Despre transportul în comun, investițiile absolut necesare din acest sector și implicarea A.R.C.D.
Jurnal arădean. Domnule Samuel Caba, A.R.C.D. a lansat un semnal de alarmă pentru autoritățile locale privind condițiile de călătorie cu tramvaiele și transportul public din Arad. Ce v-a provocat această reacție?
Samuel Caba. Arădenii plătesc la ora actuală unul dintre cele mai scumpe bilete pentru transportul în comun din țară. Logic că în aceste condiții, ei trebuie să și beneficieze de servicii la nivelul banilor pe care îi plătesc pentru acestea. Constatăm însă că la Arad, în ceea ce privește transportul în comun la modul general vorbind și călătoria cu tramvaiele, pentru a ne referi în principal la ele, există probleme mari. Tramvaiele din parcul Companiei de Transport Public, cu puține excepții, sunt vechi, uzate și inconfortabile pentru arădeni. La aceasta se adaugă condițiile execrabile din stațiile de tramvai. Copertinele de tablă sunt prost calculate și dimensionate și nu apără călătorii de intemperii. Când plouă sau ninge ele nu protejează călătorii de precipitații. Sunt amplasate bănci, tot din tablă, care vara sunt prea fierbinți, iarna sunt prea reci iar atunci când plouă sunt ude și deci nu pot fi folosite. Și pentru a reveni la bilete, mecanismul de achiziționare a lor este de asemenea un chin pentru arădeni, asta făcând abstracție de tariful mult prea mare față de ceea ce li se oferă arădenilor pentru banii pe care îi plătesc. Pentru că nu toată lumea stăpânește tehnica modernă și aplicațiile telefonice, mai ales că majoritatea călătorilor sunt de vârsta a treia, propunem amplasarea de automate simple de utilizat, în fiecare stație, pentru eliberarea de tichete de călătorie.
Administrația locală promite totuși că va cumpăra tramvaie noi.
S.C. Administrația promite și tot promite, dar realitatea este cea pe care v-am prezentat-o. Avem și acum în trafic tramvaie noi, produse chiar aici, la Arad. Dar, așa cum probabil arădenii cunosc, ele nu pot circula decât pe anumite trasee din oraș. Cui folosește lauda că sprijinim industria locală dacă aceasta produce tramvaie care pot circula doar pe anumite linii dar nu le permite calea de rulare sau nu știu ce alte considerente tehnice să poată fi folosite de toți cetățenii din toate cartierele Aradului? De fapt asta este problema: dacă aici nu se schimbă nimic, atunci orice achiziție s-ar face ar fi doar cu rol propagandistic pentru că în afara „vechilor carapace” ale transportului cu tramvaie, în Grădiște, de exemplu, nu vor putea circula cu tramvaie noi de tipul Imperio.
Doar tramvaiele prezintă probleme pentru traficul în Arad?
S.C. Am vorbit de calea de rulare sau vechimea parcului de tramvaie. Există și probleme legate de parcul de autobuze. Salut recenta decizie de a respinge achiziția de autobuze second-hand. Propun mai bine cinci autobuze moderne decât mai multe vechi, care vor ridica probleme în exploatare. Și pentru că am vorbit de autobuze, nu trebuie să uităm străzile noastre cele de toate zilele. Nu de mult, conducerea Primăriei îndemna arădenii să inventarieze gropile din carosabil. Asta de parcă nu s-ar ști că inclusiv în centrul orașului, pe Bulevardul Revoluției, există gropi în asfalt care persistă de luni de zile. Să amintesc doar de cele de pe partea cu magazinul Ziridava, care, este drept, au fost plombate superficial în preajma găzduirii semifinalei concursului Eurovision, dar acum se manifestă în toată splendoarea lor. Și asta, rețineți, în plin centrul orașului. Şi exemplele pot continua. Străzile noastre sunt vraiște, pline de gropi chiar în apropierea Primăriei. Asta este marea problemă a Aradului, lipsa unei adevărate liste a priorităților. Prioritar este să avem străzi bune, transport în comun decent și ca prestație și ca preț și abia apoi să facem un pas mai departe, spre alte proiecte.
A.R.C.D. trage semnale de alarmă, identifică probleme dar, practic, ce poate face o asociație civică pentru a împinge lucrurile spre făgașul lor normal?
S.C. Sfera civilă nu mai este de mult doar un moft. Și noi, prin activitatea noastră, dovedim constant acest adevăr. A.R.C.D. trage semnale de alarmă, cum ați spus, identifică probleme dar face mai mult decât atât. Propune și soluții, reunește la dialog cetățenii cu decidenții pe probleme identificate în viața noastră de zi cu zi, monitorizează și atenționează. Și, mai ales, nu încetează de a fi un adevărat barometru al modului cum este gospodărit Aradul. Am primit deja recunoașteri ale meritelor noastre, suntem invitați la dezbateri, work-shop-uri, se ține cont de propunerile și soluțiile noastre. Asta ne încurajează și ne dă energia de a continua pe același drum de până acum. Și, mai ales, promitem arădenilor că nu ne vom opri din demersurile noastre, oricâte piedici vom întâlni și indiferent de presiunile la care putem fi supuși. Aradul merită mai mult și noi vom avea grijă să îi ajutăm pe arădeni să fie tratați cu demnitate de autorități, indiferent de culoarea politică a acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!