JURNAL ARĂDEAN: Domnule Marcel Pilan, veniţi din postura de candidat independent la Primăria oraşului Curtici. De ce nu aţi intrat într-un partid care să vă susţină?
MARCEL PILAN: Am primit invitaţii din partea unor partide să candidez pentru funcţia de primar al oraşului Curtici reprezentându-le, dar am refuzat. Oare mai putem avea noi încredere în partidele politice din România? De 26 de ani numai partidele au stat la conducere şi putem vedea cu toţii rezultatele. Eu vreau să apăr interesele cetăţenilor din Curtici, eu pe ei vreau să-i reprezint, vreau să dezvolt oraşul, nu partidele. Candidez independent, dar susţinut de curticeni. Un lucru semnificativ pentru mine este şi faptul că domnul ing. dr. Dimitrie MUSCĂ, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, are mare încredere în forţele şi capacităţile mele şi mă susţine.
JA: Dumneavoastră veniţi din mediul privat. De ce vă doriţi să treceţi în administraţia locală?
PILAN: În urmă cu 12 ani am înfiinţat o firmă, care are mai multe domenii de activitate. Am început afacerile la vârsta de 26 de ani cu 500 de euro în buzunar, ajungând ulterior la o cifră de afaceri de aproape 1 milion de euro. Provin dintr-o familie simplă de curticeni muncitori şi am fost crescut doar de mamă, pentru că tatăl meu a decedat când aveam vârsta de 6 ani. Am învăţat de mic că doar prin muncă poţi progresa. Nu a fost simplu, dar cu voinţă şi încredere în Dumnezeu am reuşit. Experienţa pe care am acumulat-o în aceşti ani mi-a dat imboldul de a candida la Primăria Curtici. Totodată, dorinţa de a demonstra că şi la noi se pot face lucruri cum am văzut în Occident. Dacă ai făcut ceva pentru tine în viaţă, cu siguranţă reuşeşti să faci şi pentru comunitate. Cu voinţă şi credinţă. Oraşul Curtici este astăzi un oraş cenuşiu şi… în mare parte peticit. Este oraşul investiţiilor nu tocmai bine realizate. Un exemplu în acest sens este piaţa agroalimentară în care s-a investit enorm şi care nici acum nu este funcţională în totalitate, la câţiva ani de la inaugurare. Din discuţiile cu cetăţenii am înteles că se fomează curenţi puternici de aer sub copertină, ceea ce îi determină să îşi instaleze marfa la periferie. Totodată, am înţeles că becurile trebuie să stea aprinse ziua în amiaza mare pentru că e foarte întunecos. Alt exemplu elocvent de investiţie prost gândită şi realizată este pasajul care introduce tot traficul greu în oraş. Alt exemplu este infrastructura oraşului. Putem aminti aici şi ştrandul. Curticiul are nevoie de o reîmprospătare. Fiecare proiect trebuie bine gândit, analizat de specialişti independenţi şi executat corespunzător. De ce în alte ţări europene se pot face lucrări de calitate, funcţionabile, şi la noi nu? Nu putem să ne mai lăsăm ancoraţi în trecut. Trebuie să privim spre viitor. Viitorul trebuie să fie diferit, cu viziune occidentală, bună credinţă şi independenţă politică. Doar aşa se poate face performanţă în Curtici.
JA: Că veni vorba de ştrand…
PILAN: Ştrandul existent a rămas la stadiul anilor 90. De când a fost câştigat în instanţă de către Primăria Curtici, ştrandul a încheiat anul în pierdere cu aproximativ 200.000 de lei. Acest lucru este inadmisibil. Apa termală de foarte bună calitate care ţâşneşte din pământ este o binecuvântare pentru curticeni, dar din păcate nu este valorificată. La Mako – Ungaria, comunitatea a accesat fonduri europene şi a construit un ştrand extraordinar. Merg des acolo şi mă întâlnesc cu mulţi curticeni, arădeni, timişoreni. Vreau să facem la Curtici un ştrand care să ne facă mândri, un ştrand modern, un ştrand care să atragă foarte mulţi turişti. Asta înseamnă fonduri în plus la bugetul local pentru noi investiţii în oraş. Se poate face acest ştrand cu fonduri europene. Trebuie doar să munceşti.Şi eu nu vreau să vin la Primărie cu jumătate de normă, nu vin să stăpânesc, vin să muncesc!
JA: Pasajul de la Curtici a devenit celebru în toată ţara.
PILAN: Din păcate, aşa este. În loc să ne mândrim cu oraşul nostru, pasajul este celebru, dar de râsul lumii. Pasajul foarte prost gândit introduce tot traficul greu în centrul oraşului Curtici, în condiţiile în care majoritatea caselor sunt făcute din pământ bătut. Cine va plăti atunci când casele vor începe să crape sau chiar se vor prăbuşi? A luat cineva în considerare traficul intens care se va derula acolo? Sau utilajele agricole care nu pot traversa pasajul din cauza că acesta este prea îngust? Astfel de greşeli nu ne fac cinste şi nu trebuie să se mai repete. Sunt necesare soluţii urgente la această problemă. Iau în calcul construirea unui viaduct pe sub calea ferată şi legarea acestuia de centură. Trebuie urgent demarate lucrările pentru construcţia centurii ocolitoare. Bani pentru acest proiect foarte important vor veni din trei surse: bugetul local, fonduri guvernamentale şi fonduri europene. Eu am vizitat peste 20 de ţări din Europa şi nu am văzut nicăieri o utopie mai mare decat aceasta: să deviezi traficul prin centrul oraşului.Eu vin la Primăria Curtici să muncesc. Vin să fac lucrări de calitate, lucrări moderne, nu să cârpesc. Mă implic să schimbăm faţa oraşului. Vin alături de curticeni să facem împreună performanţă. Vom avea enorm de muncă pentru că pe lângă proiectele deja discutate vreau să introducem utilităţile în cartierul nou şi să realizăm infrastructura, vreau să investim în şcoli şi gradiniţă, în sport şi în cultură, să construim locuinţe noi pentru tineri (între Primărie şi Poliţie, dar şi la grădiniţa veche de lângă piaţă). Înfiinţăm Poliţia Locală a oraşului Curtici pentru paza investiţiilor. Degeaba investim dacă nu păstrăm în bune condiţii parcurile, clădirile etc. Un aspect foarte delicat este şi furtul culturilor agricole pe care îl vom stopa odată cu înfiinţarea acestei Instituţii. În cadrul Primăriei oraşului Curtici vom înfiinţa un birou pentru accesarea fondurilor europene. Acest birou este un prim pas spre progres. Va fi pe două paliere cu accesare fonduri europene pentru dezvoltare oraşului şi înlesnirea accesării de fonduri pentru investitorii locali. Va oferi consultanţă gratuită doritorilor să-şi dezvolte sau să-şi înceapă o afacere. Încurajăm şi tinerii să înceapă afaceri. O prioritate importantă este şi înfiinţarea unui serviciu medical permanent de urgenţă, dotat cu personal specializat, aparatură medicală şi ambulanţe. Mă ghidez după cuvintele CREDINŢĂ şi FAPTE. Împreună facem performanţă în Curtici!
Citiți principiile noastre de moderare aici!