spaţiu verde pe cap de locuitor, când Timişoara, care e de trei ori mai mare ca Aradul, are doar cca 30mp pe cap de locuitor, incluzându-se aici şi Pădurea Verde? Adevărul este că Aradul suferă la acest capitol, ba, mai mult, e un oraş mult prea poluat! Oricum am întoarce-o, ajungem tot la concluzia că de la instalarea la putere a administraţiei portocalii în Arad am avut parte de mult zgomot pentru nimic. Nimic bun pentru Arad, vreau să zic. Sunt sigur că după alegerile din 2016, când actuala administraţie va fi doar o amintire urâtă, lucrurile se vor schimba, pentru că noi vom implementa măsurile cele mai corecte şi benefice pentru arădeni. Începând de la toate societăţile subordonate CLM-ului, care vor deveni performante.
Totuşi, să zicem ceva şi pe politic: pică Guvernul Ponta?
CIUPE: Nu pică. Premierul a spus clar că nu va ceda, ci vrea să-şi ducă mandatul până la capăt, dacă va avea sprijinul coaliţiei. Sunt convins că atât UNPR cât şi ALDE vor sprijini Guvernul în continuare, mai ales că Tăriceanu, cel mai performant premier pe care l-a avut România după revoluţie, este decis să lupte, cu orice risc, împotriva revenirii la putere a caracatiţei portocalii.
„Prin proiectul Arad, capitală verde, primarul Falcă îşi pregăteşte o temă pentru campania electorală”
Citiți principiile noastre de moderare aici!