De curând aţi avut primul eveniment important al anului, „Salonul de iarnă”…
Colta: Este adevărat, vineri 14 ianuarie a.c. s-a deschis „Salonul de iarnă Arad 2010-2011”. Este prima manifestare a stagiunii expoziţionale a acestui an la Galeria „Delta”. O expoziţie amplă, de ţinută, care cuprinde toate genurile „tradiţionale”: pictură, sculptură, grafică, arte decorative şi chiar fotografie. Sunt reprezentate toate generaţiile, începând cu veteranii fondatori ai filialei, Ioan Tolan sau Francisk Baraniay, continuând cu „vârsta argintie” Lia Cott, Ioan Kett Groza, Elena Stoenescu, Dumitru Şerban, Iosif Stroia, subsemnatul, Eiszele Szücs Zoe, Cornelia Josan Kocsis, Nicolae Popa, Mihai Takacs, Elena Boţan, apoi vârsta medie, Rudolf Kocsis, Gloria Gratti, Gyöngy Fodorean, Cristina Şandor (în prezent trăieşte în Mexic), Julian şi Julia Chiu (cetăţeni americani, invitaţi), mai tinerii Cosmin Moldovan, Anamaria Şerban, Laurian Popa, Diana Sârghiuţă, Denisa Curte, Hajnalka Siska-Szabo, Ioan Ţugulea, Diana Lucaci, Lavinia Mihăieş, Bogdan Ţigan, Alina Drâglea şi chiar foarte tinerii Bianca Hociung şi Mihai Bâgu.
Dar la fiecare început se cuvine să ne întoarcem privirea şi spre anul precedent. Care au fost cele mai importante evenimente?
Colta: Aici doresc să amintesc chiar cu oarecare mândrie că stagiunea expoziţională a Galeriei Municipale din Pécs a debutat în 15 ianuarie 2010 cu o selecţie a Bienalei Internaţionale de la Arad, fiind prima manifestare a Oraşului Pécs – Capitală europeană în 2010. A fost un eveniment de anvergură, cu adevărat europeană, extrem de mediatizat în Ungaria, cu un public numeros.Tot la Pécs au expus, în vara anului trecut, un grup consistent de tineri plasticieni profesionişti arădeni, cu implicarea organizatorică a Danei Stana şi Adrian Raţă. Este de remarcat apoi ediţia a V-a a proiectului „Sculptura azi – 4 discursuri”, coordonat de Annamaria Şerban şi Cosmin Moldovan dar şi expoziţia de pictură a celor doi artişti germani din Rendsburg, Peter Ortmann şi Dieter Petersen, intitulată „Zona de cubo”, care anunţă o nouă relaţie a filialei noastre cu grupările artistice europene, după Kaposvar, Békéscsaba, Orosháza şi Pécs (Ungaria), Heidelberg(Germania) şi Pilsen (Cehia). Dar cred că expoziţia anului 2010 ar putea fi numită expoziţia „Dumitru Şerban- sculptură monumentală”, o întreprindere excepţională sub aspect conceptual şi artistic, care a implicat atât un efort fizic întins pe mai multe luni, cât şi material, susţinut de altfel şi de Primăria Arad.
Din câte ştim aveţi o preocupare specială pentru pregătirea tinerilor artişti…
Colta: În calitate de cadru didactic, la Universitatea „Aurel Vlaicu”, Facultatea de Design, am prilejul să îndrum în studiul desenului şi al culorii studenţii care vor deveni viitorii designeri de produs sau ambiental, grafic sau vestimentar. Îmi face reală plăcere această muncă şi încerc să le dau maximum din ceea ce ştiu şi să îi îndemn să-şi construiască o strategie personală, care să includă şi participarea sistematică la evenimentele artistice profesioniste. Semestrial organizăm la Galeria „Delta” câte o expoziţie cu lucrările studenţilor. De altfel pot să anunţ de pe acum că, pe 11 februarie a.c, va avea loc la Galeria „Delta” următoarea expoziţie cu lucrările studenţior de la design.
Cum apropii, de spaţiul cultural plastic, publicul arădean iubitor de artă ?
Colta: Prima modalitate de a apropia publicul arădean iubitor de artă de galerie, de evenimentele noastre, este calitatea operelor noastre, ele aduc credibilitate, apoi calitatea evenimentelor şi nu în ultimul rând emisiunile televizate şi interviurile (aici e rolul dvs.), cum este cel de faţă. Desigur în atenţia noastră este şi atragerea tinerilor, adică a viitorilor producători şi consumatori de artă. În acest sens Facultatea de Design are în vedere proiecte comune cu elevii Liceului de Artă „Sabin Drăgoi”, iar decernarea premiilor pentru cele mai izbutite lucrări se va face în cadrul Galeriei de Artă, în plină expoziţie de design, unde vor fi invitaţi atât tinerii elevi şi studenţi, cât şi părinţii acestora.
Ce proiecte aveţi pe 2011?
Colta: După expoziţia studenţilor, despre care am vorbit, urmează expoziţia „Grup 21”, apoi expoziţia „Platforma de lansare”, a tinerilor proaspăt intraţi în U.A.P., şi ediţia a VII-a expoziţiei „Sculptura azi – 4 discursuri”, cu noi participanţi. Proiectele următoare sunt în pregătire, însă cu siguranţă între ele se detaşează prin importanţă a III-a ediţie a „Bienalei internaţionale de la Arad, meeting point- arad bieninial 2011”, care se va deschide în luna noiembrie, în mai multe locaţii, şi se va întinde pe durata a 3 luni de zile.
Carte de vizită
Onisim Colta
• Născut în 1952, Baia Sprie, Maramureş
• Absolvent al Institutului de Arte Plasice „Ion Andreescu”, Cluj-Napoca, secţia pictură
• A avut 35 de expoziţii personale dintre care 14 peste hotare.
• Din 1976 este scenograf la Teatrul Clasic „I Slavici”.
• Conf. univ. dr. la Universitatea „A. Vlaicu”, Facultatea de Design
Cinci personale
În anul 2010, Onisim Colta a organizat cinci expoziţii personale dintre care trei în Ungaria (Galeria Teatrului de cameră Gyula – scenografie şi afiş de teatru; Galeria Teatrului Jokai din Békéscsaba – desen şi acuarelă; Galeria Sinagoga din Mezötur – desen, acuarelă, obiect) şi două expoziţii personale în ţară (Muzeul de Artă din Timişoara – pictură, desen, acuarelă, obiect – 115 lucrări; Galeria „Dana” Iaşi – pictură, desen, acuarelă, obiect – 100 lucrări)
„Expoziţia anului 2010 ar putea fi numită expoziţia «Dumitru Şerban- sculptură monumentală»”
VASILE FILIP
Citiți principiile noastre de moderare aici!