1.JURNAL ARĂDEAN. Domnule Lupaș, pare că ați lipsit din scandalurile recente privind problemele orașului, în mod special din discuțiile despre CET, subiect pe care ați fost activ în mod constant în ultimii 6 ani. Ce s-a întâmplat?!
Marin Lupaș. Tocmai, că de 6 ani tot propun să discutăm la modul practic, calm, cu specialiști, despre ce se întâmplă la CET și unde vrem să ajungem. De tot atâta timp, administrația PNL preferă să discute în termeni politici, iar de câțiva ani PSD a intrat în acest joc electoral, totul pe banii, nervii și confortul arădenilor. Eu am propus deja să începem a opri această gaură neagră din bugetul local. O analiză tehnică, acel audit independent, iar Primăria și așa-zisa Opoziție s-au făcut că plouă, continuând în schimb ceartă politică ridicolă dintre ei. Ca o reacție la tot scandalul lor, am spus că arădenii ar trebui să plătească 2 Lei pentru Gigacalorie; răspunsul PNL-PSD? Au tăcut mâlc, nu din rușine ci din nepăsare.
2.În acest context, ce credeți că se poate întâmpla acum cu CET?
Marin Lupaş. CET-ul este momentan fără orizont. Adevărul, dincolo de orice lozinci, este că Gheorghe Falcă nu și-a făcut temele, doar peticeli, iarnă de iarnă. Separarea din 2009, lipsa modernizărilor necesare de-a lungul anilor, lipsa accesării fondurilor europene, problemele juridice pentru unificarea pusă în derulare acum, toate sunt efecte vizibile ale lipsei de strategii nepolitizate. S-au pierdut investiții cruciale pentru modernizări numai din cauza Primăriei, a spus-o Guvernul Cioloș. Acum când nu mai sunt disponibile acele fonduri europene, primarul acuză PSD-ul… Falcă putea face ceva în legătură cu arieratele de exemplu, pentru că dacă le înregistra putea plăti datoriile și penalitățile enorme (mai mari decât datoriile propriu-zise la CET Arad) cu bani centrali, ca Oradea sau Timișoara, tot administrații PNL, apropo! Tot ce a făcut acest primar în ultimul deceniu în privința CET a fost să se certe cu PSD-ul și nimic altceva. Iar arădenii au avut numai de pierdut. Nici nu e de mirare că politicienii lui Dragnea nu răspund cererii primarului pentru ajutor preferențial, ei preferă să explodeze problema în brațele lui Falcă, pentru a câștiga electoral la următoarele alegeri. Înțelegeți acum de ce nu am mai intervenit în ultimul scandal? Nu cred că există acum vreun partid, în Parlament sau administrațiile locale, care să dorească rezolvarea cu adevărat a problemelor CET!
3. După cum descrieți situația, nu există nicio speranță, nici PNL nici PSD nu vor să rezolve problema CET-urilor, în Arad sau România de altfel. Ce facem, ne resemnăm?
Marin Lupaş. Sigur că nu ne resemnăm! Există o soluție, dacă arădenii își doresc asta. În momentul de față, datoriile de 28 milioane lei la CET Hidrocarburi și 76 milioane la CET Arad, dar și pierderile pe rețea care rezultă în prețul mare al Gigacaloriei, fac perspectiva performanței atât energetice cât și financiare, aproape de negăsit. De aceea și furnizorul de gaz la CET nu are încredere și cere în avans suma datorată. Cred că punctul de plecare este credibilitatea.
4. În concluzie, ce propuneți ca soluție la criza CET?
Marin Lupaş. Soluția la CET și la multe probleme din administrația locală stă în restaurarea credibilității. Cum am mai precizat, nu văd nicio forță politică în stare să aducă această încredere înapoi. Nu încă! Avem nevoie de o strategie realistă, nu una electorală, a liberalilor, socialiștilor sau altor autoproclamați salvatori, și cu acea strategie să oprim gaura datoriilor și a pierderilor. Ulterior, putem discuta despre soluții punctuale, poate centrale de cartier, poate completarea cu investiții în modernizarea CET, și așa mai departe. Însă acest lucru o pot face oameni cărora nu le lucesc ochii după voturi facile.
„Nu cred că există vreun partid care să dorească rezolvarea problemelor CET” Marin Lupaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!