Ai ajuns la calendarul cu numărul 10, un număr rotund, cum îţi place să spui. Îţi mai aminteşti cum s-a „născut” primul calendar Takacs?
Mihai Takacs: Într-o discuţie pe care am avut-o cu un prieten, acesta mi-a sugerat să facem un calendar cu imagini citadine din Arad. Mi s-a părut o idee interesantă, m-am apucat de treabă şi aşa a apărut, în 1997, primul calendar cu peisaje citadine, pictate de mine, din oraşul nostru. Pe coperta acelui calendar, îmi amintesc şi acum (de altfel le păstrez pe toate), a apărut Catedrala Ortodoxă din Piaţa Mare iar lunile au fost ilustrate cu picturi reprezentând fermecătoarele străzi înguste din Arad
De ce peisaje citadine şi nu altceva?
Mihai Takacs: Am considerat că Aradul merită un astfel de calendar care să fie şi ca o carte de vizită a municipiului nostru. Eu eram axat deja pe peisajul citadin şi am dorit să fie şi artă şi document în acelaşi timp. Am vrut să fie altceva decât calendarele obişnuite, cu imagini de tot felul (măcar de-ar fi fost făcute de artişti fotografi profesionişti, cu peisaje adecvate lunilor anului), cu animăluţe ori fete mai mult sau mai puţin îmbrăcate. Am pornit cu gândul că imaginea oraşului reprezintă ceva deosebit atât pentru arădeni cât şi pentru cei care ne vizitează şi pot duce cu ei ceva din farmecul arhitecturii de patrimoniu din Arad.
Din 1997 şi până acum sunt mai mult de zece ani. De ce doar calendarul cu numărul 10?
Mihai Takacs: Fie din neglijenţa mea, fie că am fost plecat din Arad, n-au apărut calendare în 2000, 2001, 2003, 2004. Dar, la insistenţa prietenilor şi a oamenilor simpli care m-au întâlnit, am hătărât să continui…
Totuşi, 10 calendare cu câte 13 imagini (dacă socotim şi coperta) înseamnă 130 de tablouri. Ca o mare expoziţie ce prezintă tot ce avem mai frumos în Arad…
Mihai Takacs: Am pictat chiar mai multe tablouri şi din acestea am făcut selecţiile, pentru că în fiecare an mergeam pe o tematică: străzi, pieţe, Aradul văzut de sus…
Anul acesta ai ales ca temă bisericile. De unde ţi-a venit ideea?
Mihai Takacs: În primăvara anului trecut mi s-a solicitat să personalizez cartierele printr-o lucrare care să le reprezinte pe fiecare. Am constatat că şcoli sau alte obiective au suferit modificări în timp dar bisericile au rămas emblematice pentru cartierele respective. Aşa am făcut 6-7 lucrări la care am mai adăugat câteva pe care arădenii le regăsesc cu drag.
Care e satisfacţia ta cea mai mare când apare un nou calendar marca Takacs?
Mihai Takacs: Mă bucur că lucrările mele pot să ajungă şi în casele oamenilor simpli pe bani puţini (tablourile mele sunt scumpe). Această satisfacţie e singura răsplată pentru efortul meu de a face aceste calendare. Şi ar mai fi ceva: mulţi le cumpără pentru a le trimite în străinătate, ca amintire, celor care s-au născut aici. M-am bucurat, zilele trecute, când o doamnă din Finlanda a cumpărat, de la Galeria Takacs (str. Lucian Blaga), un calendar şi a mărturisit că „este un mod de a avea Aradul mai aproape”, ea fiind arădeancă, plecată de mulţi ani din ţară.
Vei continua şi anul viitor?
Mihai Takacs: Ca să fiu sincer am dorit să ajung la un număr rotund şi să fac o pauză. Apoi este şi criza aceasta. Problema pictării clădirilor reprezentative ale Aradului n-ar fi foarte mare. Dar, ca să apară calendarul, trebuie şi bani iar găsirea celor dispuşi să-i ofere e un lucru destul de greu pentru un artist. Însă nu spun că nu s-ar putea să merg mai departe.
Carte de vizită
Mihai Takacs
• S-a născut la 23 ianuarie 1954 în Şilindia
• Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice Cluj-Napoca
• Membru UAP din România
• Membru al artiştilor „Plase de Tertre” Paris
• Membru al artiştilor plastici ASLA- Palermo
• Expoziţii în ţară şi peste hotare
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!