JURNAL ARĂDEAN. Domnul prefect, ne aflăm la cinci zile de la declanşarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor, care este reacţia cetăţenilor?
Călin Bibarţ. Aşa cum am anticipat, arădenii sunt oamenii civilizaţi, care dau dovadă de spirit civic şi au înţeles importanţa recensământului, mai ales că este primul recensământ al populaţiei, de când am intrat în Uniunea Europeană. Din discuţiile pe care le-am avut cu cei care merg pe teren atât în municipiu, cât şi în judeţ semnalele sunt bune, oamenii răspund responsabil la toate întrebările. Sigur, există şi unele excepţii, persoane care sunt nedumerite de unele întrebări, dar recenzorii încearcă să lămurescă rolul fiecărei întrebări din formular.
Concret, la ce întrebări refuză arădenii să răspundă?
BIBARŢ. Dacă înainte de startul recensământului existau unele temeri că datele vor fi folosite pentru o nouă bază de impozitare, acum arădenii s-au lămurit că nu există în formular nicio întrebare legată de venituri sau de alte aspecte care ar putea să fie folosite în alt scop decât cel statistic.
O altă întrebare care ridică suspiciuni este cea legată de codul numeric personal. Subliniez încă o dată că informaţiile furnizate nu vor fi făcute publice, numele, prenumele cât şi alte date personale vor fi clasificate ulterior, iar formularele vor fi distruse peste un an. Am convingerea că recensământul se va derula la fel de bine ca şi până acum şi nu vor fi probleme pe ultima parte a recenzării în teren.
Un obiectiv îndrăzneţ al actualei guvernări este reforma în cadrul Ministerului Administraţiilor şi Internelor, în special pe resortul care priveşte siguranţa cetăţeanului. În ce stadiu se află implementarea conceptului de poliţie rurală la nivelul judeţului Arad?
BIBARŢ. La sfârşitul săptămânii trecute împreună cu ministrul Traian Igaş şi cu conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad ne-am întâlnit la Bata cu toţi poliţiştii de pe Valea Mureşului, pentru a vedea modul în care a fost aplicat conceptul de poliţie rurală. Pot spune că suntem în plin proces de întărire a structurii şi a noului concept de poliţie rurală. Cred că avem nevoie de mai mulţi oameni pe teren decât în birouri, avem nevoie de mai multă eficienţă şi de o apropiere a deciziei de nivelul local, nu de cel central. Scopul este de a proteja cetăţeanul şi, mai ales, de a preveni infracţionalitatea.
Un alt obiectiv îndrăzneţ este infrastructura rutieră. În ultima perioadă au fost foarte multe vizite la nivel înalt, având ca ţintă Autostrada Timişoara-Arad-Nădlac. Care este stadiul lucrărilor şi când ne vom lega la autostrada din estul Ungariei?
BIBARŢ. Anul viitor vom avea finalizată şoseaua de centură a municipiului Arad în regim de autostradă. Avem mari speranţe că Autostrada Timişoara-Arad-Nădlac se va lega la autostrada din estul Ungariei în anul 2013. În acest fel, vom avea asigurată legătura direct şi rapidă cu Europa. Finalizarea la termen a lucrărilor şi legarea de partea maghiară depinde însă de constructori, trebuie să respecte termenele contractuale. Am însă convingerea că vom mai avea vizite, atât ale premierului, cât şi din partea ministrului Anca Boagiu, vizite care cu siguranţă îi vor ţine pe constructori „în priză”.
În încheiere, pentru că astăzi este 25 octombrie, Ziua Armatei României, ce mesaj aveţi pentru militari?
BIBARŢ. Armata a fost şi va rămâne una dintre instituţiile care se bucură de mare încredere în rândul populaţiei. Cu precădere astăzi avem datoria să ne înclinăm în faţa sacrificiilor şi faptelor de arme ale eroilor şi să le aducem un pios omagiu peste timp. Dar în acelaşi timp, doresc să urez „La mulţi ani!” şi să îi felicit pe toţi ostaşii pentru profesionalismul cu care îşi îndeplinesc misiunea!
Citiți principiile noastre de moderare aici!