D-le Purcaru, Alina Gorghiu, copreședinte al PNL, tocmai a declarat că PNL este dispus să negocieze cu ALDE despre o coaliție de guvernare după alegerile parlamentare, dar fără Tăriceanu, care ar trebui să se pensioneze, inclusiv din politică. Ce părere aveți ?
MIRCEA PURCARU. Cred că Alina Gorghiu s-a angajat cu normă întreagă la Radio Erevan, interpretând pe dos atât întrebările cât și răspunsurile. După ce ALDE a spus în repetate rânduri că exclude orice colaborare cu un PNL condus de Blaga și Gorghiu, a venit și ea cu declarația pe inverse. Condiționarea colaborării la guvernare de îndepărtarea lui Tăriceanu a fost pentru urechile președintelui Iohannis, un mesaj că PNL îl va susține în continuare în bătălia cu Tăriceanu, singurul om politic român care luptă pe față, cu orice risc, pentru respectarea drepturilor omului și a democrației, a adevăratului stat de drept. Tăriceanu este ca un spin în talpa președintelui Iohannis, iar Alina Gorghiu face tot posibilul ca președintele să știe că ea trebuie să rămână în fruntea PNL, ca să-i tempereze pe PNL-iștii nemulțumiți, care își amintesc vremurile când erau liberali și aveau un președinte liberal veritabil, Călin Popescu Tăriceanu. Care, pe deasupra, a fost și cel mai bun premier pe care l-a avut România după revoluție.
Adică, în caz că PNL, ALDE, minoritățile și UDMR ar putea forma Guvernul și desemna premierul, Iohannis trebuie să aibă garanții că Tăriceanu iese din calcule ?
MIRCEA PURCARU. Cam așa ceva. Dar, dacă tot am început cu mesajele Alinei Gorghiu, să continuăm. Aproape concomitent cu mesajul de mai sus, Gorghiu a mai transmis unul: a declarat că dacă după alegerile parlamentare PNL va face Guvern și majoritate parlamentară cu PSD ea își dă demisia. Este evident că, prin această declarație, a încercat să liniștească apele în interiorul PNL, învolburate rău la ora actuală. Lupta între foștii liberali și foștii băsiști este cruntă, ciolanele nu ajung pentru toți, nici măcar în ipoteza că PNL ar forma singur Guvernul darămite dacă ar trebui să împartă cu PSD! Foștii liberali o presează să accepte congres înainte de alegerile parlamentare, pentru ca foștii PDL-iști să nu mai poată face manevre subterane după alegerile parlamentare, împreună cu PMP, dacă acesta intră în Parlament. Ea, însă, este conștientă că, dacă ar fi congres înainte de alegerile parlamentare, șansele ei de a deveni președinte unic al așa zisului nou PNL sunt egale cu zero. Am mai spus-o și o repet: așa zisa fuziune paritară PNL-PDL s-a tradus prin 75% PDL și 25% PNL, pentru că din conducerea fostului PNL jumătate era alcătuită din „dezertori” de la PDL. Am pus ghilimele pentru că, de fapt, aceștia erau detașați, cu misiunea clară de a desființa partidul istoric PNL. Lucru pe care l-au și reușit, Sorin FrunzăVerde, primit cu surle și trâmbițe în PNL, instalat într-o funcție decizională, reușind cea mai mare rușine ideologică din Europa: mutarea unui partid din familia liberală în tabăra adversă.
Nu mai este mult până la alegerile parlamentare. Dumneavoastră, ca potențial cap de listă la Camera Deputaților, ce știți să le spuneți arădenilor cu privire la strategia electorală, priviți spre stânga, adică spre PSD, sau spre dreapta, adică PNL ?
MIRCEA PURCARU. Cert este că ALDE nu va face nicio alianță electorală, ci va merge în alegeri pe forțe proprii. Noi nu punem accent pe strategii, pentru că strategie înseamnă în proporție de 99% identificarea celor mai potrivite minciuni de servit electoratului. Noi vom merge 100% pe promovarea principiilor, între care pe primul loc este respectarea valorilor democrației și statului de drept, cucerite prin vărsare de sânge în 1989. Nu vom accepta niciodată ca sub masca luptei anticorupție să se dezvolte un sistem de represiune a adversarilor politici ai celor aflați la putere. Alina Gorghiu și Vasile Blaga sunt dispuși să susțină așa zisa luptă împotriva corupției, atâta vreme cât aceasta nu îi afectează pe foștii băsiști, ci pe adversarii lor. Ca să concluzionăm: ALDE, ca singur reprezentant al liberalismului în România, nu va accepta niciodată o mezalianță , o împerechere între principii și strategii de ajungere la putere. Cred că este timpul să susținem oameni politici pe care îi interesează România, nu politicieni cu vocație de vânzători, cumpărați la bucată de către cei care vor să mențină România în postura de piață de desfacere și groapă de gunoi a Europei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!