Se apropie campania electorală. Se vorbește despre un candidat comun al PSD, ALDE și al societății civile împotriva dumneavoastră. Cum priviți acest lucru?
FALCĂ. Cu tristețe și oarecare amuzament. Alianța din poveste a surdului cu orbul avea un temei. Ce nu vedea unul, vedea celălalt, ce nu auzea unul, auzea celălalt. Pe când în cazul de față, toți membrii alianței sunt și orbi, și surzi. Sunt orbiți de ură. E trist să vezi cine a ajuns să se autoproclame societate civilă: câțiva oameni hotărâți să se isterizeze din orice, ferm convinși că dacă procedează în acest fel îl coboară pe primar și se ridică pe dânșii. Ultimul exemplu este cel al aprobării bugetului. Au încercat să convingă lumea că bugetul este unul slab, deși amendamentele susținute de ei se regăseau deja în buget. Au fost împotriva reabilitării termice a 400 de blocuri! Au fost împotriva organizării de către orașul nostru a Cupei Davis. Au fost până și împotriva pregătirii sărbătoririi Marii Uniri din 1918.
Apoi, ALDE estre un fel de FNI politic. Așa cum Fondul Național de Investiții a folosit cuvântul „național” pentru a-i face pe oameni să creadă că-și încredințează banii statului, așa și ALDE se folosește de numele liberalilor europeni pentru a trece în ochii lumii drept un partid european, modern, reformator. În realitate este doar un partid prea ocupat cu găsirea unui partener care să-i ofere o brumă de importanță pentru a mai avea timp să asculte doleanțele cetățenilor. Iar finalul încununează opera: PSD-ul – un partid de care, sunt convins, se rușinează astăzi, în sinea sa, până și Ion Iliescu. Reprezentanții săi cei mai de seamă au reușit să facă praf foarte repede încrederea uriașă acordată de electorat în 2012. PSD-iști cu care ne-am procopsit la Arad au avut glas numai atunci când a fost vorba de chestiuni de pe urma cărora ar fi putut profita direct, cum a fost legea prin care li s-ar fi permis să taie pădurile după cum îi tăia capul, ori legea Dragnea, cu ajutorul căreia vor să închidă gura adevăratei societăți civile, sau când au cerut mutarea serviciului de eliberare a pașapoartelor în sediul Poliției de Frontieră în loc să mute Şcoala Generală n.r 1, pentru că au văzut în această mutare o bună oportunitate de a transfera bani din buzunarul cetățenilor în conturile firmelor prietene.
Să înţelegem că opoziţia locală nu vă dă emoţii pentru viitoarele alegeri?
FALCĂ. Vă spun cu toată sinceritatea: mi-aş dori o opoziţie locală mult mai articulată şi coerentă. Politica şi administraţia sunt activităţi raţionale, reglate de norme şi valori măsurabile. Dar ceea ce constat la opoziţie e mai degrabă multă ură, tulburare, incoerenţă. Mai ales în privinţa PSD, care e totuşi un partid mare pe plan naţional: local, PSD-ul şi liderii lui – arădeni sau craioveni (mă refer la domnul Fifor, un senator care și-a trădat electoratul și a venit aici să își cumpere un post călduț pentru următorul ciclu electoral) – par complet lipsiţi de viziune şi mai ales de disciplina mentală care să-i ajute să elaboreze un proiect serios. Ar fi avut ocazia, prin influența pe care o aveau la nivel guvernamental, să facă lucruri bune pentru Arad. Spun toată ziua că plâng de grija arădenilor, dar nu i-a interesat absolut deloc intubarea Mureșelului, un adevărat focar de infecție în Arad, proiect care în 2012 avea alocaţi banii pentru această investiţie. Afirmă că își doresc mai mult sport în Arad, dar au blocat lucrările pentru construirea noului bazin de polo din zona Subcetate. Finalizarea pasajelor de pe centură ar fi fost o mare șansă pentru PSD-ul local. Depindea în întregime de Guvernul lui Victor Ponta și, dacă pesediștii noștri s-ar fi străduit puțin, astăzi s-ar fi putut lăuda cu un proiect esențial pentru Arad. Numai că în loc să lucreze în slujba cetățenilor, au preferat să oprească lucrările şi să-i mintă că pasajele sunt responsabilitatea primăriei. S-au crezut maeștri ai jocurilor politicianiste, au crezut că pot face din negru alb și din alb negru, că semănând confuzie îi pot convinge pe arădeni să îi voteze. De aceea 27 de străzi (Constituţiei, Hunedoarei, Titulescu, Pădurii, Calea Timişorii, Calea 6 Vânători, Magheru, Steagului, Ştefan Augustin Doinaş, Crişan, Cloşca, Gheorghe Popa de Teiuş, 1 Decembrie, I. R. Şirianu, Grigorescu, Orşova, Szantay, Transilvaniei, Ghe. Şincai, Călăraşilor, Simion Popa, Brâncuşi, Şezătorii, Bihorului, Dorobanţilor, Vasilea Milea, Bariţiu) pentru care Aradul a obţinut finanţare in 2012 în programul PNI, au stat blocate fiind nevoie să cadă Guvernul Ponta în 2015, pentru ca Aradul să aibă iar acces la finanţare iar în acest moment lucrăm pe unele străzi. Dar, atunci când perpetuezi confuzia, ajungi să fii dominat de ea. Iar, dintr-o stare de perpetuă de confuzie, nu se pot naşte proiecte serioase. Încerc să-mi aduc aminte de un singur proiect al PSD-ului pentru Arad. Nimic. Doar o continuă răfuială verbală cu Falcă şi cu proiectele lui. Iar atunci când în discursul politic înlocuieşti ideile şi proiectele cu larmă şi vociferări, viciezi de fapt climatul disputelor publice, pe care cetăţenii l-ar dori dominat de raţiune, idei şi proiecte pentru Arad. Nu pur şi simplu de repetarea obsesivă a lui “Jos Falcă!”.
