1. JURNAL ARĂDEAN. D-le Caba, ce este şi ce doreşte asociaţia pe care o conduceţi?
SAMUEL CABA. Pe 24 martie, am reușit împreună cu un grup de prieteni, oameni cu ținută civică deosebită, să punem bazele unui organism apolitic, de substanță civică cu scop declarat: respectarea drepturilor și libertăților cetățeanului și înbunătățirea vieții materiale și spirituale din municipiul și județul nostru. Știm cu toții ce s-a întâmplat recent în România în legătură cu abuzurile din Justiție. Știm și modul în care sunt tratați cetățenii și la nivelul autorităților locale. Apare un paradox. Deși cetățeanul, prin taxele și impozitele ce le plătește asigură veniturile (salariile) funcționarilor publici, el cetățeanul, în loc să fie respectat, este adesea umilit și încurcat în demersurile sale cotidiene. Și aceste aspecte trebuie să înceteze. De aceea am considerat că este necesară înființarea unei structuri civice care să identifice, să cuantumizeze și să propună soluții pentru gestionarea acestor probleme. Sunt convins că spiritul civic nu a murit în Arad și că o astfel de poziție este utilă. Mai apoi să precizez, că suntem și în concordanță cu solicitările U.E. Ne-am constituit în această asociție civică bazați pe documente fundamentale și mă refer aici la Carta Drepturilor Fundamentale ale U.E. și pe Constituția României .
În articolul 12 din Titlul II al Cartei găsim următoarele: „Orice persoană are dreptul la libertate de asociere la toate nivelurile și în special în domeniul politic, sindical și civic”, iar în articolul 40 din Constituția României se fundamentează legal dreptul la asociere inclusiv în structuri civice. Ceea ce am și realizat.
2. Ne puteți spune cum funcționează asociația pe care o reprezentați ca lider?
SAMUEL CABA. Vreau să precizez încă de la început că Asociaţia pentru Reformă Civică este un organism apolitic, o asociație deschisă tuturor celor ce au spirit civic, indiferit de convingerile lor politice (în ascociație se pot înscrie și oameni politici), religioase sau culturale. Asociția vrea să construiască și nu să dezbine. Ne bazăm, în general, pe voluntariat și pe spirit de inițiativă care este caracteristic arădenilor.
Asociația a fost concepută pe departamente, astfel încât să răspundă realităților imediate din societate. Colegii mei, șefi de departamente pregătesc în cadrul fiecărui departament, în fiecare lună câte o acțiune de anvergură, nu atât pentru a ieși noi în evidență și pentru a arăta semenilor noștrii că există probleme reale în societatea arădeană și că putem transforma, prin acțiuni simple, concrete, prin fapte bune, viața noastră cotidiană, în frumos și în bine. Eu personal, îmi doresc un oraș frumos, cu oameni cu zâmbetul pe chip și cu o perspectivă de oraș european.
3. Au existat asociații civice în Arad care, în final, fie au abandonat lupta, fie au fost „ înghițite” de partidele politice. Credeți că Asociația Pentru Reformă Civică va avea altă soartă?
SAMUEL CABA. Eu sunt om credincios. Știu că lucrurile bune sunt trainice. Este clar că totul depinde de noi, de atitudinea noastră. Am însă ferma convingere că împreună cu colegii mei – domnii Marius Neamu, ing. Mihai Butușină , ec. Florin Coană, Petru Botiş, Dacian Botiş, Eugen Butar, Alexandru Şipoş vom ști să gestionăm vizibil pentru arădeni ceea ce vom face și pe principiile civismului realizat vom reuși. Faptul că (deja) înainte de a lansa asociația civică, unii „prieteni ” au ținut să ne atace, arată că reprezentăm ceva și mai mult că deranjăm, pentru că vreau să spunem adevărul despre Arad, despre problemele reale ale comunității noastre și mai ales că există soluții, unele chiar simple, fără cheltuirea excesivă a banului public. Și asta deranjează pe cei ce gestionează în prezent comunitatea, pe cei ce cred că doar ce spun ei este genial, că Aradul e prosper, că e pe locul 1 în România, bla bla bla. Ne dorim și noi ca Aradul să fie fruntaș în România, dar nu la eșecuri. Am vrut să fim capitală europeană a culturii și capitală verde europeană. Eșec total. În zona sănătății dominăm total. Suntem cel mai bolnav oraș la cancer, TBC, diabet și la boli cardio-vasculare. Să nu mai vorbim de corupție. Suntem de râsul României cu lideri de administrație, județene și locale, condamnați la ani de pușcărie pentru mită și trafic de influență. Asociația civică își propune să formeze oameni și lideri de caracter care să nu fie coruptibili și care să facă cinste și nu rușine Aradului. Spunea Titu Maiorescu: „Cu cât se adaugă experiența vieții, cu atât pun caracterul mai presus de ştiință și de talent”. Eu am convingerea că membrii și voluntarii Asociației pentru Reformă Civică din Arad sunt adevărate caractere care pot să modeleze societatea arădeană care va deveni una dinamică, plină de civism și au garanția că (și) oamenii politici ce conduc (ași !) destinele Aradului, vor simți prezența noastră , că nu glumim și că acțiunile noastre , demersul nostru civic prin constituirea „ Asociației pentru Reformă Civică” va reda speranța arădenilor, încrederea în ei înşiși, în semenii noștri și mai ales în Dumnezeu. Îi aștept pe toți aceia care au aceleași sentimente și dorințe în plan civic, să vină alături de noi în „Asociația Pentru Reformă Civică” pentru a reconstrui comunitatea arădeană în scopul modernității europene (e-mail: reformacivica@gmail.com).
Sunt sigur că arădenii sunt animați, în bună măsură de spirit civic și că acum, înainte de marea sărbătoare a Creștinătății, vom reflecta împreună la ideea că Aradul poate fi un oraș special, binecuvântat de Dumnezeu. Cu ocazia acestei perioade de pregătire a Sărbătorilor Pascale, le dorim arădenilor liniște sufletească. Să se bucure de viață alături de cei dragi și să nu uităm – HRISTOS A ÎNVIAT – pentru ca noi, urmașii săi în credință să fim VII și FERICIȚI!
Sunt sigur că arădenii sunt animaţi, în bună măsură, de spirit civic” Samuel Caba
Citiți principiile noastre de moderare aici!