1. JURNAL ARĂDEAN. E sezon estival și viața pare mai dinamică, mai cu nerv. Cum apreciați, sub aspect economic, societatea românească și arădeană ?
SAMUEL CABA. Sezonul estival a debutat și urmează vacanțele care, să recunoaștem, nu ar fi posibile dacă economia românească nu ar fi una vie. Au fost multe convulsii, mai ales în 2017, la nivelul economic, datorate în special raportului între IMM-uri și interactivitatea și „coliziunea” lor cu instituțiile de control ale statului. E îmbucurător faptul că, la nivelul anului 2018 (până în finele lunii mai) am constatat că relaționarea acestor instituții ale statului și mă refer aici la: ANAF, ITM, DSV, Protecția Consumatorilor, etc., instituții ce au avut, în relațiile cu IMM-urile, o abordare civilizată și de bun simț. O astfel de abordare s-a dovedit a fi benefică pentru bugetul statului prin încasări mai substanțiale. Asta înseamnă că statul poate „injecta” de la buget în sectoare în care suntem deficitari precum educația, sănătatea și în mod special în zona de infrastructură. O astfel de atitudine civilizată e normală în economia românească și e un semn pozitiv.
2. Nu demult ați avut critici la adresa relației administrației cu IMM-urile
SAMUEL CABA. Acele critici se raportau la capitolul taxe și le mențin.Nu pot fi de acord ca asupra IMM-urilor să fie puse tot felul de taxe, în special din zona autorităților centrale (de la București) dar și din partea autorităților locale. Am constatat, cu părere de rău, că, o serie de IMM-uri (să nu uităm că aceste IMM-uri au o pondere însemnată în economia locală și națională!) și mă refer aici la acele mici întreprinderi care duc o bătălie acerbă pentru a supraviețui și ceea ce e și mai grav, închiderea (falimentarea) acestor IMM-uri (majoritatea cu capital românesc !) pot provoca multe convulsii sociale, ceea ce nu e benefic pentru nimeni. De aceea, eu cred că o relaxare fiscală este necesară și benefică pentru aceste IMM-uri care, repet, țin o bună parte din societatea românească pe o linie dinamică, pozitivă. Sunt convins că prin relaxarea fiscală pentru IMM-uri putem rezolva o mare dramă socială României anului 2018. Poate nu toată lumea știe că aproape 7 milioane de români trăiesc în sărăcie, iar dintre aceștia peste 3,8 milioane sunt în deprivare materială severă! Patru din zece români trăiesc cu mai puțin de 60 % din venitul mediu pe economie, iar unul din patru nu-și poate plăti facturile de la o lună la alta. Atrag atenția, cu tot respectul pentru legiuitori că este cazul ca legislația pe zona economică să fie îndreptată în sprijinul IMM-urilor pentru a evita o mare dramă socială în România (sărăcie și imigrație!). Desigur că avem și alte aspecte de semnalat, chiar în plan local. Sunt și pozitive și negative. Astfel, în plan pozitiv, salut și mă bucur că s-au reluat zborurile (estivale) de pe Aeroportul internațional „Aurel Vlaicu” din Arad, zboruri cu destinația Turcia-Antalia. Sper să avem și zboruri spre alte destinații și nu doar zboruri de vacanță. În sens negativ pe plan local am constatat că nu suntem deloc consecvenți. Iată, autoritățile au decis relocarea unei instituții de larg interes public, respectiv serviciul de înmatriculări auto care „a fost mutat” de pe str. Mărășești (din sediul Poliției de Frontieră) la un mare mall din cartierul Aurel Vlaicu, adică la….capătul pământului. E o bătaie de joc la adresa arădenilor. Noi chiar nu putem fixa niște lucruri normale în mod logic?! Sper ca autoritățile să revină asupra acestei mutări, pentru că una e centrul orașului și alta e o margine de oraș!
3. În preocupările majore ale ARCD se află și sănătatea. Ce ne puteți spune despre acest domeniu la nivelul Aradului?!
SAMUEL CABA. Am atras (permanent) atenția asupra problemelor din domeniul sănătății. Este clar că fără oameni sănătoși (și educați) nu putem progresa. Întreb din nou pe conducătorii Aradului: de ce suntem campionii României la bolile de cancer, de diabet, de TBC sau la bolile cardiovasculare? Să nu ne amăgim cu vorbe! S-a repetat mereu că Aradul va avea un nou spital județean, lucrări ce se preconizau a fi începute în 2008! Suntem la 10 ani distanță și nu s-a făcut aproape nimic. Suntem singurul municipiu reședință de județ ce nu are propriul Spital municipal.
Avem în schimb un spital județean de categoria a III-a (rușine!) cu probleme în ceea ce privește personalul calificat medical (-25% din personalul necesar!) și multe probleme de sistem. Apreciez totuși decizia d-lui senator Mihai Fifor (Ministrul Apărării) care a reușit să salveze fostul Spital CFR din centrul Municipiului Arad care, în opinia d-lui ministru (pe care îl credem pe cuvânt!) va deveni un centru ambulatoriu (pentru militari și civili) de ținută europeană. Asta înseamnă că (și) în România și în Arad se poate! Cred că, având mai multă seriozitate și implicare directă, putem transforma Aradul într-un municipiu demn de titulatura de Capitală Politică a Marii Uniri mai cu seamă că ne aflăm în anul centenar al Marii Uniri. Să ne ajute Dumnezeu să fim uniți și buni arădeni!
Citiți principiile noastre de moderare aici!