După aproape 12 ani, credeți că arădenii s-au plictisit de primarul Gheorghe Falcă?
FALCĂ. Nu s-au plictisit. Doar s-au obișnuit cu o administrație capabilă să producă schimbările așteptate de ei. În 2005 Aradul era canalizat în proporție de 54%, astăzi suntem la 97%. Am refăcut bulevardele Vlaicu, Revoluției și Calea Timișoarei. Am dat în folosință peste 200 de km de conducte de apă şi canalizare. Am modernizat liniile de tramvai și am cumpărat 6 tramvaie Imperio. Am reabilitat Podul Traian și Pasajele din Micălaca şi Grădişte. Am reabilitat rețeaua de termoficare. Am investit în educație, unde reabilitarea Colegiului Moise Nicoară este cel mai mare proiect de acest gen din țară. Arădenii au văzut aceste schimbări și își doresc altele de aceeași importanţă. Arădenii au văzut şi marea schimbare prin dezvoltarea economică. Avem astăzi în Arad 78.000 locuri de muncă faţă de 32.000 în urmă cu 10 ani. Misiunea unui primar nu e doar aceea de a se îngriji de drumuri, de canalizare sau de altele de ce acest gen. În profunzime, și mai ales în România de azi, un primar are datoria de a contribui la consolidarea comunității, la rafinarea mecanismelor invizibile prin care aceasta își stabilește reperele.
Un al patrulea mandat ar însemna practic un maraton politic. Aveți suflu de maratonist?
FALCĂ. Întrebarea dumneavoastră mă face să realizez ce drum lung am lăsat în spate. În mintea mea, nimic din activitatea mea de politician nu face parte din trecut, așa cum nașterea unui copil nu e în mintea unui părinte ceva ce s-a întâmplat în trecut, ci un eveniment unitar cu ceea ce i se va întâmpla până la sfârșitul vieții. Nu mi-am pus încă problema cât mă mai țin puterile. Sunt la fel de hotărât ca la început să lupt pentru ideile în care cred.
Care sunt șansele PNL-ului. Credeți că 2016 va fi anul dreptei?
FALCĂ. Trebuie să fie. Ne aflăm într-un context internațional dificil. Tensiunile dintre Rusia și Turcia au atins un nivel periculos. În iunie, Marea Britanie va organiza un referendum pentru a hotărî dacă părăsește sau nu Uniunea Europeană. Va fi o perioadă în care orice greșeală politică ar putea avea consecințe grave. Ultimul lucru de care are nevoie România este să fie condusă de o stângă privită cu circumspecție de aliații noștri, de un PSD care mereu a fost iritat de standardele pe care și le-a asumat România, prin intrarea în NATO și Uniunea Europeană. În schimb, e nevoie mai mult decât niciodată de o coeziune națională puternică, iar acest lucru nu poate fi asigurat decât de un partid care respectă și crede în valorile tradiționale ale poporului român, în importanța familiei și a tradiţiei creştine, de un partid care nu are nici un fel de dubiu că justiția independentă se află la temelia oricărui stat modern și a oricărei societăți sănătoase.
„Nu mi-am pus încă problema cât mă mai țin puterile. Sunt la fel de hotărât ca la început să lupt pentru ideile în care cred” – Gheorghe Falcă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!