S-au împlinit, zilele trecute, 20 de ani de la prima emisiune în limba bulgară la postul local „TV Arad”. Fiind „părintele” acestui program dedicat bulgarilor v-aș întreba ce înseamnă această comunitate pentru județul Arad?
Petru Rancov: Într-adevăr 13 aprilie 1992, prima emisiune în limba bulgară la TV Arad va rămâne scris cu litere de aur în istoria etniei bulgare stabilită pe frumoasele meleaguri românești
Așezați în anul 1738 în com. Dudeștii Vechi (jud. Timiș) și în Vinga (jud. Arad) în 1741, etnicii bulgari bănățeni au fost „sarea și piperul” în comunitățile locuite de români, maghiari, germani, sârbi.
În arhivele din Arad se află lista cu numele primilor locuitor din Vinga (români și bulgari) care după câțiva ani a ajuns să fie populată cu cca 3-4000 de bulgari. Primul gând al bulgarilor a fost să-și construiască biserică și școală. Biserica a fost ridicată în doar 18 luni, așa cum arată ea acum, și a fost aceea care ne-a păstrat de peste 270 de ani.
Comunitatea bulgară din județul Arad a dat oameni importanți…
Petru Rancov: Vinga a dat primul academician al Bulgariei: Eusebius Fermegin (n. 1845). De asemenea bulgarii din Vinga se pot mândri că Ștefan Duniov (n. 1815), care a devenit primul general al armatei Bulgariei. El a fost și membru revoluționar, la Arad, cu grad de căpitan. În anul 1849 când armata a capitulat la Șiria, a fost prins și judecat de autoritățile imperiale habsburgice, primind sentința capitală. Judecat, după un timp, la Timișoara a luat o pedeapsa de 10 ani. Dar a evadat, a trecut ilegat granița și a condus armata lui Garibaldi primind gradul de general. A fost un patriot internațional…
Revenind la emisiunile TV, cum le vedeți după două decenii?
Petru Rancov: Am amintit o părticică din istoria seculară a etnicilor bulgari, pentru că toate aceste evenimente au fost dezvoltate și prezentate în cele peste 400 de emisiuni în limba bulgară la TV Arad, la TV națională română și TV bulgară din Sofia, emisiuni realizate de mine în cei 13 ani ca redactor-realizator. Mă mândresc că prin aportul meu am contribuit la păstrarea identității noastre; iar arhiva mea de peste 500 de casete înregistrate este o comoară de aur. Păcat însă, nimeni în ziua de azi nu are interesul de a conserva această arhivă unică să fie copiată pe DVD unde se poate păstra mai bine, sau să se facă mici filme și montaje pentru a fi prezentate tinerei generații. Menționez că toate aceste casete înregistrate și montate au fost făcute pe cheltuieli personale și muncă timp de 13 ani la TV Arad, București sau TV Sofia și nu am primit nicio remunerație.
V-ați retras din presă. Ce amintiri vă mai leagă de anii din televiziune?
Petru Rancov: După anul 2005 ne-am retras cu soția la poalele munților Vlădeasa (jud. Cluj) aproape de Stațiunea Beliș Fântânele unde locuiesc în prezent. Nostalgia mă cuprinde deseori, cu lacrimi în ochi revăzând unele emisiuni prezentate prietenilor mei din țară sau străinătate care vin la mine în vizită. Toate acestea mă fac să mă gândesc cu drag la consătenii mei din Vinga, la prietenii mei din Arad și la bulgarii din întregul Banat și în special la cei care m-au ajutat la realizarea acestor emisiunii, precum și la foștii colegi de la TV Arad. Încă o dată mulțumiri din inimă tuturor.
Premiat de președinte
Membru fondator al Uniunii Bulgarilor din Europa, cu sediul central la Praga (Cehia), cu o activitate deosebită, Petru Rancov fost premiat cu o frumoasă plachetă cu diplomă din partea Uniunii și a Președenției Bulgare.
JA-V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!