JURNAL ARĂDEAN: Cum caracterizați ultimele luni din perspectiva activității dumneavoastră de vicepreședinte al Consiliului Județean Arad?
RĂZVAN CADAR: A fost o perioadă în care am încercat să integrăm atât zona administrativă, în fond baza activității, cât și latura politică, deoarece în acest an am avut alegeri locale. Proiectele în care suntem angrenați au înaintat într-un ritm alert, și aici mă refer la toate investițiile: în drumuri, în sistemul sanitar, în domeniul cultural sau educațional. Obiectivul nostru a avut două axe: continuarea și finalizarea unor mari investiții, respectiv demararea noilor investiții. Finalizăm centura de est a municipiului Arad, modernizăm două corpuri de clădire la fostul Spital Municipal, modernizăm clădirea Bibliotecii, începem proiectul strategic de modernizare a drumurilor din nordul județului. Așteptăm, de asemenea, deschiderea șantierului și pe drumul expres Arad-Oradea, proiect aflat în proces de licitație.
JA: Unul dintre cele mai importante și mai așteptate proiecte îl reprezintă finalizarea ultimului tronson al Centurii municipiului Arad. La ce nivel este finalizat acest drum?
RC: Suntem foarte mulțumiți de stadiul lucrărilor la Centura de Est a municipiului Arad. Proiectul, în totalitatea lui, presupune un drum de 11 kilometri, un pod peste Mureș, pe relația Vladimirescu-Fântânele, iluminat, un pasaj peste calea ferată care leagă acest drum de DN 69, Arad-Timișoara, cât și o pistă de biciclete. Lucrările la pod evoluează în ritm alert, s-au montat deja grinzile de legătură, iar pasajul peste calea ferată Arad-Timișoara este aproape finalizat. Urmează legătura cu drumul nou, un drum construit de la zero, care este și el finalizat în proporție de 80%. Se lucrează intens, așa cum am promis. Această investiție va lega drumurile naționale Arad-Timișoara de Arad-Deva și va scoate traficul greu și pe cel de tranzit din municipiu.
JA: În ultimii ani, principala sursă de finanțare a Consiliului Județean, privind investițiile, a fost reprezentată de fondurile europene…
RC: Din execuția bugetară europeană 2014-2020 am modernizat drumul Arad-Șiria-Pâncota, am reabilitat drumul Buteni-Pâncota, cu mențiunea că acest al doilea tronson încă nu este finalizat. Am modernizat și alte drumuri din aceste resurse europene: Nădab-Seleuș, Pâncota-Seleuș, Turnu-Pecica și am finalizat Dorobanți-Macea.
Prin fonduri transfrontaliere (tot din resurse financiare europene), am realizat centura Curticiului, împreună cu administrația locală, cât și drumurile Curtici-Macea-Sânmartin, Sânmartin-Socodor și Socodor-Nădab. Au mai fost și alte investiții, din fonduri guvernamentale sau fonduri proprii, dar m-am rezumat doar la banii europeni.
JA: În prezent ce lucrări preconizați, având la bază fondurile europene?
RC: Și în acest ciclu de finanțare european, 2021-2028, fondurile U.E. reprezintă o sursă importantă pentru investițiile din județ. Proiectul nostru strategic, cu fonduri europene, derulat prin Programul Operațional Regional, un proiect de suflet pentru mine, este cel privind modernizarea drumurilor din nordul județului Arad. Modernizăm circa 70 de kilometri de drumuri, iar proiectul a fost acceptat de Agenția de Dezvoltare Regională. Valoarea depășește 50 de milioane de euro și este cel mai mare proiect de infrastructură realizat vreodată în nordul județului Arad! Consiliul Județean Arad modernizează drumurile Mișca-Apateu-Berechiu, Seleuș-Șicula-Cermei-Berechiu-limită județ Bihor, Șepreuș-Cermei-Vasile Goldiș. Primul tronson al lucrării, între Seleuș și Șicula (până la pod), este deja aproape finalizat și se realizează din fondurile Consiliului Județean Arad.
Avem, de asemenea, un alt proiect de suflet al Aradului, modernizarea „Drumului Regelui”, de la Petriș la Vața, în parteneriat cu administrația județeană din Hunedoara. Am depus documentația și așteptăm ca acest proiect să fie aprobat. Sunt convins că această idee, de a moderniza infrastructura într-una dintre cele mai frumoase zone din județul nostru, la care se adaugă și Hunedoara, va duce la dezvoltare economică, turistică și va crește inclusiv calitatea vieții în zonă.
JA: Cum se leagă această activitate administrativă de cea politică?
RC: Se leagă în mod obligatoriu! Actul administrativ este exercitat, la Consiliul Județean, la primării, peste tot în administrația locală, de către oamenii politici, care fac parte – cu mici excepții – din partide politice. Un exercițiu administrativ de patru ani este rodul unor alegeri. Cei care au încredere într-un partid, vin o dată la patru ani, votează și au așteptări în următorii patru ani ca aceia cărora le-au încredințat votul să îi reprezinte; vor să vadă rezultate, realizări! Când am fost împuterniciți prin vot, în 2020, am promis dezvoltarea județului. Am lucrat în echipă, în administrația județeană cu președintele Iustin Cionca și cu vicepreședintele Ionel Bulbuc, dar și cu reprezentanții administrațiilor locale, cu europarlamentarul și parlamentarii PNL. O echipă care a confirmat prin muncă și a fost răsplătită prin vot, la alegerile locale din acest an. Sunt convins că, în toamnă, la alegerile parlamentare și cele prezidențiale, vom primi aceeași apreciere de la cetățenii Aradului, aceeași încredere care ne va da posibilitatea să ne continuăm proiectele, să realizăm proiecte noi și, ca obiectiv general, să creștem calitatea vieții în județul Arad.
Actul administrativ este exercitat peste tot în administrația locală de către oamenii politici, Răzvan Cadar