Domnule vicepreşedinte, în trei luni au fost două evenimente majore: alegerile locale şi referendumul pentru demiterea Preşedintelui Traian Băsescu. Cum apreciaţi rezultatele pentru PNL şi pentru USL la aceste două scrutinuri electorale, aici la Arad?
Ionel CIUPE: În sens politic, putem vorbi deschis că atât PNL cât şi PSD, în interiorul USl, comparativ cu alegerile din 2008, au înregistrat o creştere, ceea ce dovedeşte justeţea acestei construcţii politice. Dealtfel, comparând rezultatele de la referendumul din 2007 cu cele de la referendumul din 2012 constatăm tendinţa clară de debăsescizare a Aradului. Dacă referendumul ar fi avut loc înainte de alegerile locale, în mod clar, Falcă nu ar mai fi câştigat, iar dominaţia portocalie în judeţ ar fi fost o simplă amintire de povestit la gura sobei. Asta spune clar că, pe acest trend ascendent, există premisa ca alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 să fie câştigate de USL, cu câteva condiţii de bază.
Ne puteţi spune care sunt aceste condiţii?
Ionel CIUPE: -PNL este construit, istoriceşte vorbind, pe principii liberale, iar USL, în ciuda tentativelor de discreditare, are o puternică tuşă liberală, promovând protecţia socială prin mijloace de dreapta. Este un lucru ştiut că statul social nu a fost inventat nici de către Moscova, nici de către Beijing, şi că a fost aplicat de către marile puteri occidentale, după război, tocmai în Germania. La nivelul României, coborând până la nivel local, exact acest lucru trebuie avut în vedere. Este drept, nu suntem după un război propriu zis, dar suntem în miezul unui război rece, care poate decide dacă România rămâne sub tutela fostei securităţi sau iese de sub ea. Or, acest lucru trebuie perceput la toate nivelele, până la judeţ, oraş, chiar cartier. Trebuie înţeles că ne războim cu un sistem care a pus stăpânire pe ţară şi va apela la cele mai josnice mijloace pentru a se menţine. Votul pentru un reprezentant al sistemului, pe principiul că este, ca individ, apreciat de către comunitate, este un vot în favoarea sistemului, iar cel ales, indiferent de valoarea lui, nu va servi comunitatea, ci sistemul. Pe această linie, USL, la nivelul întregii ţări, trebuie să promoveze oameni pe principiul valorii, dar, obligatoriu, oameni care sub nicio formă nu pot fi bănuiţi de colaborare cu sistemul sau şantajabili de către acesta.
Din acest punct de vedere, cum sunteţi perceput, deoarece se spune că sunteţi în cărţi pentru un colegiu ?
CIUPE: Nu vă ascund faptul că aș dori să intru în această luptă, sub stindardul USL, cu tot bagajul de principii liberale care m-au ghidat de-a lungul activităţii de manager. Evident, decizia aparţine partidului, dar, oricare ar fi ea, mi-am pregătit pachetul de proiecte pentru patru ani de mandat, lucru care, cred eu, ar trebui să îl aibă în vedere toţi cei care doresc să candideze pentru Parlamentul României.
Adică, nu vii şi candidezi la USL fiindcă te duce valul, USL fiind clar câştigător cu peste 50%, deci nu vii dacă nu ai valoare profesională, morală, financiară şi dacă nu ai ceva propuneri solide. Atât la nivel naţional, pentru că parlamentarii merg acolo să facă legi, dar şi la nivel local, pentru că, dacă vrei cu adevărat, te poţi implica în rezolvarea unor probleme specifice ale oraşului, chiar colegiului în care eşti ales.
Viaţa ne demonstrează că legislaţia trebuie armonizată permanent în funcţie de dinamica ei. Sunt multe legi care trebuie corectate şi aduse în poziţia în care ele să servească intereselor populaţiei. Mă refer aici la legile administrative, inclusiv la Legea Administraţiei Publice Locale, azi depăşită din multe puncte de vedere, la domenii pentru care practic nu există acoperire legislativă.
Aţi pomenit de administraţie. Sunteţi de trei luni consilier municipal. Ce se petrece în administraţia locală?
Ionel CIUPE: – Din păcate, nu vă pot spune prea multe noutăţi. Sigur, a fost şi luna august, lună de concedii, a fost şi referendumul pentru demiterea lui Băsescu şi normal că a fost o activitate redusă, dar fondul problemei e unul trist. Primarul Falcă îşi continuă stilul de lucru. Pentru el Consiliul este doar o maşină de vot şi nu un for deliberativ. Tot aştept să-i văd pe cei trei pentru Arad cu proiectele lor, că aşa ne promitea Falcă în campania electorală, dar văd că în loc de proiecte avem doar aberaţiile lui Falcă de a distruge Piaţa Avram Iancu sau Piaţa Catedralei pentru proiectele lui, de fapt pentru visele lui ca Aradul să fie capitală culturală europeană în 2020, vise care pe arădeni îi costă bani mulţi, luaţi de Falcă din bănci, bani care vin să sporească datoria Aradului până în 2025. Trebuie să ştie toţi arădenii că în 2020 România va deţine printr-un oraş Capitala Cultural Europeană, dar acest oraş se alege dintre Timişoara, Cluj sau Iaşi. În ceea ce mă priveşte eu iau poziţie împotriva risipei practicate de administraţia Falcă – a se vedea cazul unor noi investiţii în Parcul Pădurice sau risipa de la pasajele aflate în reparaţie în Arad şi minciunile lui Falcă despre Guvern care spune el: „nu mai dă bani pentru Arad”. Aradul va primi bani pentru proiecte serioase. De aceea, am propus construcţia noilor sere în Grădişte, a unei uzine de plasmă medicală, a unei fabrici de antibiotice, a unei noi Uzine de Apă şi Electricitate în Micălaca, a unei noi şi multifuncţionale săli Polivalente în Micălaca, a unei fabrici de produse lactate tot în Micălaca. Da, pentru astfel de proiecte noi, serioase cum ar fi pasajul subteran pietonal de la Podgoria, pentru extinderea liniei de tramvai nr. 3 în Sânicolaul Mic şi Fântânele, pentru aceste proiecte vom găsi bani, inclusiv de la Guvernul României. Şi îi asigur pe toţi arădenii că nu am venit în politică sărac şi că nu am nevoie de avere din administraţie. Eu sunt un om realizat şi doresc ca toţi arădenii să fie respectaţi şi să trăiască într-un municipiu de rang I şi nu să fie „furnizorii” de avere ai clanului PD-L sau MC-L sau cum s-or mai războteza.
Citiți principiile noastre de moderare aici!