JURNAL ARĂDEAN. Domnule Purcaru, ALDE tocmai a semnat protocolul de colaborare pentru alegerile locale, cu PSD. Mai exact, organizaţiile din teritoriu pot încheia alianţe locale între ele, pentru a-şi maximiza şansele. Nu este, însă, obligatoriu, dar nici nu este clar dacă pot încheia alianţe şi cu alte partide. Am înţeles că, neoficial, există interdicţia de a face alianţe cu PNL şi cu Mişcarea Populară.
Mircea Purcaru. Vorba lui Creangă : nu știu alții cum sunt, dar eu Mircea Purcaru, nu îmi schimb ideile de azi pe mâine. Nu mi le schimbă nici șefii partidului, nici Guvernul, indiferent care ar fi el. Dacă guvernul face un lucru bun pentru români, chiar dacă este guvernul altui partid decât al meu, sunt gata să pun în aplicare deciziile. Dacă, prin prisma pregătirii mele profesionale, constat că se fac greșeli, nu voi ezita să le exemplific și să cer îndreptarea lor. ALDE este singurul reprezentant al liberalismului în România, iar eu, dintotdeauna, am fost liberal în gândire. Puţini ştiu că prima mea adeziunea fost la Partidul Liberal Creştin, înfiinţat de către marele istoric şi luptător anticomunist- lucru pentru care a fost aruncat în temniţă- arădeanul Radu Ciuceanu. Partidul a fuzionat cu Partidul Umanist, care a devenit ulterior Partidul Conservator, iar acum este ALDE. Eu, cel puţin, nu-mi pot imagina că un partid cum este ALDE ar putea să se asocieze cu cei care au confiscat Partidul Naţional Liberal pentru a-l distruge definitiv. Evident, mă refer la aşa zisul PNL, care este PDL revopsit, dar şi la Mişcarea Populară, partid alcătuit din băsişti care nu au rămas în aşa zisul PNL, alături de ceilalţi băsişti.
Cum credeţi că veţi impune în mentalul electoratului ideea că sunteţi singurii reprezentanţi ai liberalismului?
PURCARU. Noi nu vrem să impunem, vrem doar ca arădeanul să perceapă la modul just ceea ce i se întâmplă : i se cer bani pentru proiecte care ar putea fi plătite din fonduri europene nerambursabile . Nu se vrea, pentru că din banii europeni nu se poate fura cu ghiotura, pentru a umple buzunarele oamenilor partidului, nu se pot face contracte în valoare de câteva milioane de Euro care, pe urmă, prin diverse şmecherii, ajunge la zeci sau chiar sute de milioane. Pe banii fraierilor de români, inclusiv arădeni, se poate face orice, ba chiar se poate să nu se facă nimic, iar banii să curgă gârlă. Se fac împrumuturi de zeci de milioane de euro, pe care le vor plăti urmaşii noştri, fără să se realizeze cu acei bani ceva bun şi util pentru arădeni. Nu vreau să spun că foştii PDL-işti, vopsiţi în liberali, deţin monopolul strategiilor şi metodelor de jefuire a banului public, dar, indiscutabil, ei sunt campioni în acest domeniu. Ei au avut atâta tupeu şi atât de mare convingere că nimeni nu le mai poate sta în cale, încât, timp de 10 ani, sub înaltul patronaj şi cu nemijlocita complicitate a lui Traian Băsescu, au făcut legi care să le faciliteze, fără teama de repercusiuni, furtul neîngrădit. Faptul că la Arad foştii liberali au cedat toată puterea fostului PDL a prelungit agonia unui municipiu şi unui judeţ transformate în feude, iar dacă nu reuşim să ştergem eticheta de feudă a lui Falcă şi PDL, la alegerile locale, Aradul va ajunge la faliment. La modul propriu.
În aceste condiţii, cum credeţi că este mai bine, să faceţi şi la Arad alianţă cu PSD, să aveţi candidat unic, sau să aveţi candidat propriu?
PURCARU. Până când nu vom lua, în interiorul partidului, o decizie definitivă, nu pot să spun nimic. Logica spune că un partid precum ALDE, în plină ascensiune, trebuie să-şi maximizeze şansele în perspectiva alegerilor parlamentare, fiind obligat să aibă liste proprii, inclusiv candidat de primar al Aradului. Avem deja în „probe” trei posibili candidaţi, dar este prematur să spunem nume. Deasemenea, nu pot să afirm cu certitudine că vom avea un candidat propriu, până când nu vom şti, fără dubiu, că nu se va modifica, pe ultima sută de metri, sistemul de vot. Una este strategia când primarul este ales într-un singur tur, alta este dacă sunt două tururi.
Apropo, cum de s-a sucit ALDE şi sprijină varianta PSD, într-un singur tur?
PURCARU. Nu s-a sucit, susţinem în continuare că alegerea în două tururi este varianta cea mai democratică, dar considerăm că schimbarea legislaţiei cu câteva luni înainte de alegeri este o lovitură mult mai dură aplicată democraţiei. Ca liberali, nu putem să fim de acord ca o lege care restrânge dreptul cetăţeanului la reprezentativitate să fie îndreptată printr-o ilegalitate. Aşa zişii liberali şi-au dat seama că vor pierde alegerile şi încearcă pe toate căile să impună premierului să schimbe legea prin Ordonanţă de Urgenţă, pretextând că aşa a cerut strada. Dacă le-ar fi păsat cu adevărat de vocea străzii, de ce au votat, după aceea, pentru alegerea primarului într-un singur tur? Apoi, de ce se prefac că au uitat că tocmai ei au cerut Guvernului Cioloş să nu dea Ordonanţe de Urgenţă şi să nu asume răspunderea Guvernului atunci când este vorba despre legi importante pentru democraţie care trebuie să aibă girul Parlamentului? Toate aceste derapaje fac parte din „arsenalul” PDL revopsit, sunt specialişti în escamotarea adevărului şi lansarea unor minciuni menite să manipuleze electoratul.
Totuşi, în politică niciodată nu poţi spune „niciodată”. În ce condiţii credeţi că ALDE s-ar putea alia cu actualul PNL, ba chiar ar putea fuziona, o variantă despre care se vorbeşte?
PURCARU. În condiţiile în care PNL se retrage din PPE, este reprimit în Internaţionala Liberală şi fuzionează prin absorbţie cu ALDE, cu condiţia ca niciun fost PDL-ist să nu mai ocupe vreo funcţie în noul partid.
„PDL-iştii revopsiţi în liberali sunt specialişti în escamotarea adevărului şi lansarea de minciuni”
Citiți principiile noastre de moderare aici!