Ați avut , zilele acestea, o expoziție la sala „Clio”, împreună cu Alexandra Tabuica și Ali Zarescu, în care ați venit cu o temă foarte interesantă. Ne puteți da câteva detalii?
MARIA MĂDĂLINA MOTORCA: Tablourile mele din cadrul expoziției intitulată „Impresii” reprezintă un ciclu unitar, dedicat scrierii. Am vrut, prin acest ciclu, să redau grafic o istorie a scrierii din cele mai vechi timpuri până astăzi, imaginându-mi însă, totodată, și câteva din scrierile de mâine. Tema prezentată reprezintă un motiv comun, căci scrierea și imaginea ne însoțesc peste tot și, din cele mai vechi timpuri, scrierea a însoțit dezvoltarea societății omenești. Nu pot să nu mă întreb însă – și asta ar trebui să reprezinte o temă de reflecție – dacă într-o epocă a calculatorului, în viitor, scrierile de azi nu vor deveni, la rândul lor, la fel de enigmatice ca și cele din antichitate, dispărând din uzul curent. Tablourile mele reprezintă, în ultimă instanță, o serie de impresii pe aceste teme.
De unde pasiunea pentru arta plastică? Cum ați început?
MARIA MĂDĂLINA MOTORCA: M-am simțit atrasă de artă încă din copilărie. Dragostea față de desen mi-am descoperit-o la liceu, când am obținut și primul succes, concretizat prin Premiul II la Concursul Internaţional de pictură ,,Petrecerea timpului liber”, în Polonia.
Ce trepte ați urmat pentru desăvârsirea artistică?
MARIA MĂDĂLINA MOTORCA: Între anii 2008 – 2011 am urmat cursurile Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, fiind licențiată sub conducerea profesorului univ. dr. Călin Beloescu. Masteratul l-am urmat în cadrul aceleiași facultăți, între anii 2012 – 2014, actualmente efectuându-mi studiile doctorale sub îndrumarea profesorului univ. dr. Carol David, tot la Timișoara. Sunt membră, din anul 2014, în cadrul Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Arad.
Am înțeles că vă pasionează și muzica...
MARIA MĂDĂLINA MOTORCA: Activitatea muzicală am început-o în corul Bisericii Ortodoxe din satul natal, Măderat, și am continuat-o în corul Colegiului Național „Vasile Goldiș” din Arad. Acum urmez, în paralel cu doctoratul în arte plastice, și cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, canto clasic, la clasa prof. univ. dr. Ramona Eremia Coman. Sunt totodată membră în cadrul ansamblului „Stelele Banatului” de la Timișoara, unde cânt muzică populară din zona Banatului. Am cântat și în fața publicului arădean în diverse rânduri dar particip și la evenimentele culturale din Arad dedicate picturii.
„Cel mai mult m-a captivat frumusețea cântecului popular românesc”
Citiți principiile noastre de moderare aici!