1. JURNAL ARĂDEAN. D-le Caba, la vârsta de 40 de ani, pe care îi veţi împlini zilele următoare, ca fost lider politic, fost candidat la Primăria Aradului, actual lider în societatea civilă, cum vedeţi Aradul de astăzi?
Samuel Caba. În primul rând, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că voi ajunge la această frumoasă vârstă a maturității, că mi-a dăruit o frumoasă familie și că locuiesc într-un oraș cu oameni minunați. Fiecare generație își are opinia ei, sanșa ei, reușitele ei. Sunt un om realizat și mă bucur, împreună cu cei dragi ai mei de frumusețea vieții. Eu cred că important în viață e să fim fericiți. Omul a fost creat pentru fericire. Sigur, fiecare își folosește sau nu oportunitatea de a fi fericit. Privesc spre viitor cu încredere cu gândul la cele spuse de C.S Lewis: „În fața noastră sunt lucruri mai interesante decât cele pe care le-am lăsat în urmă”
Și, mai presus de toate, acolo unde este binecuvântarea lui Dumnezeu, totul este în regulă și pentru aceasta mă rog în fiecare zi ca Dumnezeu să-i binecuvânteze pe arădeni.
2.Să vă audă Dumnezeu, numai că, deocamdată, arădenii, mai ales cei din judeţ, au avut parte de o furtună devastatoare, cum nu prea s-a mai văzut prin părţile noastre. Cum vedeţi comentariile şi acuzele aruncate după aceea?
Samuel Caba. Asociația pentru Reformă Civică și Democrație transmite condoleanțe familiilor greu încercate, iar celor circa 70 de persoane rănite le dorim însănătoșire grabnică. Din păcate, în urma unor astfel de fenomene devastatoare ne dăm seama ce mici și neînsemanați suntem. Totuși, în fiecare rău trebuie să descoperim că putem să facem pași înainte. Iată, am văzut că autoritățile, speriate de o viitoare posibilă furtună, s-au grăbit (în unele orașe) să toaleteze copacii înalți. Eu cred că în special în zona urbană nu e nevoie de arboret înalt. Arboretul pitic poate fi la fel de frumos și de eficient ca factor ecologic ca și copacii înalți și dacă ne gândim că prin plantarea de arboret pitic se pun în evidență și valențele arhitecturale e ceva! Să nu mai punem la socoteală minimalizarea pericolului în legătură cu căderea arborilor peste autoturisme. Una e să-ți cadă un colos de copac pe mașină și alta e cu un mic copăcel. Mai putem desprinde încă o chestiune din acest dezastru. S-a văzut că mașinile parcate pe străzile cu blocuri sunt expuse unui pericol de distrugere. În campania electorală din 2016, în programul meu electoral spuneam despre necesitatea unor parcări tip garaj etajate. Dacă acum eram primarul Municipiului Arad, astfel de obiective se aflau deja în lucru. Las la latitudinea arădenilor să cântărească faptele pentru viitor.
Am mai sesizat faptul că autoritățile centrale și locale au luat poziții imediat în fața acestor evenimente dramatice. Ne arătăm însă nemulțumirea față de conducerea ENEL care, s-a văzut clar, nu numai că nu erau pregatiți pentru un asemenea fenomen și că scopul acestei companii e doar profitul și nu confortul cetățenilor. Noi , cei din Asociația pentru Reformă Civică și Democrație, credem că legislația ar trebui modificată în sensul sancțiunilor ce trebuiesc administrate față de prestatorii de servicii către populație care nu-și respectă contractele. Nu e posibil ca la nivelul anului 2017 să treacă zile întregi și cetățenii din satele județului Arad să fie fără curent electric. Nu suntem în epoca de piatră și așteptăm scuze și despăgubiri pentru aceste persoane din partea ENEL. Aici trebuie atitudine fermă față de astfel de atitudini de delăsare și sfidare a cetățeanului.
3.Ceva de bine puteţi să ne spuneţi despre Aradul de astăzi?
Samuel Caba. Întotdeauna poţi găsi ceva pozitiv. Iată, eu, ca om care iubeşte pe toți cei care, prin sport, devin modele pentru societate și aduc glorie pentru ţară, salut performanța arădencei noastre Daniela Dodean, jucătoare profesionistă de tenis de masă, campioană mondială la acest sport. Din păcate, aici se termină pozitivul. Nu putem spune că Aradul mai are performanțe notabile în acest sport în care a excelat ani de zile. Să nu mai vorbim de UTA, de lipsa stadioanelor din Arad. Nu vreau să intru în zona critică, pentru că ar fi prea multe de spus. Cert este că la nivelul sportului Aradul, prin arădenii săi frumoși și puternici, are potențial mare, din păcate nevalorificat. Eu spun de ceva vreme și sper ca până la urmă factorii decidenți (municipiu și județ) să lase orgolile și ambițiile nerealiste, să lase politicul și să facă administrație reală în Arad. Ce ne aduc până la urmă zeci de festivaluri fără sens și valoare și fără public până la urmă? Nu mai bine am investi acești bani în câteva discipline sportive la care să facem performanță națională și internațională?! Noi, ca asociație civică, avem obligația și atragem atenția că în sport, la nivelul Aradului, lucrurile nu sunt pe drumul cel bun, că am ajuns să ne zbatem într-un jenant anonimat. Cred că putem depăși această stare mai puțin fericită. Când faci performanță, când obții victorii, ești și fericit. Și această stare de bucurie poate fi împlinită în viața arădenilor și de aceea administrația nu are nici o scuză pe această direcție. Suntem campioni la boli, am mai spus-o. Eu vreau ca arădenii să fie campioni în sport și nu „campionii” unor maladii precum cancerul, rujeola sau TBC-ul.
Cred ca aici ar trebui unitate de gândire și acțiune. Pe aceste dimensiuni, politicul își are rolul său, dar aici nu își au rost orgoliile meschine și mărunte. În câteva luni intrăm în marea sărbătoare a Centenarului Marii Uniri. Ce fel de unire vom serba , când avem atâta dezbinare și ură între noi? Asociația pentru Reformă Civică și Democrație crede că Aradul trebuie să fie un exemplu și în ceea ce privește sebarea Centenarului și de aceea cred că dialogul și înțelegerea sunt factorii ce pot aduce progresul și emanciparea națională și europeană a Aradului!
„Ce fel de unire vom serba, când avem atâta ură şi dezbinare între noi?”
Citiți principiile noastre de moderare aici!