„Văd o capacitate a viitorului de a scoate din Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” oameni cu un viitor asigurat”
Ați vizitat Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Care este impresia dumneavoastră în ceea ce privește dotarea acestei Universități?
MIRCEA BEURAN: Sunt aproximativ 17 ani de când nu am mai fost la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, iar saltul este imens. În primul rând, de la începuturi până astăzi se dovedesc anumite lucruri: o capacitate intelectuală a echipei, nu pot să spun actuală pentru că ea are o dinamică, ceea ce arată o gândire colectivă și pozitivă, un puternic centru de cercetare, care eu cred că va aduce un beneficiu important lumii medicale, un sistem relaţional internațional foarte bun, un interes permanent pentru a se actualiza și chiar a prelua teme de mare interes la ora actuală, iar prin acest Campus Universitar, care este și el într-o dinamică de transformare pentru utilitățile Universităţii, văd o capacitate a viitorului de a scoate din Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” oameni cu un viitor asigurat. Asta înseamnă că echipa actuală nu va lăsa fanionul, ci îl va da unei alte echipe, care va aduce mai multe performanţe, ce ne vor integra în conceptul actual de sănătate, de individualizare a terapiilor pentru anumite tipuri de boli. Cercetările realizate la această Universitate au o arie de intersecție în lumea biologiei, pentru că nu e numai omul, ci sunt și plantele și animalele, deci este o cercetare integrată în domeniul științelor biologice. Le doresc să fie sănătoși, să aibă putere de muncă și să dovedească faptul că nu există un final, dar niște finalizări foarte bune pentru țară și pentru conceptul de Europă se vor naște aici.
În toţi acești ani ați ţinut legătura cu dl. președinte al Universității, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator?
MIRCEA BEURAN: Am ținut legătura în contextul în care ne-am întâlnit în cadrul activităţilor pe care le-am avut, uneori profesionale, alteori administrative și fiind una din primele universităţi private pe care le-am văzut cu ani buni în urmă, m-a interesat care este pasul și progresul instituției. Domnia sa îmi relata despre lucrurile pozitive de la această Universitate. În cadrul acestei vizite nu am avut ocazia să ne vedem, dumnealui participând la activități internaționale, dar vreau să-l felicit și să apreciez munca depusă. În contextul legislației actuale va trebui să se poată integra și aceste universități private, care dovedesc performanță în sistemul național, astfel încât beneficiile să fie și pentru cei din sistemul public și pentru cei din sistemul privat.
În semn de apreciere față de profesia dumneavoastră și de realizările pe plan medical, conducerea Universităţii v-a oferit placheta de aur cu ocazia împlinirii a 25 de ani de existență a Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”.
MIRCEA BEURAN: Este o onoare și mulțumim conducerii Universităţii pentru această distincție. Noi am schimbat niște idei profesionale și vă mulțumesc pentru modul de apreciere. Asta ne obligă a rămâne parteneri de dialog, parteneri în a rezolva unele probleme și totodată suntem mesagerii lucrurilor bune pe care Universitatea le face, în lumea pe care noi o străbatem.
În ultimii ani tot mai mulți absolvenți de liceu s-au înscris la Facultățile de Medicină. Ca un excelent medic, care este părerea dumneavoastră în ceea ce privește valul de tineri care optează pentru medicină?
MIRCEA BEURAN: E firesc, deoarece este o meserie nobilă. Noi, din nefericire, după 1990 am înțeles libertatea și democrația într-o destructurare. Nu ne-am revenit prea bine, dar am început să realizăm că între școală, familie, produsul școlii și al familiei trebuie să ne întoarcem la lucrurile de tradiție, iar medicina a reprezentat o tradiție în România. Fără să fiu măgulitor cu înaintaşii, cu venerație ne aplecăm fruntea peste gândirea lor. În multe ramuri, cum ar fi știință, artă, cultură, țara noastră a oferit mari oameni, dar nu știm să îi facem cunoscuți, să îi prezentăm cu o permanenţă vie. Trebuie să reclădim, din cenuşă uneori, dorința acestei tinere generații de a rămâne români, de a construi, de a fi pereni cu lucrurile noastre. Să nu ne mai impresioneze chiciurile și să ne iubim strămoșii, pentru că datorită lor noi suntem încă niște oameni de performanţă, iar medicina la ora actuală nu este făcută de rușine. Nu trebuie să gândim după modul în care prin media se promovează mai des partea negativă. Totuși, procentul cel mai mare este reprezentat de partea pozitivă și chiar dacă că trăim cu un PIB al sănătății foarte mic, prin munca individuală a fiecărui medic, prin dorința de a se perfecta și prin ingeniozitatea, care uneori este pusă la încercare, performanța medicală se menține și astăzi.
Cum vedeți în prezent sistemul de sănătate?
MIRCEA BEURAN: Sistemul de sănătate încă nu se găsește articulat. În baza de inițiere unde au fost descentralizările, care s-au făcut după gândirea fiecărei structuri guvernamentale care s-a perindat, am destructurat verigile de legătură într-un sistem în care Ministerul Sănătății trebuie să rămână coordonatorul sănătății, cum este în toate țările. Aceste verigi – asistența primară, medicul de familie, ambulatoriul și spitalul – nu au pașii de legătură. Încă lucrăm la tot felul de ghiduri, nu putem să ne facem performanța protocoalelor pentru că ne-am pierdut oamenii, aducem tehnologie și nu avem specialişti, nu culturalizăm foarte mult ideea de a se întoarce acasă cei care au acumulat experienţă. Trebuie să stăm cu picioarele în apă rece și cu mintea clară pentru a găsi, din toate aceste structuri care sunt într-o dezordine, verigile care să lege sistemul și să-l facă funcțional.
„Trebuie să găsim verigile care să lege sistemul și să-l facă funcțional”
Citiți principiile noastre de moderare aici!